Recension på babyskydd från Besafe!

Bloggerskan Anna-Karin står som grundare bakom den populära stylebloggen Inclassicfashion. Nedan följer hennes recension på Besafes babyskydd iZi Go Modular i-Size.

Som blivande förstagångsförälder är jag den första att skriva under på att det är otroligt lätt att tappa bort sig själv i alla checklistor kring saker som är absolut nödvändiga att ha hemma inför bebisens ankomst. Det är lätt att köpa på sig alldeles för mycket, men ett inköp som dock är ett av de viktigaste och som faktiskt behövs redan efter förlossningen är ett säkert och bra babyskydd.

Babyskydd kallas den allra första bilbarnstolen som är anpassad för bebisar och används från och med den första hemresan som nyfödd fram till dess att barnet är ungefär ett år. Babyskydd finns i alla upptänkliga modeller och prisklasser, och när vi skulle välja babyskydd valde vi att vända oss till Jollyroom som har ett av Nordens största utbud av bilstolar. Deras sortiment innefattar bekväma och säkra modeller av alltifrån babyskydd och bilbarnstolar till bältesstolar- och kuddar. De har ett brett utbud av marknadens populäraste varumärken och varianter i alla olika prisklasser. I de allra flesta fall skall jag erkänna att jag mer kikar på design än på funktion men vid säkerhetsrelaterade produkter är det självklart att just säkerheten är det allra viktigaste. Efter noggrann research kring säkerhetsfrågan samt vad som passade bra i vår nuvarande bil samt på vårt tilltänkta vagnschassi föll valet på bäst-i-test-modellen iZi Go Modular i-Size med tillhörande bas från BeSafe. Modellen finns i många fina färger men vi valde att köra på klassiskt svart och färgen ”Black cab”. En kulör som passar inredningen i vår bil bra, lite design måste man ju ändå få in?

besafe_babyskydd-_780X500.jpg

Vissa babyskydd har en så kallad bas, vilket förenklat innebär att det vid ett tillfälle monteras fast en anordning i bilen och därefter är det enkelt och smidigt att bara klicka i och ur babyskyddet. Basen vi skaffat heter iZi Modular i-Size Bas och fungerar inte bara till babyskyddet, utan även till bilbarnstolen efteråt vilket kommer att spara oss både tid och pengar. Ur säkerhetsaspekten minskar en permanent bas risken för felmontering och olyckor relaterade till det. Vi tycker att det känns både säkert och bekvämt att slippa krångla med bilens bälte och det känns tryggt att basens lampa börjar lysa grönt när babyskyddet är rätt isatt. Ett bra sätt att försäkra sig om att babyn sitter säkert under bilresan.  

besafe-bas_780X500.jpg

Några andra klara fördelar vi ser med BeSafe iZi Go Modular i-Size är att det har en skyddande solskärm med UPF 50+ samt ventilation, perfekt för oss som väntar ett sommarbarn. Det har extra tjocka kuddar vilket ger optimalt stöd för huvudet, extra breda bälten för att fördela kraften optimalt, ett 5-punktsbälte för ökad säkerhet och stabilitet samt bältesmagneter för enkel i- och urtagning av vår baby. Utöver detta har det även ett ergonomiskt bärhandtag vilket gör att det är lätt att bära (som en tyngre handväska för att jämföra med något jag känner till) och det kan användas tillsammans med de allra flesta barnvagnar på marknaden.

Fem saker att tänka på vid val av babyskydd:

1. Att välja ett så säkert skydd som bara möjligt
Var noga med att kontrollera vilken märkning babyskyddet du funderar på har. i-Size är som sagt säkrare än ECE R44 och uppfyller alltså en högre säkerhetsprestanda. Ett babyskydd bör alltid ha ett välfungerat sidokrocksskydd, som skyddar vid en eventuell sidokrock. i-Sizemärkta babyskydd uppfyller alltid detta men inte ECE R44-märkta.  

2. Hur det monteras säkrast och bäst i bilen
Det finns babyskydd som använder sig av bältet i bilen eller en permanent bas. Basen fästs i bilen med hjälp av bilbälte eller ISOFIX och gör det enkelt att sätta in och ta ur babyskyddet. ISOFIX är ett internationellt system som är framtaget för att enkelt kunna montera babyskydd med hjälp av fästen i bilen. Är din bil utrustad med ISOFIX finns det angivet med en märkning. En permanent bas är det enklast sättet att smidigt kunna ta i och ur babyskyddet och det minskar också risken för felmontering.  

3. När det behövs bytas ut mot en bilbarnstol
En generell regel är att babyskyddet kan användas från det att babyn är nyfödd fram till det är cirka ett år gammalt men det är barnets vikt eller längd som avgör när det verkligen är dags att byta. Vårt babyskydd är till exempel godkänt för 40 – 75 cm.  

4. Hur det sätts fast på vagnschassit
Ett babyskydd kan förutom den självklara funktionen att garantera säkerheten i bilen också sättas på vagnen istället för liggdelen för att förenkla exempelvis en tur till BVC, mataffären eller köpcentret. För att det skall fungera smidigt krävs en adapter. Vilken adapter som behövs beror på modell av babyskydd och barnvagn. Vissa barnvagnsmärken har helt egna babyskydd som inte kräver adapter. Vi har en adapter speciellt framtagen för BeSafe och varumärket på vagn som vi valt.

 5. Nytt eller begagnat? Det har en stor betydelse för säkerheten!
​I många fall kan det vara sunt både för plånboken och för miljön att köpa begagnat men inte när det kommer till babyskydd. Ett babyskydd får aldrig någonsin ha varit med vid någon olycka, vara för gammalt eller ha några småsprickor, skador som kan vara omöjliga att upptäcka. När babyskyddet åldras riskerar materialet att bli sprött och säkerheten kan inte garanteras. Att köpa ett nytt babyskydd är det enda som verkligen går att rekommendera.

 

Inclassicfashion