Glöm inte reflexerna!

Livsviktigt nu när vintern och mörkret kryper sig allt närmare är att använda reflexer. Vi förklarar vad reflexer är, hur stor skillnad de gör och hur du ska bära dem för att synas så bra som möjligt!

De coola jackorna på bilden ovan heter Didriksons Nokosi Parka Jacka, Navy.

Under höst- och vintermånaderna är det mörkt redan på väg till skolan på morgonen och på väg hem på eftermiddagen, vilket gör det otroligt viktigt att försöka synas så mycket som möjligt för trafiken. Vi pratar så klart om reflexer, som många gånger kan vara livsavgörande!

Vad är en reflex?
Enkelt förklarat bygger en reflex helt enkelt på principen att ”återreflektera” inkommande ljus i samma riktning som ljuset kom ifrån.

Hur bär du reflexen för bäst effekt?
Reflexer syns bäst när de är i rörelse. Häng dem i ett snöre och/eller placera dem runt armar och ben som ofta rör sig mer. Det är även bra om reflexerna sitter långt ner på kroppen (nedanför knäna) eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på.

Hur stor är skillnad med och utan reflex?
För att visa vilken stor skillnad reflexer faktiskt gör har vi nedan två exempel:
1. Mörka kläder och inga reflexer gör att du inte syns förrän en bil är så nära som 20–30 meter från dig!
2. Med reflexer kan en bilförare se dig redan på 125 meters avstånd och hinna sakta ner.

Reflexer gör alltså STOR skillnad.

Hur lång hållbarhet har en reflex?
Reflexer är en färskvara med en normal livslängd på ungefär tre år. Dock kan de redan efter ett år ha försämrats i sin reflektionsförmåga.

Någonting att tänka på är att en reflex kan tappa mycket av sin reflektionsförmåga vid vatten och hög värme. Skulle vatten komma in reflexens optiska delar kan reflektionen förstöras, därför är det viktigt att torka därför av eventuella regndroppar från reflexens yta. Undvik även att lägga reflexen i en ficka tillsammans med mynt eller nycklar då den kan bli repig vilket också påverkar reflektionen negativt.

Hur vet du att dina reflexer fungerar?
Testa dem! Häng upp din ”gamla” reflex bredvid en ny reflex (som du vet fungerar). Ha dem i ögonhöjd i ett mörkt rum och lys med en ficklampa på minst fyra meters avstånd. Syns den gamla reflexen märkbart sämre än den nya, ska du helt enkelt inte använda den gamla längre.

När det gäller vinterkläder som är varma, lekvänliga och fullproppade av synliga reflexer på ärmar, ben och rygg så är Didriksons en stor favorit! 

did_780X500.jpgDidriksons Björnen Overall, North Sea

didi_780X500.jpg
Didriksons Migisi Overall, Navy

didis_780X500.jpg
Didriksons Nokosi Parka Jacka, Navy

Men självklart hittar ni även massor av andra produkter på vår hemsida som är som är fullproppade av reflexer. Det går inte att skydda barnen för mycket, vilket betyder att det inte finns någon gräns på hur mycket reflexer ni kan använda – så klä barnen i ytterkläder, skor och accessoarer med massor reflexer!  

Reflex.gif
1. Beemoo Reflex Regnskydd Barnvagn 2. Nordbjörn Reflex Åkpåse, Grey 3. Nordbjørn Glittertind Vinterstövel Reflex, Navy 4. Viking Play II R GTX Vinterkänga, Navy/Petrol 5. Didriksons Tote Mini Ryggsäck, Silver
6. Nordbjørn Snowcap Mössa & Vantar, Reflex Silver 7. Didriksons Migisi Overall, Navy

nordbjörn-leo-pink-reflex.jpg
Nordbjørn Arctic Vinteroverall, Pink Leo   Nordbjørn Snowcap Mössa & Vantar, Pink Leo

 

 

 

_____________________________________________

@stineebbesendahl

@interiorbysabina

@nellienoor

@theresewickman

ntf.se/konsumentupplysning/gaende/reflexer/

www.if.se/privat/forsakringar/tryggare-vardag/reflex

familjen.trygghansa.se/vara-foralder/forebygg-olycka/byt-ut-gamla-reflexer/