Mitt barn vägrar att äta!

Att våra barn inte vill eller totalvägrar att äta, är ett problem som många föräldrar stöter på. Ofta är det inget fysiskt som ligger bakom, utan både stora och små barn kan bli lite osäkra när det ställs fram någonting nytt på matbordet. I dagens inlägg går vi genom 6 tips som kan vara bra att tänka på när barnen vägrar öppna munnen.

Alla barn är olika, och därför skiljer det sig så klart över vad man kan göra för att få dem att äta. Däremot finns det vissa saker man bör och inte bör göra!

1. Undvik hot och mutor
Att hota, straffa eller muta dina barn om maten på tallriken kan lätt skapa en inställning som säger att de måste mutas för att äta. Även om det kan kännas lättare för stunden, så kopplar det automatiskt en tråkig inställning till mat.

2. Tryggt och kul
Finns det någonting som din knodd gillar extra mycket och kan användas som ”brygga” till någon annan maträtt – kör på! Vill de ha ketchup till potatisgratängen, så varför inte? Tänj lite på gränserna om barnet tycker att det känns tryggt och kul. Det kommer få dem att fortsätta våga testa nya maträtter fast på sitt egna sätt 😊

3. Testa fler smaker
Prova dig fram med kökets alla kryddor, men lyssna på era barn! Deras smak och doftssinne utvecklas hela tiden, så börja med att steka i olika sorters smör eller olja för att försiktigt öka smakerna. Även kryddningen kan ökas successivt med lättare smaker. Glöm heller inte att det tar tid att läsa sig nya smaker.

4. Barn gör inte som du säger, de gör som du gör
…ja, det har nog de flesta hört förut, ändå är det lätt att glömma. Vill du att dina barn ska äta grönsaker, men själv kommer på ursäkter till varför du slipper så kommer garanterat fler protester att dyka upp. Sätt dig ner och ät i lugn och ro, så kommer barnen till slut att ta efter dig.

5. Lärande och utvecklande!
Var inte på barnen hela tiden med vad de ska äta, hur de ska äta och att all mat på tallriken måste ätas upp. Låt dem äta ifred. Barn äter nämligen inte för att det är gott, utan för att de är hungriga. Därför bör du aldrig tvinga dem att äta upp, utan låt aptiten avgöra portionsstorleken. Däremot ska du självklart vara uppmärksam på hur mycket de stoppar i sig och kanske istället ge lite fler mindre mål. Var positiv och beröm dem när de stoppar någonting i munnen. Ätandet är lärande och utvecklande som kan ta tid, så försök ha tålamod!

6. Det är roligt med mat - eller hur?
Man behöver inte alltid sitta fint och stilla vid bordet. Gör ätandet till någonting roligt att se fram emot. En enkel sak som att skära grönsaker, frukt och grönt i roliga former kan få knoddarna att våga smaka på nyttig mat också 😉

 

 

 

Källa:

www.1177.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Mat-och-naring/Tips-och-rad-for-att-oka-barnets-matlust/

www.babyhjalp.se/matvagran

www.metro.se/artikel/9-tips-p%C3%A5-hur-du-f%C3%A5r-ditt-matv%C3%A4grande-barn-att-%C3%A4ta-xr

@ceciliafolkesson