Hur får jag bort fläckar på kläderna?

Sommarens alla äventyr innebär ofta fläckar på kläderna. Det är allt från glassfläckar, jordgubbsfläckar och chokladfläckar, till gräsfläckar eller tuggummi som fastnar. I dagens inlägg hittar du knepen som får bort några av de vanligaste sommarfläckarna!

Jordgubbar
Sommar = jordgubbar! Eftersom att det flyger jordgubbar åt både höger och vänster, råkar det rätt som det är bli en jordgubbsfläck på någons ljusa kläder. Vid dessa små olyckor finns det olika knep att ta till.
1. Doppa fläcken i kokande vatten.
2. Var det ett färgat plagg som råkade få en fläck kan du prova att pressa lite färsk citronsaft innan plagget tvättas i maskinen.
3. Lägg plagget i varm mjölk en stund och maskintvätta sedan som vanligt.
4. Även ammoniakvatten ska fungera, vilket det även gör på chokladfläckar.

Gräs
Sommarens spring och lek är roligt tills barnen kommer in med kläder fulla av gräsfläckar. Som tur är finns det knep för att få bort dessa. Blötlägg fläcken i filmjölk, gärna över natten och tvätta sedan som vanligt. Du kan även använda mineralvatten för att få bort den här typen av fläckar.

Glass
Börja med att spola kallt vatten på glassfläcken i 5–10 minuter. Viktigt att det är just kallt vatten du sköljer av med då varmt vatten bara kommer göra att fläcken sätter sig. Undvik tvål och fläckborttagning i första steget, utan försök att få bort så mycket glass från tyget som möjligt innan ytterligare behandling.

Är fläcken fortfarande kvar kan det krävas att du skrubbar med tvättmedel, blötlägger plagget i en skål med kallt vatten och låter ligga i blöt över natten (om fläckarna har torkat kan de nämligen vara svårare att ta bort). När fläcken sedan är så gott som borta tvättar du plagget som vanligt.

Tuggummi
Oftast kan du få bort tuggummifläckar genom att frysa hela plagget och sedan skrapa eller bryta bort tuggummit. När du skrapat bort det som du kan, tar du det sista med ett strykjärn. Innan du börjar stryka trycker du en bit kaffefilter eller dubbla hushållspapper över och under fläcken och stryk sedan över med det varma järnet. Förhoppningsvis suger pappret upp det av värmen mjuka tuggummit. Var bara försiktig så att det inte istället blir ett brännmärke.

I bland kan det även fungerar att använda sig av kylspray på fläcken, vilket du bland annat hittar på Biltema eller Clas Ohlson.

 

Summan av kardemumman är egentligen att försöka se till att jobba snabbt – färska fläckar är lättast att få bort!

 

__________________________________

Kurera.se
glassriket.se
miss_pocahontas__