Halloweenveckan är här och det vill vi fira med 3 buuusiga bakningstips i skrämmande utföranden.
🎃👻❄
Chokladspindlar
Du behöver:
200 gram smör
2 dl strösocker
6 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
4 msk kaffe, kallt
25 gram mörk choklad
Chokladströssel
Nonstopgodis (ögon)
Jordgubbssnören (spindelben)
Så här gör du:
Börja med att göra själva spindelkroppen:
1. Blanda smör, strösocker, havregryn, vaniljsocker och kakao i en skål - blanda ihop till en smet
2. Forma smeten till bollar, rulla dem i strössel och låt dem stelna i kylskåpet
3. Ta ut chokladbollarna ur kylskåpet och gör med hjälp av tandpetare små hål där benen ska sitta
4. Klipp jordgubbssnörena i 4–5 cm långa bitar och trä in dem i hålen så att spindeln får ben
5. Pensla smält choklad på baksidan av två nonstopgodisar och fäst dem på spindlarna som ögon
6. Ta hjälp av tandpetare och måla små pupiller på nonstopgodisarna med den smälta chokladen
7. Låt spindlarna stelna i kylskåpet och ta ut dem en stund före servering så att de hinner bli mjuka och härliga!
Marshmallowspöken
Du behöver:
20 marshmallows
300 gram choklad (vit)
50 gram choklad (mörk)
20 stycken grillpinnar eller glasspinnar
Så här gör du:
1. Trä på marshmallows på varsin grillpinne, ställ dem upp och ned på en tallrik och sätt in dem i frysen i 20 minuter.
2. Under tiden smälter du den vita chokladen i vattenbad
3. Ta ut dina marshmallows från frysen och doppa dem i den vita chokladen. Försök få till små ”toppar” överst på spökets huvud
4. Ställ in spökena i kylen så att de stelnar återigen
5. När de har stelnat kan ni ge dem ansikten genom att doppa en spetsig grillpinne i den smälta mörka chokladen och måla på ögon, näsa och mun
Vill ni ha en ännu enklare och snabbare variant på spöken så kan ni göra marängspöken:
Marängspöken
Du behöver:
Maränger
Mörk choklad
Tandpetare
Så här gör du:
Måla ögon med hjälp av en grillpinne eller tandpetare – klart!
Monstermunkar
Du behöver:
Donuts
Minimarshmallows
Svart strössel (gärna runda stora)
Godiständer
Så här gör du:
1. Dela marshmallows i två delar och fäst försiktigt fast dem på munken som två ögon
2. Tryck fast strössel på varje del som en pupill
3. Fäst godiständerna i munkens mittring
Färdigt!
_____________________________________________
Kerstin Eriksson
www.tasteline.com/recept/monstermunkar/
www.tasteline.com/recept/marshmallowspoken/
www.tasteline.com/recept/smarriga-spindlar/
www.ica.se