Reima 75 år

I år fyller omtyckta Reima hela 75 år! Vi har fått ställa några frågor till Riika Paakkunainen, kommunikationsansvarig på Reima, kring deras framgång där viktiga ämnen som miljötänk och hållbarhet lyfts.

Det är inte för intet Reima har varit populära bland barnfamiljer sedan 1944. Deras barnkläder är framtagna för att barn ska få vara aktiva barn, oavsett väder. Läs hela intervjun med Reima nedan!

På vilket/vilka sätt har ni miljötänk med er i produktionen av kläder?
-För det första är det hållbarheten i sig då den är en av Reimas speciella styrkor och väldigt viktig när vi tillverkar kläder av syntetfibrer – vilket faktiskt är den rationella lösningen för barnkläder eftersom att de måste vara vatten- och smutsavvisande. Vi vill att våra kläder ska hålla för fler än ett barn, och försöker därför designa dem därefter genom att välja just hållbara material. Vi uppmuntrar också våra konsumenter att reparera, återanvända och sälja sina kläder igen.

-För det andra måste kläderna vara toxinfria och säkra. Inte bara för barnet, utan också för miljön eftersom att allt vi har i våra kläder till slut hamnar i naturen.

-För det tredje försöker vi hitta material som är mer ekologiska, till exempel återvunna plastflaskor blir polyester som vi använder i många av våra produkter. Vi använder även bambu och Tencel som är bättre val för miljön, än bomull. 

Följer detta miljötänk genomgående för Reimas sortiment?
Ja, miljötänket finns alltid med i allt från foder till material och färger. Alla våra material behöver vara toxin-fria och vi letar hela tiden efter grönare val, utan att äventyra kvalitén och hållbarheten. Alla våra färgämnen är säkra och vi kräver att alla tyger vi använder är fria från skadliga kemikalier (enligt REACH-listan), där våra krav faktiskt är ännu strängare!

En annan stor fråga är hur man sedan tar hand om kläderna. Vi tillverkar kläder som kan tvättas färre gånger och i lägre temperaturer, vilket minskar plaggets ekologiska fotavtryck.

Kan era plagg återvinnas?
Vi tror på det här, och att det är i den riktningen industrin ska gå. Till våren kommer vi därför att lansera vårt första plagg som är gjort av endast ett typ av material, vilket kommer göra det lätt att återvinna!

Är det något specifikt ni medvetet har valt att inte använda?
Vi använder ingen riktig päls överhuvudtaget.

Vad är ert nästa steg när det kommer till hållbarhetsfrågor?
Vi vill vara öppna och transparenta och har därför valt att i november publicera vår lista över leverantörsfabriker. Vi fortsätter även utveckla återvinningsbara produkter och kommer lansera PFC-fria skor nästa höst!

Avslutningsvis, vad är era tankar kring massproduktion?
Utan det skulle kläder kosta mycket mer - kanske till och med för mycket för de flesta av oss. Dock är det viktigt att organisera massproduktionen på ett hållbart sätt, vilket är vad vi gör och hela tiden fortsätter att jobba för!


reima-75_780X500.jpgReimatec Louna Overall, Sand   

Spana i hela Reimas sortiment här! De har allt i från vinterjackor och skaljackor, till termobyxor och hela overaller.

________________________________________________________________