Därför är det bra för barn att se på film!

Visst är det mysigt att krypa ner i soffan tillsammans med barnen och se på film? Faktum är att film inte bara är mysigt, det är även väldigt utvecklande då det ofta gömmer sig viktiga budskap lite här och där. I dagens inlägg går vi igenom vad det kan vara för budskap.

I dagens inlägg utgår vi från disneyfilmer.

Varför är film bra för barn?
Många barnfilmer utvecklar barnens tankesätt, språk och förmåga att förstå olika känslor, samt vad som är rätt och fel.

Karaktärer blir förebilder
Karaktärer i filmer blir ofta barnens förebilder och några de kan identifiera sig med. Barn lär sig genom att härma och oftast vill de härma just rollfigurerna de identifierar sig med. När barn härmar andra lär de sig brister, fördelar och hur de hanterar olika sociala relationer.

Varför just Disneyfilmer har blivit så populära
Disneyfilmer innehåller mycket gömd barnpsykologi. Budskapen i filmerna är ofta dolda, men påverkar ändå barnen omedvetet. Filmerna gör det lättare för både barn och vuxna att få en förenklad bild av livet och hur de kan hantera olika situationer som uppstår. Problem som vanligtvis tas upp i disneyfilmer är identitetssökande, gruppgemenskap och en önskan om tillhörighet.

I Disneyfilmerna finns det alltid olika situationer, några bra och andra dåliga. Det kan vara en blandning av att bli övergiven, ledsen och ensam, till att vilja vara stor, stark, ha mer makt eller bli omtyckt. Ofta finns det även delar som handlar om att bli accepterad, självständig och att skaffa familj.

Förändring sker under 2000-talet
Disney har hängt med i takt med att samhället har utvecklats. De största förändringarna har skett under 2000-talet då Disney började lägga in dolda inslag om homosexualitet och jämställdhet. Man blir kär i vem man vill, alla har en fri vilja, tjejer är starka och kan vara så mycket mer än bara söta prinssessor. Det här är viktiga budskap som barnen bör lära sig i tidig ålder.

Exempel på Disneyfilmer med viktiga budskap:
Zootropolis (2016)
En liten tjej drömmer om att bli polis, men kritiseras för att hon är tjej. Men hon ger inte upp, utan är stark och visar att hon visst kan vara världens bästa polis!

Frost (2013)
Kärlek behöver inte syfta på en man och en kvinna. Lika stark och viktig är till exempel syskonkärleken.

Trassel (2010)
En modig tjej vågar ta sig fri ifrån sin manipulativa mamma.

Lejonkungen (1994)
- Soluppgången visar barnen att en ny dag börjar och att livet kretsar kring dagarna.
- Mofasa står på Lejonklippan och säger ”allt som solen rör är vårt”. Det kan tolkas som att det vi kan se, är det vi har kontroll över och att det är förbjudet att gå dit där områden är mörka.
- Scars utseende och karaktär är väldigt läskig och med det vill Disney indikera att det finns människor som är onda. Du ska gå på din magkänsla och inte alltid lita på alla.
- Mofasa dör och Simba blir väldigt påverkad. Ett budskap om att människors liv och trygghet kan förändras vid stora händelser.
- Nala och Simba bråkar och båda blir ledsna. Det barnen får se är att man kan bli väldigt ledsen under bråk och olika omständigheter.

Skönheten & Odjuret (1991) samt Ringaren i Notre Dame (1996)
Kärlek, vänskap det ständigt aktuella temat att se insidan och aldrig döma det yttre.

Micke & Molle (1981)
Handlar om vänskap och tolerans över alla gränser.

Dumbo (1941)
En skrämmande studie i mobbingtekniker och utstötningsmekanismer. 


Ännu fler barnfilmer i alla slags kategorier hittar ni på vår hemsida!

 

 

______________________________________

filmkrets.se/film-tips/utbildande-barnfilmer/

www.skarpnackskyrkan.se/viewNavMenu.do?menuID=2753&oid=113

filmkrets.se/film-tips/utbildande-barnfilmer/

www.diva-portal.se/smash/get/diva2:390933/FULLTEXT01.pdf

www.nordicom.gu.se/sites/default/files/kapitel-pdf/13_059-068.pdf

@fitfunfamilyblog