Vad är en bra skosula?

Sulan är viktig för alla skor, speciellt barnskor då barn ofta är i full rörelse! I dagens inlägg guidar vi dig till vad som faktiskt är en bra skosula.

Till att börja med består barnens fötter huvudsakligen av mjukt brosk, vilket gör det extra viktigt att skorna ger fötterna stöd, men inte hindrar rörelse. Vuxna skor har ofta en inbyggd innersula medan barnskor är platta inuti eftersom att barnfötter länge har en egen naturlig ”kudde” under foten.

För det andra finns det många olika typer av sulor. Vissa är speciellt tillverkade för platta fötter, andra har inläggssulor för extra stöd. Vi listar några viktiga punkter att titta efter:

Material
När det gäller material för yttersulan är gummi med grovt mönster att föredra eftersom att det ger stöd, dämpning och bra grepp på ojämna ytor. Sulan inuti skon får gärna vara i ull då det håller värmen, samtidigt som det andas vilket förhindrar foten från att bli svetttig och kall.

Sko efter aktivitet
Yttersulan sitter under skon och har som huvuduppgift att ge stöd och flexibilitet. Yttersulan är vanligtvis anpassad till en speciell aktivitet som att springa eller cykla, men eftersom barn inte brukar hålla sig till en aktivitet i taget bör deras sula tåla allt från trädklättring, till massor av hoppande i vattenpölar och lek i sandlådan.Med andra ord bör den vara vattentät, ha bra andningsförmåga och en rejäl yttersula.

Flexibilitet
Det är viktigt att kontrollera hur flexibel skon är. Sulan ska inte vara för stel, men den ska heller inte kunna böjas i mitten. Vid böjning bör skon nästan likna en banan med lätta böjningar vid tån. Kan du däremot vrida sulan lika enkelt som du vrider en trasa är det inte rätt sko för ditt barn då det varken kommer att ge rätt stöd eller skydd för fötterna. Dock, ska delen vid hälen av sulan vara hård.

För små skor
Eftersom att barnens fötter är så mjuka går de ganska lätt ner i en skor som egentligen är för små, vilket ju inte är bra. Förhindra att ditt barn går runt med för små skor genom att varje säsong ta ut sulan från båda skorna. Placera sulorna på golvet och be barnet stå på dem. Gör detta på natten eller efter att barnet har varit aktivt. Se också till att du beräknar tillräckligt med utrymme för tårna att kunna röra sig. Det bör vara 1 centimeter i sommarskor och 1,5 i vinterskor.

För det tredje så är Viking är en storfavorit när det gäller vinterskor! De är otroligt lekvänliga och av mycket hög kvalitet. Flera av Vikings vinterstövlar har dessutom en yttersula av naturgummi med ett grovt mönster som ger bra fäste även på halare och ojämnt underlag, samt en urtagbar ullbeklädd innersula som håller värmen men förhindrar att fötterna bli svettiga och kalla. Inte konstigt att många av deras skor har utsetts till bäst i test!

Viking Windchill GTX VinterkängaViking-Windchill-GTX-SE.jpg1. Viking Windchill GTX Vinterkänga, Black/Charcoal 2. Viking Windchill GTX Vinterkänga, Dark Blue/Navy 3. Viking Windchill GTX Vinterkänga, Magenta/Purple

Förutom att vara en riktig kvalitetskänga så är Vikings skomodell Windchill dessutom exklusiv för just Jollyroom och kan bara köpas på vår hemsida, kul va?

 

viking-4_780X500.jpg
 

viking-3_780X500.jpg
1. Viking Ultra 2.0 Vinterstövel, Light Lilac/Charcoal 2. Viking Frost Fighter Vinterstövel, Wine/Charcoal

 

Sammanfattningsvis ska skor ge stöd åt barnens fötter att växa, ge bra dämpning, hålla foten torr och varm, och inte minst – vara lätta att leka och springa runt i!

 

 

_________________________________________

Viktoriaholmgren