Så kan skallasymmetri förebyggas!

Skallasymmetri är någonting som de senaste åren har blivit allt vanligare. Men vad är egentligen skallasymmetri? I dag förklarar vi vad skallasymmetri är och berättar några enkla steg för hur det kan förebyggas.

Är det farligt och hur kan det undvikas? Det finns en mängd olika råd om hur du kan tänka gällande liggposition, variation och underlag för din lille.

Vad innebär skallasymmetri?

I Sverige beräknas 20 – 40 procent av alla spädbarn i åldern 0 - 6 månader ha någon form av snett eller platt huvud, så kallad lägesbetingad skallasymmetri. Att ett litet barn kan utveckla ojämn huvudform beror på att deras hjärnor fortfarande växer och har mjuka och formbara huvuden. Under deras första sex månader sker en tillväxt av huvudet på ungefär 85 procent, och om huvudet då belastas på en sida eller på ett hårt underlag kan det få en ojämn form. Skallasymmetri kan också i vissa fall vara medfött eller ha annan bakomliggande orsak.    

Är skallasymmetri farligt? 

Idag finns inga bevis på att barnets intellektuella förmåga skulle påverkas av skallasymmetri. Däremot kan barnet senare i livet lida av asymmetrin av kosmetiska skäl, och eftersom att det faktiskt går att förebygga känns det onödigt att behöva få ett skevt huvud endast på grund av ensidig belastning. Trots att skallasymmetri inte är farligt, är det bra att du söker vård hos din barnavårdscentral så fort du misstänker att ditt barn har drabbats!

Varför har skallasymmetri ökat?

Lägesbetingad skallasymmetri har ökat med 400% i världen sedan rekommendationen att spädbarn ska sova på rygg infördes. Plötslig spädbarnsdöd har minskat i och med rekommendationen men eventuellt gjort föräldrar mer rädda för att låta spädbarn ligga på mage när de är vakna, istället för uteslutande på rygg.

Hur kan skallasymmetri förebyggas? 

Många av fallen hade faktiskt kunnat undvikas med några enkla och förebyggande åtgärder. 

Babymadrass
Låt ditt barn ligga på en babymadrass med memory foam, då den formar sig efter just ditt barn när den värmts upp. Alternativt en madrass med små eps-kulor som ligger fritt och flyttar sig efter barnets kroppsform. 

Babykudde
Det är även bra att låta ditt barn vila huvudet på en platt babykudde med tryckavlastande memory foam. Kudden bör bara vara några centimeter tjock så att barnet kan röra sig fritt. Kudden ska också vara liten så att barnet kan vända sig om, utan att hamna med ansiktet i kudden. Babykudden Candide Baby Panda är ett superbra alternativ till era minsta.

Låt ditt barn ligga på mage
Den största anledningen till skallasymmetri är att barn ligger så pass lite på mage. När ditt barn ligger på mage avlastar det huvudet totalt, och redan från födseln kan barn faktiskt ligga på mage i korta stunder.  Tänk dock på att alltid ha uppsyn och inte låta barnet ligga på mage om nacken blir trött. Små barn rekommenderas att sova på rygg – och leka på mage. 

Variera sida 
Det är också viktigt att låta ditt barn ligga på sidan (variera helst mellan alla typ av sätt att ligga på). Om ditt barn har en favoritsida – hjälp till att bryta det mönstret. Variera position och plats! En sidokudde rekommenderas att användas både för att förebygga och lindra skallasymmetri. Sidokudden är framtagen för att ditt barn ska ligga kvar på sidan, utan att rulla över på mage eller rygg 🙌

Locka ditt barn till olika sidor
Ibland måste ditt barn ligga på rygg men tänk då på att det är viktigt att hjälpa ditt barn att variera huvudställningen. Ett tips är att prata med ditt barn från olika håll så att huvudet måste vändas i olika vinklar för att kunna se dig. Det är också bra att hänga upp en speldosa eller något annat roligt på höger och vänster sida av sängen som barnet kan ligga och kika på. På så vis lockar du ditt barn att titta åt båda hållen.

Förebyggande kudde
Det här är inte bara en söt liten kudde, utan den är även förebyggande när det kommer till skallasymmetri. Dess ergonomiska form är speciellt utformad för att förhindra just skallasymmetri, minimera kvävningsrisken och behålla nackens naturliga linje.

Behandlande sido- och ryggstöd
Vid redan utvecklad skallasymmetri rekommenderar vi sido- och ryggstöd som ger 100 % avlastning, och där du kan  lägga ditt barn i en bekväm, stabil och ergonomisk sovposition, samtidigt som armar och ben kan röra sig fritt.

 

Ju förr, desto bättre!
Ju förr skallasymmetri upptäcks, desto bättre! Med rätt behandling kan huvudet gå tillbaka till sin normala form. Redan vid 6 månaders ålder kan det både vara svårare och ta längre tid att korrigera skallasymmetri. 

Sammanfattningsvis förebyggs skallasymmetri bäst genom att låta ditt barn variera huvudställning genom att ligga på rygg, mage och sida. Tänk också på att deras små huvud mår bra av en mjuk och skön madrass och/eller kudde.