Lillugglans BVC pratar om barnsäkerhet i hemmet!

I dagens inlägg pratar Micael Berglund, barnsjuksköterska på Lillugglans BVC, om hur du barnsäkrar hemmet utifrån ålder på ditt barn. Han ger viktiga tips på saker som många gånger kan vara lätt att missa.

 

Se videon för livsviktiga tips om hur du barnsäkrar ditt hem!

 

1. Dölj spännande eluttag
I små barns ögon ser dessa hål väääldigt spännande ut. Här petas det gärna in fingrar, pennor och andra föremål som de tycker passar i eluttagen. Se därför till att skaffa kontaktskydd som ni täcker spännande uttag med (glöm inte att även skydda grenuttag och uttag på förlängningssladdar).

2. Lås städskåpet
Rengöringsmedel, disktabletter och liknande bör aldrig stå framme – lås in dessa! Många barn vet att de ska hålla sig borta från piller, men tyvärr kan det färggranna pappret runt om förväxlas med pappret som finns runt godis.

3. Göm undan persienner
Se till att sängar och möbler inte står nära fönster! Vira upp hängande persiennsnören så att de inte hänger inom räckhåll för barnen - helst av allt bör ni skaffa helt trådlösa persienner/rullgardiner. Har ni persienner som ligger utanpå fönstret, tänk då på att även tråden som håller ihop själva persiennen kan vara farlig.

4. Sätt upp säkerhetsgrindar
Fallolyckor är den vanligaste orsaken till att mindre barn skadar sig. Sätt upp säkerhetsgrindar i alla trappor hemma, både i början och i slutet av trappan. Grindar kan även användas i olika dörröppningar och framför kaminer och liknande som barnen kan skada sig på. Även ett räcke på sängenkanten är bra då mycket rörelse är vanligt bland de små när de sover. 

Sist men inte minst, är det tyvärr även lätt att råka ramla/ halka i badkaret, därför är halkskydd i badkaret jätteviktigt!

5. Skydda små fingrar
De små fingrarna är överallt och ingenstans. Genom att sätta dörrstopp på ovansidan eller långsidan av alla dörrar hindras dessa små fingrar från att klämmas. Även varma spisplattor kan skada fingrarna. Sätt dit ett spisskydd och förhindra att barnen bränner sig (eller lägger något på spisplattan). Två enkla och effektiva sätt!

 

Nedan hittar ni konkreta tips på produkter ni kan barnsäkra hemmet med!Barnsäkra-ditt-hem-Kollage.jpg1. Spänngrind 2. Andnings-och rörelselarm 3.Säkerhetsgrind 4. Babyvakt 5. Säkerhetsgrind M
 

Klicka här för att komma till alla våra produkter som barnsäkrar hemmet!

 

Sammanfattningsvis

1. Barn är nyfikna
Nyfiken är nog det ord som beskriver barn allra bäst. De flesta olyckor i hemmet sker i köket, i badrummet och i sovrummet då småttingarna provar sig fram för att lära sig nya saker.

2. Barn växer fort
Helt plötsligt kan barnen greppa, gå och nå upp till saker som kan ramla ner och skada dem. Därför gäller det att hänga med i deras utveckling, säkra hemmet därefter och se över säkerheten regelbundet! Ligg gärna ett halvår före barnets utveckling för att vara på den säkra sidan.

 

 

_____________________________________________________
 Lillugglans BVC
@mommy_little_k