Vad är GORE-TEX?

Är du lite förvirrad över GORE-TEX och vad det faktiskt innebär? Vi håller med om att det kan vara klurigt att förstå! I dagens inlägg förklarar vi vilka tester som genomförs innan en produkt får märkas med just GORE-TEX.

De härliga sneakers ni ser på bilden ovan heter Viking Cascade II Mid GTX Sneaker, Black/Grey och Viking Cascade II GTX Sneaker, Magneta/Red och har båda två vattentätt GORE-TEX-membran! 

GORE-TEX är ett bekvämt, vatten- och vindtätt material med hög andningsförmåga! När du väljer en produkt märkt med GORE-TEX kan du alltså vara säker på att du är helt skyddad mot kalla vindar och blöta regnskurar, samtidigt som fukten inifrån släpps ut = du håller dig torr! För att en produkt ska få märkas med GORE-TEX måste den genomgå olika tester. Nedan hittar du de olika teststegen som görs på vinterkängor:

1.Gångsimulatorn
Produkter med löftet GORE-TEX GUARANTEED TO KEEP YOU DRY® placeras på verklighetstrogna fotmodeller som flexar skorna i 200 000 steg i ett vattenbad. Om produkten inte håller måttet anger fuktsensorerna på fotmodellerna det. Man ser direkt var det eventuellt felat föra kunna korrigera detta. Sedan testas skorna igen tills de går igenom testet.

2. Yttermaterialstestet
Alla skor med GORE-TEX ska vara vattentäta, vilket innebär att skorna måste uppfylla hårda prestandakrav på vattentäthet. Till att börja med krävs det att alla delar i yttermaterialet är vattenavvisande så att vatten inte kan transporteras in från utsidan över skaftet i skon eller kängan. Därefter testar vi ALLA delar – allt från skinnet och skummet, till sömmar och snören, för att se till att produkten fungerar som förväntat!

3. Centrifugaltestet
Här testas skon inifrån och ut! Hela skon fylls med vatten och centrifugeras i hög hastighet(4G tryck). Trycket som uppstår pressar ut vatten även genom mycket små hål som visar var eventuella läckor finns – om läckor finns blir skon inte godkänd.

4. Komforttestet
Avslutningsvis kontrolleras andningsförmågan för hela konstruktionen, det här eftersom att alla material som används i skon bidrar och samverkar till skons höga andningsförmåga och klimatkomfort. Med hjälp av det här testet kan det säkerställas att allt fungerar tillsammans och att hela konstruktionen andas för bästa möjliga bekvämlighet i alla avsedda aktiviteter.

Bild-goretex2.png

Ett av de viktigaste inköpen för att barnen inte ska frysa eller bli blöta är just skorna och därför är ett par riktigt bra skor med GORE-TEX en bra investering inför alla äventyr utomhus. När det kommer till val av sko med GORE-TEX-membran är Viking stora favoriter, både hos oss men också hos många barnfamiljer. Vikings sneakers och vinterkängor är lekvänliga skor av toppkvalitet som passar perfekt för aktiva barn! Med egenskaper som:
-GORE-TEX-membran håller fötterna torra och ger bra ventilation
-Formpressad EVA-mellansula ger skorna bra stötdämpning
-Grov yttersula ger utmärkt markgrepp
-Förstärkta i tåhättan och hälkappan för lång hållbarhet oavsett väder

I kollaget hittar ni fyra favoritkängor från Viking som alla har GORE-TEX. De två vänstra modellerna Windchill har dessutom utsetts till bäst-i-test!

Gore-tex.jpg
1. Viking Windchill GTX Vinterkänga, Black/Charcoal 2.Viking Windchill GTX Vinterkänga, Magenta/Purple
3.Viking Tofte GTX Känga, Black/Rust 4. Viking Tofte GTX Känga, Navy/Petrol
 

Klicka här för att läsa mer och se hela vårt utbud av GORE-TEX skor.  

 

____________________________
Minnaelisa