Starka och mäktiga kvinnor!

I dag vill vi hylla några kvinnor som har gjort ett stort avtryck i samhället, både i frågor kring miljön och frågor som har tagit jämställdheten framåt. Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar den ojämställdhet som finns världen över.

Emmeline Pankhurst
Emmeline Pankhurst var en kvinna som kämpade hårt för kvinnans rättigheter. Pankhurst inledde olika demonstrationer, offentliga hungerstrejkar och andra våldsamma ageranden när kvinnligas rösträtt stoppades år 1905. Pankhurst blev arresterad första gången 1908 och använde fängelset för att ge publicitet åt den kvinnliga rösträtten. Hon gjorde dessutom mycket för att hon skulle hamna i fängelset igen av just den anledningen. Totalt satt hon i fängelset sju gånger under sin kamp för kvinnors rösträtt. Pankhurst dog år 1928, tre veckor innan lagen om rösträtt för kvinnor infördes. 

Marie Curie
Marie Curie var främst känd för sin forskning om radioaktivitet, men hon var även den första kvinnan som vann nobelpriset - inte bara en, utan två gånger! Marie var dessutom den första kvinnliga professorn på Paris universitet, där hon var med och utvecklade röntgenapparaten.

Greta Thunberg
Greta Thunberg föddes 2003 och är väldigt aktiv i klimatfrågan. Hon har varit med och drivit skolstrejkar för klimatet, ett projekt som började 20 augusti 2018 med att Greta satt utanför riksdagshuset varje dag fram till riksdagsvalet den 9 september. Greta skolstrejkar fortfarande varje fredag, oavsett väder. Skolstrejken kommer inte att sluta förrän en svensk politik är i linje med Parisavtalet. Greta har dessutom demonstrerat runt om i världen och är involverad i kampanjen #jagstannarpåmarken.

Rosa parks
Rosa Parks var en afroamerikansk kvinna som blev världsberömd 1955 när hon vägrade att ge upp sin sittplats för en vit man, trots att busschauffören krävde att hon skulle göra det. Under den tiden var Rosa enligt lag, tvungen att ge upp platsen. Rosa blev under händelsen arresterad av två poliser. På grund av många hot och trakasserier från vita rasister blev hon till slut tvungen att flytta till en annan delstat. Hennes agerande ledde till att den moderna medborgarrättsrörelsen startade.

Mia Skäringer Lázár
Mia Skäringer Lázár är en svensk skådespelare som har haft stora involveringar inom kvinnofrågor och berättar öppet om egna erfarenheter av sexuella trakasserier, övergrepp och kroppshets. Mia försöker visa att ingen är perfekt och har bland annat spelat in avsnitt om hur sociala medier, skyltfönster och reklam påverkar hur vi uppfattar våra kroppar.

 

 

___________________________________________________

www.listor.se/varlden/kvinnor-som-forandrade-varlden/