Hur mycket skärmtid är lagom?

Idag växer barnen upp med ena foten i en digital värld. De är omgivna av datorer, surfplattor och smartphones. Finns det någon gräns för hur mycket tid framför skärmen som är lagom, och hur kan du som förälder ta kontroll över antalet timmar barnen spenderar vid skärmen?

Nedan följer sju tips på saker ni kan göra för att få bättre koll på era barns skärmtid.

Fundera över era dagsrutiner
När passar det dig att barnen spelar? Ibland kanske det till och med är lite skönt att barnen fokuserar på paddan, medan du behöver laga mat i lugn och ro eller helt enkelt bara inte har ork att ge dem din fulla uppmärksamhet. Kan det passa att barnen får fri tillgång till din telefon då? Eller om de vaknar före dig på helgmorgnarna? Gör upp regler som underlättar dagarna och förklara dem för barnen.

Ha speldagar
För många familjer fungerar det att införa speldagar. Det här gäller nog främst familjer med lite äldre barn, då det kräver en viss förståelse av XX. Det kan till exempel gå till så att era barn varje vecka får välja vilka dagar de vill sitta framför en skärm (vare sig det är ipad, mobil eller dator). Utöver dessa speldagar får de inte spela alls, och förhoppningsvis blir det inget tjat eftersom det ju inte är speldag och barnen förstår det.

Välj ut fria zoner
Sätt regler för vilka ställen i hemmet som ska hållas skärmfria. Det kan till exempel vara vid matbordet under måltiderna eller i barnens rum.

Du sätter reglerna
Det är du som vuxen som sätter reglerna för Ipad och telefon i din familj. Spel och film är alldeles för lockande för att barn ska klara av att sätta rimliga gränser för skärmanvändande. Det gäller långt upp i åldrarna.

Se över din egen skärmtid
Tänk på att barn gör som du gör, inte som du säger. Därför bör du även begränsa din egen medietid om du vill att dina barn ska göra det. Självklart till en viss del, det är fortfarande du som vuxen som bestämmer.

Spela någonting tillsammans!
Det finns flera spel på ipaden som kräver att man är fler personer. På så sätt kan ni se det som lite kvalitetstid tillsammans.

Var delaktig
Efter att barnen har suttit framför skärmen, fråga dem då vad de har gjort, sett och upplevt. Medieanvändning i dagens samhälle är stort och det är viktigt att vi visar ett intresse. Barn behöver sina föräldrar för att kunna dela gemensamma upplevelser och sätta ord på vad de faktiskt kanske har lärt sig.

Skärmtid-hos-barn_780X500.jpg

I slutändan är det ju så klart upp till alla er föräldrar att själva bestämma vad som är bäst för just era barn. 

__________________________
📸:@theoutnumberedmom