Skydda barnen i UV-kläder!

Hur härlig solen än är så är det jätteviktigt att ta solens strålar på allvar och skydda huden ordentligt. I dagens inlägg kan du läsa om UV-skydd, varför du bör klä barnen i det och hur du kan göra det på bästa sätt.

Varför ska jag välja UV-kläder till mitt barn?
UV-kläder har tyg med en väldigt hög densitet. Det innebär att trådarna i tyget är vävda tätare mot varandra, jämfört med vad andra tyger brukar vara. ”Hålrummen” mellan trådarna är mindre och solstrålarna har därför svårare att ta sig igenom. Barnens tunna hy är extra känslig mot solens strålar, vilket innebär att de behöver ett mer täckande skydd.

Vilken typ av UV-kläder ska jag klä mitt barn i?
Det mest täckande skyddet får du av en UV-dräkt, vilka brukar vara långärmade och långa i benen. På så sätt blir den största delen av kroppen täckt och får ett bra skydd mot solen. För de lite äldre barnen kan en UV-dräkt bli lite för trång och då kan en UV-tröja eller ett par UV-byxor istället vara ett bättre alternativ. Antingen kombinerat eller var för sig. De minsta barnen ska helst ha en täckande solhatt och solglasögon, för att täcka och skydda både nacke, huvud och ögon.

Vad ska jag tänka på vid köp av UV-kläder?
Det är viktigt att UV-kläderna håller en hög solskyddsfaktor, minst 50+. Lika viktigt är det att kläderna är av bra kvalité för att plagget inte ska slitas lika snabbt av sol, bad och tvätt. Längst ner i inlägger har vi listat ett gäng bra och fina UV-plagg.

Tips! Håll plagget mot solen och se hur mycket ljus som tränger igenom tyget. Desto mindre ljus som tar sig igenom, desto bättre är solskyddet.

UV-kläder vs solkräm?
UV- kläder ger ett mer långvarigt skydd än vad solkrämen ger. UV-klädernas skydd påverkas varken av bad eller svett och ger ett lika bra skydd i vattnet som på land. Du behöver alltså inte oroa dig över barnens solskydd när de leker vid strandkanten. Gällande solkräm behöver du däremot titt som tätt smörja på med ny kräm, speciellt efter bad och lek. Solkrämen ger alltså ett mer osäkert skydd jämfört med ett UV-plagg. Däremot ska de delar av kroppen som inte täcks av UV-plagget alltid smörjas in ordentligt med en hög solskyddsfaktor.

Hur länge får barnen vistas i solen?
Barn ska överlag inte vara ute för länge i solen, utan mestadels hålla sig i skuggan - speciellt mitt på dagen när solen står som högst. Barn under ett år ska inte befinna sig i solen överhuvudtaget, utan istället ligga i ett svalt UV-tält där de får det svalt i skuggan. Lite äldre barn klarar en viss solexponering. De kan vistas i solen med en täckande UV-dräkt på sig, samt ett tjockt lager SPF på de ställen som inte täcks. 

Glöm inte att de små fötterna också kan bränna sig. För att undvika det är UV-badskor ett bra alternativ. De skyddar mot vassa stenar, är sköna att springa runt och skyddar samtidigt fötterna från solen.  

På vår hemsida har vi massor av fina och kvalitativa UV-skydd, allt från UV-dräkter och UV-tält, till UV-hattar och UV-skor. Nedan ser ni några av sommarens säsongsnyheter!

Maximal.jpg1. Nordbjørn Shadow UV-tält, Blue 2. Nordbjørn Skärhamn UV-Set & Hatt, Leo  3. Nordbjørn Vrångö UV-Dräkt & Hatt, Red Stripe

uv-petite-cherie_780X500.jpg
.1. Nordbjørn Sunny UV-tält, Pink 2. Nordbjørn Skärhamn UV-Set & Hatt, Leo  

pc-uv_780X500.jpg
Petite Chérie Atelier UV-Dräkt, Dusty Pink

UV-nordbjörn_780X500.jpg
Nordbjørn Vrångö UV-Dräkt & Hatt, Navy Stripe

UV-skydd_petite-cherie_780X500.jpg
Petite Chérie Atelier Elisa UV-dräkt, Limelight

 

________________________
@little.ones.and.me