Mamatummy Day – kvinnans hälsa i fokus

MamaTummy Day är en dag som infaller 25 april, varje år. Dagen handlar om att uppmärksamma de problem kvinnor kan drabbas av under en graviditet och förlossning. Förra året pratade vi med Katarina Woxnerud, instiftare av dagen, som i en gästpost delade med sig av hennes tankar kring dagen.

I Sverige riskerar 40 000 kvinnor varje år att få bestående problem med magen och över 25 000 kvinnor riskerar att få problem med inkontinens. Det här är besvär som ofta normaliseras och som det inte pratas om så mycket. Många kvinnor möts tyvärr av uppfattningen att ”man får räkna med lite besvär efter en graviditet och förlossning och att det inte är så mycket att göra åt”. Mamatummy Day uppmärksammar dessa problem

”Det är dags att säga ifrån!”

Jag har instiftat Mamatummy Day för att faktiskt uppmärksamma dessa besvär och för att lyfta frågan. Det är dags att säga ifrån! Det är inte okej att läcka urin. Det är inte okej att se tarmarnas rörelser mitt på magen under huden. Det är heller inte okej att inte känna någon spänning i vare sig underlivet eller i magen som en följd av trasiga muskler/senor.

Många kvinnor kan få hjälp av lätt träning/aktivering av magens muskler för att hitta grundstödet i magen och ryggen, och sedan träna mer själva. Andra behöver mer hjälp av exempelvis ultraljud eller elstimulering för bäckenbottenmusklerna. Även operation behövs i vissa fall för att återknyta muskler till senor, och iSverige ses fortfarande operation av magmuskeldelning (rektusdiastas) inom de flesta landsting som skönhetsbesvär som kvinnan själv måste bekosta. Detta, trots stora funktionella besvär i vardagen. Det är inte rimligt!

2018 är det femte året som vi den 25 april bjuder på kostnadsfria föredrag, prova-på-pass och konsultationer runt om i landet, samt i Norge. Vi finns på över 30 orter där cert MammaMagetränare hjälper och guidar dig. Du får veta mer om vad som händer på föreläsningar som ”Stark inifrån och ut – om mammamagen” och ”Du ska inte kissa på dig”. Du får även hjälp att se om du har någon magmuskeldelning, hur du arbetar med dina magmuskler och hur du kan göra för att bli bättre!

 

Mer information hittar du på mammamage.se/mamatummyday

 

Varma hälsningar,

Katarina Woxnerud