Fixa-själv-drottningen Vivi Wallin berättar sina bästa fixartips!

Tips, fix och hacks – ja, Vivi Wallin är en riktig proffsfixare som i dagens inlägg låter oss följa med när hon gör om sonen Knuts rum, till ett djungelrum. Hon delar även med sig av tankar och tips över hur du kan göra om där hemma utan att det behöver kosta för mycket.

Varifrån får du din inspiration?
Min hjärna går ständigt på högvarv och jag går igång på att hitta smarta lösningar på vardagsutmaningar. Min kreativitet bygger ofta på att jag vill göra nya saker, sådant som ingen har gjort tidigare. Det gäller allt ifrån recept i allmänhet (kladdkakor i synnerhet), till smarta lifehacks i vardagen. Jag får ofta inspiration av att se någonting som andra har gjort på Instagram, Pinterest eller i tidningar, och hittar sedan en egen twist på det. Jag skulle aldrig lägga ut ett recept på en ”vanlig” jordgubbstårta, däremot en vanlig jordgubbstårta som döljer svenska flaggan när man skär upp den 😉. Jag älskar också superenkla pyssel med få ingredienser som alla kan fixa. Som den här supermjuka leran.

Vad tycker du är viktigast i ett barnrum?
När barnen är så pass stora att de själva har egna åsikter är det absolut viktigast att de får vara med och bestämma. Man måste dock utgå från rummets förutsättningar. Min son Knuts rum har väldigt liten golvyta men enormt högt i tak. Förutsättningen var alltså att ha en loftsäng och bygga mer på höjden, än på bredden. Jag har tyvärr en tendens att tänka på kreativitet före funktion, men det är så klart viktigt att alla vardagsbehov täcks. Att det finns tillräckligt med förvaring och att sängen är bekväm och anpassad efter ålder. I Knuts rum är det 3.20 i takhöjd, så med facit i hand tycker jag att sängen sitter lite väl högt upp för min smak. Men han är duktig på att klättra och älskar den!  

2018-05-29_Kollage 1.jpg
Apa

Hur delaktiga är dina barn i inredningsprocessen?
När de var riktigt små hade de klassiskt söta barnrum. Så fort de hade en egen åsikt har de fått vara med och bestämma. Senast valde de skogsrum med rutschkana och gunga och nu när vi har flyttat har de varsitt rum. Just nu bryr sig min tioåring inte så mycket (det enda som är viktigt är datorn och Hammarby), så hans rum är tyvärr ganska kalt. Jag jobbar dock på att få in lite rolig belysning och färger i gardiner, matta och sängkläder. Knut, min sjuåring däremot älskar djur och valde utan att blinka ett djungelrum. Allra helst ville han ha en riktig boaorm, men han fick nöja sig med en plastorm. Däremot är han väldigt nöjd med den stora giraffen som han har döpt till Hans-Hubert-Hektor.

2018-05-29_Kollage 2.jpg
1. Giraff 2. Papegoja 3. Orm

Vilka är dina bästa tips för att kunna skapa ett kreativt och roligt barnrum, utan att det behöver kosta för mycket?
Fixa mycket själv, så klart! Det behöver inte bli perfekt. Ta en sak i taget och gör det tillsammans med barnen. Jag är inte mycket för rollekar och sånt, men pysslar och bakar väldigt gärna med barnen. Ha små projekt där ni betar av en sak i taget tillsammans. Här i djungelrummet fixade vi djungelbyrån tillsammans genom att spraymåla en tråkig byrå och pimpa den med små plastinsekter och plastväxter. Vi gjorde en palm av ett stort rör som stam som vi täckte med säckväv och gröna stora papper som vi formade till palmblad. Många affärer har konstgjorda växter som man kan klippa sönder och hänga upp i olika liankonstellationer.

2018-05-29_Kollage 3.jpg

2018-05-29_Kollage 4.jpg
1. Sköldpadda 2. Kobra 3. Orm

Hur tänker du kring att ha "teman" i barnrum, med tanke på att barn ofta ändrar åsikt över vad de gillar och inte gillar?
Jag tycker absolut att man kan välja teman. Jag är väldigt mycket för teman i allmänhet då det är mycket lättare om man kan knyta upp skapandet på något. Det gäller även barnkalas och fester. Det kan dock vara bra att vara tydlig med att de behöver välja ett tema som de vill ha ett tag. Tänk minst tvåårscykler. Det kanske inte är så smart att haka på en tillfällig trend, utan kör på ett intresse som barnet har haft ett tag. Bilar, dinosaurier, robotar, djungel, fotboll, hästar eller båtar kanske.

Vill ni ha ytterligare inspiration kan ni besöka bloggen fixasjälv, där finns det massor av härliga tips.

Lycka till!
Varma hälsningar, Vivi Wallin