Så väljer du rätt overall till ditt barn!

I dag finns det hundratals olika overaller med massor av märkningar, mätningar och certifieringar att hålla koll på. Vad betyder egentligen allt? I dagens inlägg delar vi med oss av tips, betydelser av termer och riktlinjer att tänka på inför era overallköp!

Så, var ska ni börja? Vi vet att man i bland bara vill ta första bästa overall, men vi vet också att lite eftertanke kommer att löna sig i längden!

Fem detaljer att kolla efter!

Resår
Resår gör att vantarna sitter där de ska och kan spänna åt så att barnen inte lika lätt råkar kliva på overallen. Undvik alltså raka arm- och benslut och satsa istället på resår!

Dragkedjor och knappar
Dragkedjan vid halsen ska vara skyddad av mjukt tyg för att undvika skav. Övriga knappar och metalldetaljer ska inte kunna ligga mot huden, då det lätt kan ge små frysskador när det är väldigt kallt ute.

Isolering
Små barn som sitter mycket och/eller har blöja blir lätt kalla om rumpan. Leta därför efter overaller med extra isolering vid just rumpan.

Andningsförmåga
Vattentäta ytterplagg kallas ofta funktionsplagg. Funktionsplagg andas bättre och släpper ut ångan som kroppen avger, istället för att den lägger sig som vattendroppar på insidan av plagget. Hur mycket ett plagg andas mäts i g/m2/dag, och bör vara ”lagom” då en för hög andningsförmåga gör det svårt för barnen att behålla värmen. Har ni jätteaktiva barn rekommenderar vi att använda kläder med 5.000 g/m2/dag. 

Passform
En bra passform påverkar hur mycket värme en overall kan ge. En rymlig overall, utan åtsittande resår i midjan ger en jämnare temperatur i overallen och är extra bra för de minsta stillasittande barnen. De lite större barnen kan däremot ha en rakare passform, då de brukar vara lite mer aktiva 

Didriksons Björnen

- Bäst-i-test
- Extend Size

björnen-röd_780X500.jpg
1. Didriksons Biggles Mössa, Chili Red   2. Didriksons Björnen Overall, Chili Red

björnen_780X500.jpg1. Didriksons Björnen Overall, Plastic Pink   2. Didriksons Björnen Overall, North Sea

 

Didriksons Migisi

- Bäst-i-test
- Extend Size

migisi_780X500.jpg
Didriksons Migisi Overall, Berry Purple

Både Didriksons Björnen och Didriksons Migisi är extra stora favoriter då de utrustade med Didriksons smarta "Extend size". Det innebär att du kan förlänga ben och ärmar upp till en storlek. Så himla smart och bra för våra växande barn! De båda modellerna har dessutom utsetts till bäst-i-test.

 

Didriksons Tirian

- Extend Size

tirian_780X500.jpg
1. Didriksons Tirian Overall, Seagrass Green   2. Didriksons Biggles Regnmössa, North Sea

Overall efter ålder

Våra minsta småttingar 
För våra minstingar är det bra om overallen är mjuk, smidig och lätt att öppna (gärna dubbla dragkedjor). En fleeceoverall nedstoppad i en åkpåse är perfekt för att reglera värmen efter bebis.

Våra mellersta småttingar 
Till våra nyfikna toddlers är så kallade ”ballongmodeller” en bra modell att leta efter. Eftersom att de flesta har börjat gå i denna ålder är en generös passform bra då den är lätt att sitta, krypa och röra sig i. Särskilt bra är det om det finns lite extra isolering med lite högre vattenpelare vid rumpan då de gärna sätter sig/ råkar ramlar lite då och då ❤

Våra stora småttingar 
Här är det ofta energi med en massa fart och fläkt! Favoritsysslorna brukar vara klättra, åka rutschkana och springa runt överallt och busa. För att inte mötas av en söndersliten overall redan första dagen, så gäller det att satsa på en utan för mycket påsydda detaljer. 

Olika termers betydelse

Vattenpelare
Ju högre vattenpelare, desto vattentätare plagg. Man genomför tester där man mäter hur stort vattentryck ett tyg klarar av innan det läcker in vatten. Under testet spänns tyget fast under ett rör som fylls med vatten. När vattnet börjar rinna genom tyget regelbundet mäts höjden på vattnet i röret. Testet mäts i millimeter och ett plagg behöver få minst 5000 mm vattenpelare för att få kallas vattentät. Vattenpelare är alltså måttet på vattentrycket.

Slit- och rivstyrka.
För att komma fram till vad för slitstyrka ett plagg har gör man ett så kallat slittest. Plagget läggs då i en slitstyrkemaskin och "gnuggas".  Ett plagg räknas som kvalitetplagg när det håller minst 30 000 varv (AR).

Oeko-Tex
Det här är en miljömärkning som garanterar att textilen är tillverkad på ett miljövänligt och hållbart sätt. Håller kläderna en Oeko-Tex standard kan de användas direkt mot kroppen utan att behöva tvättas först.

PVC
Ibland kan man känna en svag plastdoft från sina ytterplagg. PVC är ett plastmaterial som inte går att återvinna, och det kan vara just detta plastmaterial man känner doften av. 

FC
Förkortning för flourkarboner. Detta används ofta i impregneringen av ytterplagg.

 

Sammanfattningsvis bör en overall vara varm, vattentät, smidig att leka i, ha resår och andas bra. Se också till att köpa en rymlig overall så att det finns plats för ett extra lager kläder under.

Didriksons Cornelius

- Extend Size

Förstabild_780X500.jpg
1. Didriksons Cornelius Overall, Oat Yellow   2. Didriksons Biggles Mössa, Silver

 

 

__________________________________________________
www.mynewsdesk.com/se/procurator/blog_posts/vad-betyder-vattenpelare-egentligen-51181

www.kemi.se/hitta-direkt/lagar-och-regler/reach-forordningen