Svordomar hos barn!

Hur ska du hantera när ditt barn svär? Är det bra att sätta en nolltolerans mot svordomar eller är det bättre att ignorera och hoppas att de fula orden försvinner? I dagens inlägg tar vi upp fem tips och tankar kring hur du kan tänka om ditt barn har börjat tycka det är roligt att slänga sig med svordomar. 

”Barn gör inte som du gör, de gör som du säger” 😉 Ofta använder vuxna personer svordomar för att förstärka känslor. Du vet den där känslan när du slår i lilltån eller missar bussen till det där viktiga mötet? Då kan ju en svordom eller två råka trilla ut. Varför får inte barn förstärka sina känslor med svordomar? Och vilka ord rankas som just svordom? 

Mycket väsen för ingenting
Självklart ska du uppmärksamma ditt barn att du inte tycker det är okej att använda svordomar om du skulle känna så. Försök dock att inte göra en för stor grej av det. Ge hellre exempel på ”bättre” svordomar som dina barn kan använda om de behöver förstärka sina känslor med ord. Några exempel kan vara: fy sjutton, fy bubblan, rackarns.

Vad är okej och inte?
Om ni inte har en nolltolerans hemma när det kommer till svordomar så är det viktigt att vara tydlig med vad som är och inte är okej att säga, samt när det är okej att säga det. Det kan handla om att inte svära i sitt vardagliga språk, medan det är okej om du till exempel slår i lilltån. Andra regler kan handla om att inte använda könsord och inte vara förolämpande. Att inte rikta sina svordomar mot andra personer utan endast för att förstärka sina känslor och släppa ut det ”onda”.

Den klassiska svärburken
Är det nolltolerans av svordomar kan ni införskaffa den klassiska svärburken. På så sätt skapar ni ett lättsamt sätt att bli “straffad” på, samtidigt som ni kommer att märka stor skillnad på antalet svordomar då veckopengen helst vill behållas. Skulle någon få för sig att svära kostar det en guldpeng och då gäller det att ALLA är med på spelreglerna - vuxna som barn 😉

Totalförbud kan slå tillbaka
Ett totalförbud behöver inte alltid vara optimalt för att undvika svordomar. Att säga att saker är förbjudet kan ibland göra det hela extra spännande. Därför kan det vara bättre att prata med sina barn om varför man inte använder vissa ord eller kallar andra för fula ord. Försök få barnen att förstå innebörden av ett vårdat språk och hur man tilltalar andra ❤

Var en förebild!
Ansvaret ligger på oss vuxna att skärpa till oss och vårda vårt egna språk innan vi kan kräva samma sak av våra barn. Det är viktigt att vara en stöttepelare för våra barn för att deras språk ska utvecklas och innehålla fraser som de kan använda sig av för att kunna uttrycka sig utan svordomar.

_________________________________________________________________

Psykologiguiden

Kit.se

📸:mikailmamand