Leksak efter ålder – vi tipsar om vilka!

När börjar våra barn egentligen intressera sig för lek och när blir vilken typ av lek spännande? Idag går vi igenom i vilka åldrar barn brukar ty sig åt vilka leksaker och varför vi ska uppmuntra all typ av lek! 😊

 

Någonting som vi föräldrar inser allt mer är att lek är så mycket mer än att bara ha kul. Leken kan hjälpa barn att utveckla sin fantasi, sitt lärande och sitt språk – därför ska vi verkligen uppmuntra till lek och vara glada över att de flesta barn faktiskt har ett lekintresse. Att leka är någonting som barn tycker om att göra redan under deras första månader. När de fortfarande är så pass små utspelas leken i lite mer ”bus”, som att blåsa och pussa under fötterna, ”prutta” på magen eller låtsas bita i de små gosiga fingrarna. Vi gissar att ganska många föräldrar även är proffs på ”tittut” 😉

Skrållan3_780X500.jpg

Skrallan_logo.jpg

 

I vilken ålder barn börjar leka med vad är så klart olika eftersom att barn utvecklas olika. Vad som är roligt för en tvååring behöver inte passa en annan. Vi har delat upp det i fyra ungefärliga åldersgrupper:

1 - 2 år
Under sitt första år och fram till omkring 2-årsåldern vill barnen gärna känna, klämma och stoppa allt i munnen. De börjar bli nyfikna på de lite äldre barnen och vill gärna härma och göra samma sak. Leksaker som låter och plingar, plocklådor där man ska stoppa rätt kloss i rätt hål och låtsastelefoner brukar vara poppis i den här åldern.

2 – 3 år
Leken tillsammans med andra börjar bli mer vanlig. Det blir många låtsaslekar med myyycket fantasi. Spaden kan vara ett flygplan, taklampan en talande måne och mattan en stor gungande båt. Det är också vanligt att man i den här åldern börjar intressera sig för dockor, gosedjur och/eller skaffar sig låtsaskompisar. Här är leksaker som bilmatta, kritor och bildböcker ofta roligt.

3 – 4 år
I den här åldern känner barnen ofta ett behov av att hjälpa till med vuxensysslor. Saker som att tvätta, diska och städa är populärt och lite extra hjälp tackar vi väl inte nej till? 😉. Rollekar är också något som många 4-åringar älskar att ägna sig åt. När det kommer till leksaker är enkla faktaböcker, små instrument och tillbehör till dockor/gosedjur uppskattat.

4 – 6 år
Nu skapas leken efter mycket inspiration från både böcker och film, men också från verkliga livet och vad de har gjort tillsammans med en vuxen. Det brukar vara dagar som består av att gå till bilverkstaden, banken eller sjukhuset. Passande leksaker i den här åldern är därför kläder att klä ut sig i, en väska med vardagens alla måsten och dockvagn med allt som dockor kan tänkas behöva.

 

Eftersom att dockor är någonting många av våra barn tyr sig åt redan från tidig ålder och håller fast vid en längre tid, så tänkte vi tipsa om några dockor vi tycker är extra härliga - dockorna från Skrållan! Dessa kompisar kan prata flera olika språk och har massor av roliga tillbehör som kläder, nappflaskor, barnvagnar och möbler! Allt för att era barn ska kunna ta hand om ”sitt lilla barn” som en riktigt förälder gör 😉 Skrållan föddes av inspiration av Astrid Lindgrens härliga karaktär Skrållan, och henne kan man ju inte annat än bara älska!

Nedan ser ni ett ihopplock av härliga Skrållan. Ni hittar alla dockor och tillbehör här! 👈

Skrållan2_780X500.jpg

Skrallan_logo.jpg

 

Det finns inte någon ålder då barn ”bör” sluta leka med varken dockor eller leksaker överhuvudtaget. Leken förändras i takt med att barnet utvecklas, och det är ju väldigt fint att leksaker kan finnas med och vara intressant under flera år. Så länge barnen leker och är glada så är det ju bara bra, eller hur? 😊❤

 

Kram!

 

 

 

 

 

Källor

www.tv4.se/nyhetsmorgon/artiklar/l%C3%A4s-chatten-med-psykologen-jenny-klefbom-4fbf8d1b04bf72519400312d

www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Praktiska-rad/Leksaker-for-barn-i-olika-aldrar/?ar=True

www.viforaldrar.se/artiklar/sa-leker-barn-i-olika-aldr