Hur pratar jag med mitt barn?

Att prata med sina yngsta små knoddar är inte det lättaste. Vad ska man säga till en liten person på bara några månader? Det finns inget färdigt svar på hur du ska prata eller vad du ska prata om med ditt barn, det viktigaste är att du pratar. Vi tipsar om olika sätt att skapa interaktion och reaktion med dina minstingar! ❤
 1. Prata om allt och ingenting
  Säg hela tiden vad det är ni ska göra, vem ni ska träffa och vad ni tittar på
  ”Nu ska vi byta blöja. Då lägger vi dig ner här och lyfter på benen. Sedan tar vi en våtservett, tvättar och sätter på en ren blöja. Det var skönt va?"
  Använd gärna mycket kroppsspråk, ögonkontakt och miner när ni pratar - var övertydliga och bara ”babbla” på 👍 
   
 2. Ställ frågor (trots att du inte kommer få något svar 😉
  Du kommer märka att din lille vill fortsätta att kommunicera, antingen via minspel eller rörelser. Om du märker ett leende efter en fråga så kan du kommentera reaktionen, ”Nu blev du allt glad”. 
   
 3. Sjung!
  Om du småpratar och sjunger när du håller ditt barn tätt intill dig, så känner barnet din värme och vibrationer. Även rim och ramsor brukar vara populärt, då melodin och rytmen får dem att lyssna intensivt.
   
 4. Läs böcker
  Låt gärna ditt barn få välja vilken bok ni ska läsa. Börja med att prata om bokens framsida och vad det är ni ser. Är det lite äldre barn kan ni utveckla frågorna. Vad är det ni ser på framsidan? Känner ni igen någon figur? Vad tror ni att boken handla om? Skapa en förväntan!
   
 5. Ha tyst runtomkring
  Stäng av bakgrundsljud när ni leker, läser och sjunger. På så sätt skapar du en bra ljudmiljö och det blir lättare för barnet att uppfatta ord, språkmelodi, och så småningom också hela meningar 🙌
   

bloggen_trendsmalls_780X500.jpg

Självklart kan det ibland vara tyst, det är absolut ingenting att ha dåligt samvete över. Ni behöver inte prata hela tiden. Testa er fram och hitta det som känns bäst för just er. I början kan det kännas lite lustigt att gå runt och prata utan att få något svar. Men det kommer att kännas lättare och mer naturligt, och till slut kommer du att märka att din knoddis vill svara, trots att det kanske är med ”ord” du inte förstår 😉 Med de minsta barnen gäller även att försöka tänka på att prata om saker ”här och nu”. Även om de inte förstår, så lyssnar de och försöker kommunicera på sitt egna sätt.

Språkutveckling handlar lika mycket om att lyssna som att prata. Försök lära dig ditt barns försök till att kommunicera och uppmuntra det. Böj dig framåt för att visa att du är intresserad och vill ha en reaktion. Det är också viktigt att tänka på att alla barn är olika, och att talet kommer med tiden.

När barnen blir lite äldre och talet börjar bli lättare att förstå, så försök att inte bli för ivrig. Svaret kan dröja en stund och du bör undvika att fylla i pauserna för snabbt. När 2-ordsfraserna kommer, till exemepel ”Sara leka”, är det bra att komplettera med betoning på det viktigaste ”Jaha, du vill leka nu. Vad vill du leka med?” Situationen, kroppsspråket och satsmelodin hjälper baren att göra sig förstådda, även om uttalet ännu inte är rent. Och kom ihåg att även här vänta in och ge era små knoddar gott om tid att formulera sig i sin egen takt ❤

 

 

Källa
www.kodknackarna.se/

@rkb2_0

@i_am_ivana_