Glöm inte att skydda barnens ögon

Lika viktigt som det är att skydda huden mot solens UV-strålar, är det viktigt att skydda ögonen för dessa strålar. Ögonen är sårbara, speciellt för barn. I dagens inlägg pratar vi mer om varför det är viktigt att skydda sina ögon med solglasögon.

Välj ett par solglasögon i härlig färg eller med ett roligt mönster.

SOLBRILLOR_780X500.jpg

75 % av solens strålar släpps in i barnens ögon
Barns hornhinna är tunnare än vuxnas, linsen är klarare och deras pupiller är större. Det, i kombination med att de ofta är utomhus mycket gör dem mer utsatta för sol, vilket i sin tur gör det extra viktigt att skydda ögonen med hjälp av solglasögon. Känsligast är barn under 10 år. Solhatt hjälper till att dämpa ljuset men solglasögon är det enda som helt skyddar ögonen mot UV-strålar.

Visste ni att upp till 75 % av solens strålar släpps in i barnens ögon, medan vuxna över 30 år bara släpper in ca 10 % av solens strålar. Det betyder dock inte att vuxna ska slarva med solglasögon.

Skydda ögonen redan som barn
Skador från UV-strålning byggs på med tiden och ökar risken för ögonsjukdomar senare i livet. Många solskador som vi riskerar att drabbas av senare i livet har alltså fått sin grund från barndomen. Besvär som gråstarr, förändringar på gula fläcken, hudförändringar i ögat men även akuta ögonproblem som till exempel små sår på hornhinnan kan uppstå vid starkt solljus vilket kan leda till nedsatt syn.

Därför är det viktigare än många kanske tror att skydda barnens ögon i solen. Även små barn och bebisar som vistas i solen behöver solglasögon för att skydda sin syn.

Hur väljer jag rätt solglasögon till mitt barn?
Använd CE-märkta solglasögon på barnen då denna märkning garanterar att barnen har ett fullgott skydd mot UV-strålning. Passformen är också viktigt så att solen varken kan komma in ovanifrån eller från sidorna.

Tänk på att det är extra viktigt med solglasögon när ni vistas vid vatten eller i snölandskap som reflekterar ljuset, men även när det är molnigt utsätts ögonen för UV-strålning.

Ni hittar alla våra solglasögon här

Solen_glasögon_780X500.jpg

solskydd_glasögonl_780X500.jpg

I bland (ganska ofta) protesterar barnen till att ha på sig solglasögon. Vid de tillfällena kan det vara en idé att använda solglasögon med justerbara band och anti-slip för bästa passform. Några exempel på det hittar du här.

 

___________________________________________________________________________________________

goteborgsmamman

hegereppen

eveliiina15

minelleovi

Synsam

Synoptik