Hjälp din lille att sluta med napp – vi tipsar om hur!

Barn förknippar sin napp med tröst och trygghet. Därför kan det så klart bli jobbigt när barnet ”tvingas” att ge bort sin trygghet – vad kan man som förälder tänka på vid avvänjning av napp?

Att barn vill suga på napp beror på att de föds med en sugreflex som är nödvändig för att de ska få i sig mat. Kompletterar man sugreflexen med napp, blir den ofta som en tröst och trygghet för barnet, vilket ju är bra. Dock så kan för lång tid med napp tyvärr leda till bettfel och svårigheter att uttala vissa ljud. För att undvika dessa problem är rekommendationen att sluta med napp runt 3 - 4 årsåldern.

Vi har listat sex olika ”sluta-med-napp-tips” som ni kan testa på era småttingar där hemma. Fungerar det inte de första gångerna, så fungerar det senare. Här är det ert fantastiska tålamod som gäller, och det har väl testats fler än en gång tidigare? 😉


1. Var ute i god tid
Första tipset är att vara ute i god tid. Förbered ditt barn att det snart är dags att sluta med napp. Bestäm en dag med barnet då det är dags att sluta och räkna sedan ner dagarna tillsammans.

2. Ge bort era nappar till bebisar
Någonting som ofta fungerar på små barn är när de får känna sig lite äldre och större. Testa att ge bort era nappar till något bebisdjur "som behöver det mer". När det är gjort, kan ni skriva en lapp till barnet där bebisarna tackar så mycket för napparna.

3. Flyttdags!
”Napparna ska bo i sängen”. Förklara för barnet att det nu är dags för de små napparna att flytta och bo i sängen. Ställ följdfrågor och inkludera barnet i flytten genom att fråga var i sängen barnet tycker att napparna ska bo. Lägg gärna upp det som att napparna är lite rädda och att barnet kan trösta napparna genom att hålla dem i handen.

4. Läs böcker tillsammans
Böcker är ett supertips! Ta med barnet till sagornas värld med hjälp av små historier om andra barn som slutar med napp. Ett exempel är boken: Kråke, Elsa och nappen – Har ni riktig tur kanske barnet till och med själv bestämmer sig för att sluta med napp efter dessa historier, man kan ju alltid hoppas 🙏 😄

5. "Vart tog nappen vägen?"
Vill ni hellre försöka sluta ”tvärt”, kan ni göra en lek av att sluta med napp. Det kan vara att nappen har försvunnit. ”Den är inte borta, den är bara osynlig”, ”den är med dig hela tiden, du ser den bara inte”, ”undra var nappen är nu, var tror du?”. Involvera barnet och gör det till en kul grej!

6. Prata med förskolan
Till sist så kan ni absolut ta hjälp av förskolan. Be dem försöka att inte ha framme nappar mer än ”nödvändigt”. Barn gillar att göra det som andra barn gör och lär sig fortare av varandra!

 

 

ittybittybella.com - 604ee09f4cdded421c8fa32b0500fe97.jpg

 

Det kan bli en hel del tårar, speciellt kring nattetid och övriga sovstunder. Förklara för barnet att det är okej att vara ledsen och sakna nappen. Ibland kan det behövas en liten present i form av ett mjukisdjur eller annan ”tröst”, för att visa barnet sin uppskattning. Till slut kommer de att känna en stolthet över att de faktiskt klarade av det ❤

 

Tålamod är nyckeln för att lyckas 💕 Kram på er!

 

 

 

 

 

Källor

@mom365.com

@myilluminateblog.com

@ittybittybella.com

www.1177.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Praktiska-rad/Napp--och-tumsugning/

www.barntotal.se/fakta-barn/utveckling-och-framsteg/s-fr-du-barnet-att-sluta-med-napp