Påskpyssla med barnen

Äntligen är påsken här! Vad är då inte bättre än att pyssla in lite härlig påskstämning i hemmet? Det bästa är att man nästan alltid har det som behövs hemma. Vanliga material är till exempel tomma toarullar, ägg, äggkartonger, hobby-/vattenfärg, snöre och mycket mer, bara fantasin sätter stopp. I dagens inlägg har vi listat fem roliga pyssel för barn i alla åldrar.

 

1. Klassiskt påskris med hemmagjorda ägg (eller andra kreativa dekorationer)

Påskriset är ungefär som påskens julgran, superfint att ha i hemmet och roligt att dekorera. Men istället för att köpa färdiga dekorationer att hänga i riset, så är det superroligt att pyssla ihop något eget med barnen.

Klipp ut äggformade bitar ur ett papper och låt barnen färglägga dessa. Gör sedan ett hål högst upp i ”ägget” och trä igenom ett snöre. Häng sedan upp i påskriset!

Självklart är ägg inte det enda som behöver pryda påskriset, kanske vill barnet hellre göra en fin kyckling eller varför inte färglägga en bild på spiderman och hänga upp? Låt barnen tänka fritt och komma med egna förslag på fina dekorationer.

Förstabild 3.png

2. Påskhare gjord av toarulle

Toarullar är guld värt när det kommer till att pyssla. På jul kan man göra fina smällkarameller, på midsommar en midsommarstång och på påsk kan man pyssla ihop sin alldeles egna påskhare.

Låt barnen färglägga toarullarna, sätt sedan fast små ögon i valfritt material och kanske lite bomull som nos? Öron kan du enkelt göra genom att klippa ut öronformade bitar i ett papper och klistra på insidan, längst upp på toarullen. Ett pyssel som både är enkelt, roligt och otroligt mångsidigt.

Förstabild 11.png

3. Måla ägg 

Ett enkelt och klassiskt påskpyssel som går snabbt och smidigt är att dekorera ägg. Ta fram lite vattenfärg och låt kreativiteten flöda! En aktivitet som är lika rolig för barnen som föräldrarna.

Ett annat roligt tips är att köpa engångstatueringar eller så kallade gnuggisar att fästa på ägget. Bara att ta bort skyddsplasten och trycka fast med en våt trasa och vips har ägget fått ett helt nytt utseende.

Förstabild 2.png

4. Måla glasburkar 

De flesta av oss har nog tomma glasburkar ståendes hemma som vi ännu inte gjort oss av med. Att måla dessa i klara fina färger är ett bra sätt att få in lite påsk känsla i hemmet och roligt för barn i alla åldrar att vara med på. Burken kan därefter exempelvis användas som ljuslykta, vas, pennställ eller varför inte som en liten godisburk.

Förstabild 9.png

5. Kyckling av äggkartong 

Om du har kvar en tom äggkartong hemma kan du enkelt göra om den till en söt kyckling. Klipp ut de små facken som äggen stått i, vänd dem upp och ner, färglägg och klistra på ett huvud samt det du vill dekorera kycklingen med. På bilden har barnet använt en flörtkula som huvud och dekorationerna består av en fjäder, en hatt, ett öga och en näbb.

Förstabild 12.png