Varför älskar våra barn gosedjur?

Många av våra små knoddar har en gosig favorit där hemma – och då pratar vi inte om någon förälder! En nalle, snuttefilt eller annan mjukisfigur är ofta någonting som bara måste följa med på resan eller vid läggdags. Varför är det så?

De mjukisdjur som många av våra småttingar binder ett alldeles speciellt band till, brukar kallas för övergångsobjekt. Att de kallas övergångsobjekt beror på att barnet kan känna en trygghet som kan liknas med den fysiska närheten till mamma eller pappa. När barnen är som minst lever de ju hela tiden väldigt nära sina föräldrar och därför kan det kännas lite ensamt och läskigt när denna närhet långsamt avtar. Gosedjuret blir alltså som en mental länk till föräldrarna!

De allra minsta små är inte känslomässigt mogna för att bara kunna tänka sig till tröst, utan behöver oftast ett konkret föremål som tröstar. Föremålet kan egentligen vara vad som helst – det är upp till varje liten att bestämma vem eller vad som ska få den där speciella platsen i deras stora hjärtan. I det här fallet är det alltså inte staven som väljer trollkarl, utan tvärtom! Vanligast är dock att övergångsobjektet är någonting mjukt som är skönt att ha mot kroppen, som en fluffig björn, en kanin med mjuka öron eller en snuttig tygbit.

trends_mall_i-bloggen2_780X500.jpg

Oftast är våra små och deras speciellt utvalda föremål bästa vänner, men visst har vi alla upplevt de gånger då barnen också kan bli riktigt arga på mjukisdjuren. Ilskan beror på att små barn har en känsla av att få vara med och bestämma och ta kontroll. Just med deras mjukisdjur är det ju barnen som bestämmer och därför är det också barnen som bestämmer avståendet och närheten till mjukisdjuren.

Men som alltid så är alla barn olika. Deras olika personligheter och temperament påverkar ju så klart också deras behov av närhet. Behovet av ett övergångsobjekt beror därför varken på en trygg eller en otrygg känsla hos barnet, utan är helt enkelt olika från barn till barn med egna små (och i bland ganska stora) viljor och känslor.

Här kommer ett hopplock av fem mjuka kompisar från Teddykompaniet! När ni köper mjukisdjur till era små är det viktigt att tänka på att de barnsäkra, vilket är en av anledningarna till att vi älskar Teddykompaniet! De erbjuder massor av barnsäkra gosedjur som innebär att de är dragsäkra, har testade sömmar och att materialen är giftfria samt eld- och flamsäkra.

Kollage teddykompaniet_gosedjur.jpg

Vare sig ett mjukisdjur används till att gosa med eller som en fin inredningsdetalj är det någonting som alltid går hem. Perfekt som present till Baby Showers, dop, födelsedagar eller som en mjuk julklapp under granen! 

 

 

________________________________________________

@marrlyn

@pollard.anna

www.svd.se/nallen-en-lank-mellan-mamma-och-varlden