Mitt barn känner sig stressad – vad gör jag?

Att känna stress är någonting som alla mer eller mindre stöter på under livets gång – stora som små. Reaktionen av stress skiljer sig från barn till barn, och de kan ha svårt att förstå känslan av stress. Därför vill vi tipsa om saker ni kan göra och tänka på för att minska stress hos barn.

Även om stress känns som den största energiboven, så är det en naturlig reaktion i kroppen som skapas vid fysisk och psykisk ansträngning. Barn påverkas lätt av den omgivning de lever i. Är föräldrarna stressade kan det resultera i att barnen också blir stressade. Barn är alltså mer utsatta då de inte heller kan kontrollera sitt eget liv på samma sätt som vuxna. Därför är det viktigt att vi vuxna ser till och hjälper barnet när de visar tecken på stress.

Rutiner är A och O
Hur ser barnens situation ut? Äter och sover de ordentligt? Det är viktigt med en god rutin som de kan förhålla sig till och veta vad som förväntas. Rutiner ger barnen en känsla av trygghet och en stabil omgivning att kunna utforska. Men det kommer också underlätta för dig som förälder, då det ger en god översikt över hur dina barn lever.

Umgås utan skärmtid
Ibland (ganska ofta) tar vi upp telefonen och scrollar i sociala medier eller sneglar på mobilens notiser medan vi läser godnattsagor. Är det egentligen så svårt att låta bli telefonen under den tid som vi spenderar med våra barn? Dina barn behöver få spendera tid med dig, med din fulla uppmärksamhet. Leka, prata och bara vara tillsammans utan någonting som stör, behövs för barnens utveckling.

Vardagsmotion och aktiviteter
Att röra på sig är en av de viktigaste grunderna för att må bra, men det är dessutom ett bra sätt att minska stress hos barnen. Se till att barnen är med på idrottsaktiviteterna i skolan och leker med sina kompisar. Det kan även vara nyttigt att ha en fritidsaktivitet utanför skoltid, men det kräver också en bra balans. För många aktiviteter kan ge motsatt effekt och ställa högre krav på att dina barn ska orka. Vad som är rimligt för dina barn känner du som förälder till bäst.

Beröm rätt saker – uppmärksamhet utan krav
När dina barn gör någonting bra eller underlättar er vardag tillsammans vill du så klart ge beröm. “Vad duktig du är som har tagit på dig skorna själv” är kanske någonting du skulle säga. Barnet kan då känna en stress av att alltid behöva prestera för att få bekräftelse. För att barnen inte ska känna det kravet kan du försöka berömma på ett annat sätt. Säg istället “Jag är glad att du kan ta på dig skorna själv! Det hjälper mig mycket”. På så sätt visar du uppskattning utan att lägga någon värdering eller krav på att ditt barn hela tiden måste vara duktig.

Stress hos föräldern
Som skrivet ovan påverkas barn lätt av sin omgivning när det handlar om stress. Barnen känner av när du som förälder är stressad. Finns det någonting som kan underlätta och minska din egen stress? Familjelivet behöver inte vara helt stressfritt, även små förändringar kan göra stor skillnad. Det kan handla om att hålla helger fria från inbokade aktiviteter och låta spontaniteten ta över. Gå hem tidigt från jobbet en dag eller dra ner på saker som tar tid ifrån tillfällen ni annars skulle ha tillsammans.

Det viktigaste dina barn har när stresskänslorna infinner sig, är du som förälder. Det är ingen som känner dina barn lika bra som du gör och att du ger ditt barn stöttning i deras utveckling är värdefullt och väldigt betydande för ditt barns hälsa <3

_______________________________________________________________

Family-lab
1177.se
Bris
📸:@lioowa