Så väljer du rätt ytterkläder!

Hur väljer du ytterkläder till barnen så att de varken fryser eller svettas? Hur kan du tänka för att slippa köpa en jacka för varje tillfälle? Och vilka funktioner bör prioriteras? Det här förklarar vi i dagens inlägg!

A och O - material som andas
Om en jacka inte andas så bildas det massor av överskottsvärme som gör att man svettas, vilket i sin tur gör att man snabbt blir blöt och nedkyld. Låt er heller inte luras av att vadderade jackor automatiskt är varma. Har de inte ett bra ”innerklimat” kan de ge motsatt effekt och istället kyla ner.

Välj jacka efter barn
Vissa barn älskar att springa runt, medan andra barn hellre sitter still och leker. Hur aktivt ditt barn är någonting du bör ha i åtanke när du ska köpa jacka. Har du barn som tycker om att springa runt så krävs det en jacka som klarar ihållande regn. Jackan bör också ha ett helt vind- och vattentätt material med tejpade sömmar så att vattnet inte kan sippra in någonstans.

Till alla mer stillasittande barn är en vadderad jacka perfekt under de kalla vinterdagarna, medan en vattenavvisande jacka passar bra under hösten (dessa klarar plötsliga skurar). När barnen inte springer runt behöver du alltså inte oroa dig för att de ska svettas och sedan bli kalla, utan fokus kan istället ligga på att hitta en smidig jacka de bara slänga på sig när det är kallt ute.

Avtagbar huva – en livsviktig detalj!
Hur mysig en huva än kan vara är det viktigt att den är avtagbar. En aktiv lek kan tyvärr annars leda till att barnen fastnar någonstans med huvan, och har svårt att ta sig loss. Är huvan avtagbar och sitter fast med tryckknappar eller kardborreband, så lossnar den från jackan om barnet skulle fastna. En livsviktig säkerhetsdetalj!

Hitta rätt storlek
Det är lätt att tänka att barnen ska ha ”lite att växa i”, men en jacka ska varken vara för stor eller för liten. Jackan ska sitta så att ditt barn känner sig bekväm redan från början. Välj därför den storlek som är närmast över måtten, istället för att gå flera steg upp. En ordentlig jacka i tåligt material har ett bra andrahandsvärde, så när jackan är urvuxen kan den säljas vidare så att någon annan får användning av den.

Välj jacka tillsammans med barnen
Det viktigaste med en vinterjacka är ju faktiskt att den används! Allt eftersom att barnen blir större så blir det även svårare och svårare att få på dem rätt kläder. Minska protesterna genom att låta barnen vara med och välja. Plocka ut ett par funktionella modeller som du gillar och låt sedan barnen vara med och välja vilken de tycker är snyggast!

I kollaget nedan tipsar vi om några ytterkläder vi tycker är extra bra för vinterns alla aktiviteter:

8848-Kollage-2.gif1. Mustard 2. Blanc 3. Grön 4. Navy 5. Huvtröja 6. Fleeceset

 

Helst av allt vill man ju köpa en jacka som håller länge, klarar alla väder och är prisvärd! Det som alltid kommer att fungera som ett mångsidigt alternativ är den ovadderade skaljackan. Beroende på väder så kompletterar du enkelt med olika varma undre lager, vilket gör att den kan användas i alla väder! 

__________________________________________________

@britazackari

www.8848altitude.com