Gaming – mer än bara datorspel!

Spelar mitt barn för mycket? Blir mitt barn trött av att spela för mycket? Är det inte bättre att vara ute och leka? Att vara förälder till barn som spenderar mycket tid framför datorn kan medföra både oro och frustration. I dagens inlägg kollar vi vad forskning säger kring ämnet gaming och ger förslag på hur du som förälder kan få en bättre relation till datorspelandet!  

Många föräldrar kan ofta ha fördomar för saker de inte är insatta i eller som de har hört kan vara dåligt för barn, så är ofta fallet när det gäller gaming. Oron över att barnen ska bli osociala, ohälsosamma, tappa sina betyg i skolan, bli våldsamma eller utveckla andra dåliga beteenden på grund av spelandet är stor. Faktum är att gaming kan ge flera positiva effekter - nedan pratar vi om vilka, samt tipsar om hur ni kan prata med era barn om just datorspel.

Bloggbild-3.jpg

Vilka positiva sidor har gaming?

Gaming är bra hjärngymnastik
Undersökningar har visat på att barn och ungdomar som spelar mycket tv- och datorspel är snabbare på att ta beslut, har ett bättre strategiskt tänk och en mer utvecklad ögonrörlighet och visuell uppmärksamhet än hos andra barn i samma ålder.   

Gaming kan höja din intelligens
Barn som spelar mycket actionfyllda tv-spel har en större benägenhet att se mönster och blir därför även mer uppmärksam på förändringar. Man har kunnat se att dessa barn har en större kognitiv kapacitet och en snabbare reaktionsförmåga. Ska du däremot köpa actionspel till ditt barn är det viktigt att ta hänsyn till barns ålder och de åldersrekommendationer som PEGI har satt upp.   

E-sport är fysiskt krävande
Forskning har visat på att E-sportare utsöndrar lika mycket kortison som en racebilförare och har en ”hand- och ögon koordination” som har visats sig vara bättre än hos duktiga bordtennisspelare.  E-sportare kan under kniviga lägen, få upp sin puls till 160-180 slag i minuten. Det är ungefär lika hög puls som en maratonlöpare kan komma upp i under ett lopp.  Eftersom E-sport är så fysiskt krävande behöver spelarna hålla sig i bra form, både genom att äta och träna rätt och på så sätt kunna få ut mest glädje av sporten. Fysisk aktivitet är inte bara bra för prestationen i spelen utan också viktigt för deras hälsa och skolgång.  

Gaming är socialt
Idag är datorspel annorlunda jämfört med datorspel förr. De flesta spelen spelas online och möjligheten att kommunicera med andra spelare är stor. I flera av dagens spel är det till och med viktigt för spelarna att kunna kommunicera, sammarbeta och lägga upp strategiska planer tillsammans. Därför kan E-sport jämföras med andra lagsporter som fotboll och hockey, där spelarna måste kommunicera med varandra för att kunna vinna. Tillsammans med E-sportens tillväxt har så kallade LAN-partys blivit större. DreamHack är en av världens största arrangörer för LAN-partys och arrangerar flera evenemang i Sverige varje år. Lika populärt har det blivit att ha egna mindre LAN-partys, där ett gäng vänner eller spelare går samman och har egna privata LAN-partys. 

Många föräldrar kan uppleva sig ha dålig koll på vad det är deras barn håller på med på datorn. Det kan upplevas svårare som förälder att engagera sig i sporter som inte är riktigt lika lätta att förstå som de klassiska sporterna fotboll, hockey eller innebandy. En kedjereaktion på det här blir att barnet inte berättar något för er om de erfarenheter hen har fått genom datorspelen, varken positiva eller negativa. Här har vi samlat några bra tips på vad ni kan göra för att skapa en er större förståelse för vad ert barn gör på datorn.

Bloggbild-2.jpg

Hur kan du som förälder till en gamer visa ett intresse för E-sport?

Ställ frågor

”Vilket spel spelar du?”

”Vad tycker du är roligast med spelet?”

 ”Går det att avbryta en match mitt i? Varför/varför inte?”

”Är det ett lagspel och i så fall vilken roll har du i laget?”

Frågor som dessa kan ge bra och konkreta svar som hjälper dig att förstå på spelet bättre. Samtidigt känner ditt barn att du är intresserad av deras intresse.

Håll koll på vad som sägs online
Spel idag spelas oftast online och möjligheten att kunna kommunicera med andra är stor. Alltså kan en öppen dialog med ditt barn om hur man ska bete sig mot andra på nätet vara viktigt. På så sätt kan vi förhindra och förebygga mobbning och andra otrevligheter som sägs på nätet.  

Förstå ditt barns sociala liv i spelets värld
Idag uppmuntrar spelen spelarna mer och mer att vara sociala, vilket ju är positivt. Barn som i det dagliga livet har svårt att uttrycka sig, kan istället genom spelen skaffa sig ett bättre självförtroende och hitta likasinnade vänner. Som förälder kan det både vara roligt och bra om att fråga sitt barn om vännerna online. Våga fråga om vilka de pratar med, vad för spel de brukar spela och om det är någon rolig händelse de har varit med om i spelet.

Vill du ha fler bra tips eller få en bättre förståelse för hela gaming-konceptet kan du kolla in denna sida www.esportforalder.se eller någon av sidorna som finns länkade längst ner i inlägget.

Jollyroom satsar på esport!

Vi på Jollyroom kan stolt berätta att vi har valt att satsa mer på nätbaserad gaming! Vi har fått in några riktiga tungviktare inom gaming. Se bara på märkena Victory, Razor och SteelSeries! Hos oss hittar du garanterat någonting till gamers i alla åldrar!

Gaming.jpg
1.Victory JGX 1.1 PRO gamingstol 2. SteelSeries Rival 110 gamingmus 3. Razer ManO´War wireless headset 4.Razer Raiju PS4 handkontroll  5. Razor Firefly musmatta   6. Razer Tiamat 7.1 v2 gaming headset 7. SteelSeries Apex M750 Tangentbord

 

_______________________________________________________________________

www.pnas.org | www.dw.com | www.kk.no | journals.plo.org | www.pnas.se