Så kan du hantera din förlossningsrädsla!

Tänk om jag spricker? Tänk om jag inte orkar? Tänk om någonting går helt fel? Det finns många tankar som kan spöka inför en förlossning. Idag tipsar vi om hur du kan göra dina rädslor mer hanterbara!

Självklart är det en stor händelse att föda barn. Graviditet och förlossning är helt unika för varje person och kan inte jämföras med någon annans. Känslan av att inte ha kontroll, att inte själv veta hur ens känslomässiga och fysiska reaktioner kommer att se ut, kan väcka en rädsla som inte funnits där tidigare.

Med kunskap, träning och i vissa fall terapi kan de hemska ”tankespåren” tränas bort. Då blir förlossningen inte lika skrämmande, utan förhoppningsvis kanske till och med någonting du kommer att se fram emot ❤

 1. Hitta orsaken till din rädsla
  För att lättare kunna hantera din förlossningsrädsla är det bra att fundera på orsaken till varför du känner dig rädd. När du satt fingret på vad det är blir det lättare att göra någonting åt det. Oavsett om det är rädsla för själva förlossningen, tidigare upplevelser och trauman eller det oförutsägbara, så är det viktigt att bearbeta sina tankar och känslor för att på bästa sätt kunna förbereda sig.
   
 2. Kontrollera det som kan kontrolleras
  Många har en rädsla över att förlora kontrollen under förlossningen. Du kan inte kontrollera kroppen på samma sätt som du annars är van vid. Försök istället att lägga fokus på de saker du kan kontrollera – som din andning och vilken ställning du vill föda i. Gå i förväg igenom med din barnmorska vilka delar du skulle vilja kontrollera. Skriv en förlossningsplan och be personalen att läsa igenom den!   
   
 3. Din kropp är gjord för att föda
  Även om det kan vara svårt att förstå, så behöver du påminna dig själv om att människokroppen faktiskt är gjord för att föda barn. Inte nog med att kroppen får extra reservkrafter under förlossningsarbetet, den producerar även högre halter endorfiner – kroppens eget smärtstillande ämne. Tänk också på att kvinnor har fött barn i urminnes tider. Du klarar det! 👊
   
 4. Kunskap är a och o
  Se till att läsa på så mycket du kan innan förlossningen. Lär dig mer om din kropp, om graviditeten och om förlossningsprocessen. Ju tidigare, desto bättre! Många sjukhus anordnar även besök för blivande föräldrar. Det kan kännas bättre att bekanta sig med miljön innan det är dags på riktigt. Sluta även att läsa och lyssna på skräckexempel om dåliga förlossningar! De speglar sällan verkligheten och kommer heller inte att hjälpa dig.
   
 5. Testa profylax eller yoga
  Idag finns en mängd olika kurser i gravidyoga eller profylax som hjälper dig att slappna av. Profylax är en kurs där de lär ut andningstekniker, coaching, massagetekniker, avslappning, kommunikation samt diskuterar eventuell partners roll. Det här är även någonting som kan användas under själva förlossningen, vilket också kan ge en större trygghet. Andning och avslappning går hand i hand!
   
 6. Hitta trygghet
  Att känna stöd och trygghet innan och under förlossningen är nyckeln! Det kan vara från din partner, personalen eller någon annan stödperson. Prata med personer omkring dig och berätta hur du vill bli stöttad. För många känns det bättre att ha en person närvarande som själv har fött barn – en doula. Doulans främsta uppgift är att dela med sig av sina erfarenheter och är tränad i att ge stöd och information till blivande föräldrar. En perfekt person att ställa dina frågor till!

 

frkeinevoll_780X500.jpgMilki, amnings-BH

 

 

Källor:

www.fodautanradsla.se/sv-SE
mammasidan.se/gravid/foerlossningsraedsla
www.babyhjalp.se/hantera-forlossningsradslan
www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Forlossningsradsla/
@muffinaround
@frkeinevoll