5 recept på hemlagad barnmat!

Snabbt, billigt och gott – att laga barnmaten själv behöver inte vara krångligt, kolla bara in våra 5 recepttips nedan!

När era barn är 4 månader är det okej att börja ge små smakportioner för att vänja dem vid nya smaker och konsistenser. När de är 6 månader behöver de däremot mer energi och näring och därför räcker det inte längre med bara mjölk/ ersättning, utan då bör ni introducera ny mat. I våra recept har vi utgått från 6 månaders ålder och uppåt.

Vegetariskt – Banan och avokadomos (6–8 månader)
Du behöver:
2 avokado
1 banan

Gör så här:
1. Kärna ur en avokado och lägg i en skål.
2. Mosa ner en halv banan med avokadon.
3. Mosa lite lätt eller mixa med stavmixer beroende på barnets ålder och tycke

 

Vegetariskt - Gryta med röda linser (8–12 månader)
Du behöver:
1 dl röda linser
1 morot
1 dl broccoli
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 tsk basilika
1 krm svartpeppar
50 gram smör (saltfritt)

Gör så här:
1. Skala och skiva morot och broccoli i småbitar.
2. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i morot, lök, broccoli och linser. Låt puttra på svag värme under lock i cirka 15 minuter.
3. Häll av överblivet vatten i en skål och mixa det kokta.
4. Tillsätt lite kokvatten om moset är för hårt.
5.Tillsätt tomatpuré, hackade basilikablad och peppar.
6. Mixa allt igen och blanda ner smöret. Mums!

 

Fisk – Lax, dill och potatis (8-12 månader)
Du behöver:
2 msk färsk eller rökt lax (rökt lax för mer smak)
1 tsk dill
2 potatisar
1 morot
1,5 dl vatten
3 msk grädde

Gör så här:
1.Skala och skiva potatisen och moroten med hjälp av baksidan på en osthyvel.
2.Lägg i alla ingredienser (förutom grädden) i en kastrull och koka med lock tills moroten blivit mjuk.
3.Häll på grädden och mixa alltihop med en stavmixer.

 

Kyckling, ris och grönsaker (8-12 månader)
Du behöver: 
1,5 dl krossade tomater
70 g kyckling (färs eller hackat)
0,75 dl palsternacka
0,5 dl långkornigt ris
1 gullök
1 morot
1 msk rapsolja
1 tsk maizena/vetemjöl
1 tsk basilika
1 nypa rosmarin

Så här gör du:
1. Skala och finhacka moroten, gullöken och palsternackan och koka i fem minuter
2. Koka riset i en separat kastrull.
3. Rör ner kycklingen och krossade tomater. Krydda med basilika och rosmarin och låt puttra i cirka 15 minuter.
4. Rör ner maizena/vetemjölet i ¼ dl vatten och tillsätt i kycklinggrytan under omrörning, låt koka upp igen.
5. Tillsätt rapsoljan.
6. Mixa i matberedare för att få en bra konsistens.
7. Servera ris och gryta tillsammans.

 

Kött och rotfruktsgryta (8-12 månader)
Du behöver:
100 gram kött
1 morot
0,5 st palsternacka(or)
1 msk olja
3 cm purjolök
3 potatisar
1 st lagerblad

Gör så här:
1. Koka upp köttet i en kastrull med vatten. Koka cirka 20 min eller tills köttet blivit helt tillagat.
2. Tillsätt morot, potatis, palsternacka, purjolök och lagerblad. Låt koka tills allt mjuknat.
3. Häll av överblivet vatten från kastrullen men spara till senare.
4. Ta bort lagerbladet och mixa ihop alla ingredienser. 
5. Tillsätt olja och lite av det sparade kokvattnet om grytan är för hård. Klart!

 

Att tänka på!

Använd olika skärbrädor till de olika ingredienser - en skärbräda till frukt och grönsaker och en annan skärbräda för kött. På så sätt minskar ni risken för smittspridning.

 

_________________________________

Tasteline

Thespruce

Pampers