Att använda nässug eller inte?

I dagens inlägg går vi igenom vad en nässug är, vilka fördelar och nackdelar det finns med att använda en, samt vad det finns för andra typer av alternativ.

När små barn blir förkylda kan de få svårare att andas. Det här beror på att deras näsgångar redan är såpass trånga att det därför lättare blir täppt. Eftersom våra minsta barn inte kan snyta sig själva, behöver vi ett sätt att kunna hjälpa dem att andas på enklast sätt.

Vad är en nässug och hur fungerar den?
En nässug fungerar på så sätt att den suger ut slem och snor ur näsan. Det finns både elektriska och manuella nässugar, vilka skiljer sig med olika för- och nackdelar.

Vad är det för skillnad på en elektrisk nässug och en manuell?
Den elektriska nässugen kan användas redan från att barnen är nyfödda. Den fungerar på både fast och flytande snor och med bara ett knapptryck kan det ta bort allt. Den elektriska nässugen har dessutom ofta en smidig uppsamlingskopp som är lätt att rengöra, samt inbyggda melodier som ska göra barnet lugnare och få en mer behaglig stund. Sugen är kraftfull men skonsam för barnet och den minskar irritation i näsan på barnet.

Manuella nässugar är enkla att använda, du sköter sugkraften själv och de är väldigt smidiga att rengöra.
Tips! Rengör nässugen direkt så att snoret inte hinner torka.

Fördelar VS nackdelar med nässug
Fördelar
-
Lättare att få ur snor och slem
- Hjälper barnen att få det lättare att andas
- Det går snabbt och är simpelt
- Skyddar snoret från att komma i munnen

Nackdelar
- Kan bli beroendeframkallande vid för mycket användning, därför ska nässugen endast användas när barnet är sjuk
- Kan irritera näsan vid mycket användning
- I bland upplever barnen en stor skräck när nässugen ska användas

Hur ofta ska/kan nässug användas?
Nässugen ska inte användas mer än ett par gånger om dagen eftersom det kan irritera barnets lilla näsa. Någonting som kan vara värt att ha i åtanke är att barn producerar snor även när de inte är förkylda, och nässugen ska du bara använda vid förkylningar.

Vad kan man använda i stället för nässug?
Om du av någon anledning inte vill använda nässug på dina barn kan du i stället droppa koksaltlösning eller bröstmjölk i deras näsa. Det här gör du lättast när barnen ligger på sidan, eftersom att de då inte lika lätt sväljer slemmet och snoret. Droppa saltlösningen eller bröstmjölken försiktigt i ena näsborren, samtidigt du håller för den andra.

Ni hittar olika alternativ på nässugar här, samt ytterligare praktiska babyprodukter att ha hemma när våra mindre barn blir sjuka.

 

Avslutningsvis är det helt upp till varje förälder att själva bestämma om nässug ska eller inte ska användas på deras barn.

 

_______________________________________________________

@inspomoms

www.1177.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/De-forsta-manaderna/Barnets-forsta-manader---att-skydda-barnet/

radenwarde.com/category/diverse/nassugen-for-spadbarn.php