Så badar du ditt spädbarn!

Många föräldrar känner sig osäkra över att bada sina minsta barn, men det finns en hel del hjälpmedel ni kan använda er av. I dagens inlägg tipsar vi om olika produkter och sätt som kan underlätta badstunden för dig som förälder och som samtidigt är bekväma för ditt barn.

Se över badsituationen
Det finns många fördelar med att bada ditt barn. De flesta nyfödda tycker om en mysig stund och att ligga eller sitta i kroppsvarmt vatten. Om ditt barn reagerar negativt se bör du se över vilka hjälpmedel du använder och ta temperaturen på vattnet. Ingen tycker om att ligga på en hård kall plastställning eller i fel tempererat vatten. Använd armbågen för att känna av vattentemperaturen. Tänk även på din egen arbetsställning. Inget vidare att avsluta barnbadet med värkande rygg, axel eller arm!

Produkter som kan underlätta
En fördel när du badar ditt barn är om du kan ha dina händer fria. Det hjälper dig att tvätta och få bra kontakt med ditt barn, och därmed får ni en mysigare stund tillsammans. Till detta finns det flera sköna varianter av flytbäddar, badstöd och mjuka badkuddar. För prematur och spädbarn finns även ergonomiska och praktiska sittbaljor som rekommenderas av barnmorskor då barnet ”sittligger”, precis som i mammas mage. Positionen kan även vara behjälplig vid kolik och magspänningar, då barnets ben trycks upp mot magen, vilket känns skönt för alla små. Tänk på att alltid förbereda badet med att blöta ner eventuella flytbäddar/kuddar eller fylla baljor med vatten innan barnet läggs i. Tänk även på att alltid ta fram allt du behöver innan själva badstunden, för du ska aldrig lämna barnet i vattnet, hur säkert badhjälpmedel du än använder!

Hur ofta ska jag bada mitt barn?
Du kan bada ditt barn hur ofta du vill. Det brukar gå bra att bada barnet redan första veckan hemma, även om inte naveln har fallit av. När naveln har läkt kan du bada tillsammans med ditt barn.  Har ditt barn torr eller känslig hud kan det vara bra att inte bada mer än en till två gånger i veckan. Om du upplever att ditt barn inte verkar tycka om att bada räcker det att bada någon gång per vecka.

Gör badet till en mysig stund tillsammans – sambada!
En flytbädd är jättebra att ha i badkaret när ni sambadar. Spädbarn älskar flytbäddar eftersom de är mjuka och i bädden får barnet mer rörlighet än på ett hårt badstöd. Det är även mycket mysigare att bada tillsammans, det ger en stärkande närhet mellan barn och förälder. En traditionell badbalja fungerar också så klart, men det ger inte samma närhet och oftast är det svårt för föräldern att få en bekväm arbetsställning. Var rädd om din rygg och dina axlar.

Huden hos nyfödda barn
Huden hos nyfödda kan variera beroende på när de är födda, tidigt eller sent i sin utvecklingsfas. Vid en för tidig förlossning är det nyfödda barnets hud mycket tunt och kan vara täckt av ett vitt fett. Fettet kallas vernix eller fostertalg och är till för att skydda huden mot fostervattnet i magen. Talgen behöver inte tvättas bort, den kan masseras in i huden och försvinner efter några dagar. Om bebisen föds när graviditeten är fullt gången eller överburen, minskar fettet på huden, men kan finnas kvar i hudvecken. För tidigt födda bebisar kan även vara helt ludna på kroppen, men även detta försvinner när graviditeten är fullt gången.

Känslig och fuktig hud
På ett nyfött barn kan huden under armarna, bakom öronen, i ljumskarna och i halsvecken under hakan lätt bli irriterat, eftersom att det är varmt och lite fuktigt där. Många barn med extra hull kan behöva tvättas och torkas varje dag i hudvecken för att inte få irriterad hud.  Om barnets hud ändå har blivit röd och irriterad brukar det läka snabbt om du tvättar rent, försöker klapptorka torrt med en handduk och sedan luftar. Skulle det ändå inte bli bättre kan du kontakta din bvc. Du behöver inte överdriva tvättandet, men barnets hud behöver vara ren och torr. De första veckorna räcker det ofta att tvätta med vatten, därefter behövs ibland en mild barntvål eller tvättkräm. Det går också bra att rengöra huden med olja, beroende på om barnets hud är torr.

Förbered badet
Det kan vara bra att ha badhjälpmedel hemma. Lägg fram allt du behöver i förväg – eventuella badhjälpmedel, termometer, tvättlappar, oljor, rengöringsmedel och handduk. Härlig kombofilt från doomoo basics som har absorberande frotte på ena sidan och mjuk bomull på andra. Vattnet ska vara kroppsvarmt, ungefär 37 grader. Det ska kännas ljummet och skönt. Du kan ha lite olja i vattnet om du vill. Berätta för ditt barn vad det är ni ska göra, så att hen förstår att det kommer att hända något trevligt och tryggt. Sedan kan du sänka ner barnet försiktigt i vattnet. Om barnet har skorv i hårbotten, kan du passa på att behandla den. När ni har badat färdigt kan du ta upp ditt barn och svepa om med en mjuk handduk/filt, och torka försiktigt genom att badda med en mjuk handduk. Glöm inte att torka hudvecken.

I kollaget nedan har vi samlat ihop produkter som kan underlätta när du ska bada dina minsta barn

2018-06-07_Kollage.jpg

1. Doomoo Basics Badbalja 2. Doomoo Basics Badstöd Uppblåsbar 3. Doomoo Basics Badstöd Easy Bath 4. Doomoo Basics Filt, Rosa 5. Doomoo Basics Filt, Mint

 

Lycka till!

 

 

 

______________________________