Distriktssköterskan Kristina Karlsson pratar om vardagsmotion med familjen!

Barn rör sig hela tiden. Särskilt de små barnen. De har myror i brallan, klättrar och springer. Men ju äldre barnen blir, desto större är risken att de sitter still mer. Hur får vi in goda vanor och motion som en del i vardagen?

Det är viktigt att lära sig goda vanor och vardagsmotion tidigt. Visst, barn rör på sig, men de sitter också mycket när de till exempel skjutsas, hämtas, åker med på ståbrädor och/ eller sitter i vagnen.  Studier visar dessutom att barnen sitter mest under helgerna, och där behöver vi tänka på att barnen faktiskt gör som vi vuxna gör. Om vi skapar goda vanor kring telefoner och paddor, så vi ger oss och barnen chansen att uppleva världen på riktigt. Att titta, känna, smaka på och uppleva naturen och vår omgivning. Lär man sig dessa goda vanor och vardagsmotion redan som liten, blir det förhoppningsvis en självklarhet och en del av vardagen när man blir större.

(Objectively measured physical activity patterns, sedentary time and parent-reported screen-time across the day in four-year-old Swedish children. Berglind and Tynelius BMC Public Health (2018)


”Kanske kan jag köra hem bilen och promenera till förskolan för att hämta barnen”

 

”Kanske kan vi gå till kompisarna även om det tar en stund”

 

Självklart är det tråkigt att gå en bestämd sträcka (men!) det går att göra den vägen till ett äventyr eller en lek.

Att träna tycker vi olika mycket om, men att gå eller cykla istället för att ta bilen och på så sätt passa på att få rörelse i vardagen när vi ändå ska någonstans, det är nyckeln. Att det är regeln och inte undantaget att vi använder vår kropp. Hur vi får våra barn att orka gå framåt och åt samma håll som man har tänkt sig, finns det olika små sätt man kan göra på. Nedan ger vi tre exempel på hur ni kan göra.

  1. Kasta pinne, sten eller kotte åt det hållet ni ska, gå/spring mot det och hoppa över. Kul lek och ni kommer framåt!
  2. En annan lek att ta sig fram på är att välja något du ser (åt det hållet man ska). Det kan vara ett träd, lyktstolpe eller stenar. Gå mot det ni valde och när ni är framme vid det valda objektet byter ni till något annat längre fram och tar er dit. Och så fortsätter ni så!
  3. Tänk på att hela skogen (och även minsta lilla dunge) är full av hinderbanor, det gäller bara att försöka se dem!

Vi mår bra av att röra på oss och våra kroppar behöver röra på sig varje dag!

 

Varma hälsningar
Kristina Karlsson, Lillugglans BVC