Lekar för alla väder!

Leka vill man ju göra oavsett väder, men ibland tar fantasin slut och man undrar vad man kan leka och vad som passar alla väder! Med det här i åtanke har vi tagit fram tips på lekar som passar både inomhus och utomhus, samt kan anpassas efter olika åldrar. 

En ny variant av kurragömma
Kurragömma är en riktig klassiker som aldrig blir gammal, men ibland kan det vara kul att spexa till gamla lekar, och det är precis vad vi gör i den här leken - en tvärtomkurragömma. Det är alltså inte en som ska hitta alla de andra, utan det är alla de andra som ska hitta en! 

Alla deltagare förutom en börjar med att räkna högt till 50. Personen som inte räknar ska hitta ett klurigt gömställe där flera personer sedan kan gömma sig. När de övriga deltagarna har räknat färdigt ska de leta upp den person som har gömt sig. När någon i gänget äntligen hittar den här personen ska de tyst gömma sig tillsammans, alltså INTE säga det till resten av kompisarna. Efterhand som deltagarna hittar gömstället ansluter de sig tyst, tills att alla gömmer sig på samma ställe. Den som först hittade gömstället är sedan den person som gömmer sig under nästa omgång.

Alla kompisar är tuggummi
Alla deltagare utom en lägger sig raklånga i en ring på golvet. Huvudena är mot mitten och fötterna utåt. Alla i ringen håller sina grannar på varje sida allt vad de kan i handen.

Den person som inte ligger ner ska nu försöka dra loss kompisarna från ringen genom att dra dem i benen. De i ringen hjälps åt att kämpa emot som ett segt tuggummi. Om någon tappar taget får denne resa sig upp och så lagar personerna som ligger kvar snabbt ringen igen. De som blir utdragna kan hjälpa till att försöka dra loss resten av gänget.

Begränsa tiden och sätt regler för hur hårt man får dra i varje person så att ingen får ont.

Minnespromenad
En ledare förbereder en liten promenadslinga åt deltagarna, där de placerar ut lite blandade saker. Deltagarna ska under tiden de går slingan, försöka hitta och memorera så många saker som möjligt. De ska alltså inte skriva ner sakerna de ser, utan försöka att berätta så många saker de minns när de har kommit i mål. En poäng för varje sak.

Finn fem fel
Inom ett bestämt område antingen ute i naturen eller inomhus ska en ledare lägga ut fem saker som inte hör hemma där. Deltagarna ska sedan enskilt eller i lag försöka komma på vilka dessa saker är och skriva ner dem på en lapp.


Utöver de skojiga lektipsen ovan har vi även samlat ihop lite leksaker och favoritprodukter som garanterat kommer gå hem hos kidsen och bidra till många roliga lekstunder.

Innelek / Utelek

Utelek-kollage-2.jpg
1. Parkeringsgarage 2. Bakset 3. Magnetplatta ABC
4. Knoppussel 5. Strösseltårta 6. Macarons 7. Verktygslåda

Utelek

Utelek-kollage-1.jpg
1. Studsmatta 2. Klätterstege 3. Gungställning 4. Marknadsstånd
5. Inlines 6. Hjälm 7. Sparkcykel  8. Piratbåt/sandlåda

 

__________________________
📸:​theresewickman