Plustestade bilbarnstolar

I dagens inlägg pratar vi om plustestet och varför det är viktigt att det är genomfört på ditt barns bilbarnstol.

Är du på jakt efter en bilbarnstol eller någon gång köpt en, så har du med säkerhet läst att bilbarnstolen ska vara europagodkänd och E-märkt enligt ECE-reglementet. Men, det finns en ytterligare märkning som kan vara avgörande i valet av bilbarnstol, nämligen det svenska plustestet. På bilden ovan ser du en plustestad bilbarnstol från Axkid. Klicka här för att komma till hela Axkids sortiment.

Vad är plustestet för något?

Plustestet är ett kompletterande krocktest som utgörs av VTI, Statens väg-och transportforskningsinstitution på bilbarnstolar som är avsedda för den svenska marknaden. Till skillnad från det vanliga godkännandet så är plusmärkningen frivillig och upp till tillverkaren att låta testa stolen. Testet finns i två utföranden, bilbarnstolar som är godkända upp till max 18 kg med ISOFIX eller max 25 kg för bältesmonterade bilbarnstolar.

Varför är pluscertifiering nödvändigt?

En plustestad bilbarnstol garanterar att ditt barn inte utsätts för livshotande höga nackskador vid en frontalkollision. Det vanliga godkännandet av en bilbarnstol uppfyller alla krav för att få säljas i Sverige, men en plustestad stol ger ditt barn extra säkerhet.

Plustestet är dessutom oerhört krävande och tyvärr går många bilbarnstolar sönder efter genomfört test, exempelvis framåtvända stolar. I det vanliga godkännande testas bakåtvända bilbarnstolar både i krock framifrån och bakifrån. Det är någonting som inte genomförs på framåtvända bilbarnstolar som enbart testas framifrån, vilket betyder att de inte har en chans att kunna godkännas i plustestet.

Tre faktorer som gör plustestet såpass påfrestande:

  1. Högre hastighet än vad som används vid europeiska godkännanden ECE R44 samt UN-ECE R129, även kallad ”i-Size”.
  2. Kortare bromssträcka som ser hur krafterna påverkar bilbarnstolen. Desto kortare bromssträckan är desto våldsammare blir krafterna.
  3. Mäter krafterna i krockdockans nacke med hjälp av sensorer. Det här klarar inte framåtvända bilbarnstolar eftersom nackkrafterna på krockdockan blir för höga.  

 

Hos oss finner du ett stort urval av plustestade bilbarnstolar, bland annat från varumärket Axkid. De tillverkar bilbarnstolar som är utvecklade utifrån den svenska världsledande barnsäkerhetfilosofin. De har alltid ditt barns säkerhet och bekvämlighet som första prioritet och i dagsläget är tre modeller av deras bilbarnstolar plustestade och finns att köpa på jollyroom. Det är modellen Axkid Minikid, Axkid Move och Axkid Rekid ISOFIX.

Axkid_780X500.jpg

Axkid Move

Spana även in vårt inlägg om bilbarnstolar. Här kan du läsa djupgående om vilka regler och rekommendationer det är som gäller.

 

______________________________________

www.axkid.com/sv/safety/det-svenska-plustestet-framatvant-vs-bakatvant/