Det här bakar vi istället för pepparkakor!

I dag tipsar vi om hur ni kan göra den tidlösa pepparkakan i nya former. Traditioner är till för att hållas, men med några små knep blir pepparkakan om möjligt – ännu bättre!

En hit vid adventsfikan, både för barn och vuxna! ❤

 

Pepparkaksrulltårta med lingon

rulltårta_780X500.jpg

Botten
120 g Vetemjöl (2dl)
3 g Bikarbonat  (1/2tsk)
15 g julkryddor (1msk) - julkrydd mix (1msk kanel, 1 msk nejlika, 1/2 tsk ingefära)
165 g ägg (3)
130 g Strösocker  (1 1/2dl)
30 g Arla - filmjölk (1/2dl)

1. Sätt ugnen på 250 grader. Sikta alla torra ingredienser i en bunke.
2. Vispa ägg och socker poröst, vänd i de torra ingredienserna med en slickepott. Tillsätt sedan filmjölken.
3. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen, 250° i 5-6 min.
4. Ta ut kakan, sockra den på ytan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper, låt svalna.

Lingon och färskostfrosting
100 g Rumstempererat osaltat smör
300 g Färskost
10 g Vaniljsocker  (1msk)
140 g Florsocker  (2 1/4dl)
25 g Arla - vispgrädde   (1/4dl)
40 g lingonsylt

1. Vispa smör och färskost vit och fluffig. Vispa i vaniljsocker och florsockret lite i taget. Vispa till en fast och fin frosting.
2. Vispa slutligen i grädden och sist blanda i lingonsylten.
3. Fördela frostingen jämnt på botten och rulla ihop till en rulle, dela i lagom stora bitar.

 

Pepparkaksmuffins med juleskumfrosting 

skumtomte_780X500.jpg

Pepparkaksmuffins
20 st små / 10 st stora
Tillagningstid ca 45 minuter + avsvalning

100 g rumsvarmt smör
2,5 dl farinsocker
2 ägg
1,5 dl gräddfil, eller filmjölk
3 dl vetemjöl
1 msk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk bikarbonat
 
1.  Sätt ugnen på 225ºC.
2. Rör det rumsvarma smöret och sockret poröst med en elvisp eller i en matberedare. Tillsätt ett ägg i taget och rör om, rör sedan ner gräddfilen/filmjölken.
3. Blanda slutligen mjölet med kryddorna och bikarbonatet för att därefter blanda ner mjölblandningen i smeten. 
4. Placera muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt. Fördela smeten i formarna och grädda ca 10 min.

Juleskumfrosting
1 påse Juleskum Original, 100 g
50 g rumsvarmt smör
4 dl florsocker
100 g färskost
1 dl grädde

1. Mät upp 1 dl grädde i en kastrull, klipp juleskumtomtarna i mindre bitar och lägg ner dem i grädden. Koka upp och låt småkoka till dess att juleskummet lösts upp, ställ kallt och låt svalna. 
2. Vispa smör och florsocker poröst med elvisp eller i matberedare, vispa därefter ner färskosten. 
3. Vispa upp juleskumblandningen efter att den har svalnat, så att den får en lite fluffigare konsistens, vänd därefter ner juleskumfluffet i färskostblandningen. 
4. Fördela/spritsa glasyren på de avsvalnade muffinsen och pynta gärna med lite juleskumtomtar!

 

Pepparkakssandwich       

pepparkaksglass_780X500.jpg     
Portioner: 10 st

1/2 l vaniljglass (polkagris, lakrits, citron, pistage - ja, vilken glassmak du vill helt enkelt 😉)
20 pepparkakor

1. Ta en skiva vaniljglass och två pepparkakor per person. Skiva glassen i cm-tjocka skivor. 
2. Lägg 1 pepparkaka i botten och 1 högst upp. Skär bort överflödig glass runt om. 
3. Linda in i platsfolie och in i frysen.

 

Hoppas ni får en fin första advent och att ni gottar er så mycket ni bara kan (och orkar 😉)

 

 

Källa
www.royfares.se/nyheter-blogg/pepparkaksrulltarta-med-lingon
www.cloetta.se/pepparkaksmuffins-med-juleskumfrosting/
www.ica.se/recept/pepparkaksglass-393107/
www.julglimtar.blogspot.se/2011/12/karins-pepparkaksfest_19.html