Tips för en vardagsmorgon med barn

Under en morgon hos en barnfamilj är det mycket som ska hinnas med. Barnen ska väckas, kläderna ska på, frukosten ska i magen och tänderna ska borstas – men det är vanligtvis inte det enda. I vardagspusslet vi kallar livet, finns det många bitar som ska falla på plats. Läs vidare för att ta del av tips från bland annat våra följare på Instagram, hur en morgon med barn kan bli lite mer effektiv. 

Något som genomsyrar alla tips vi har fått ta del av är att förberedelse är nyckeln till en enklare start på dagen. Här kommer topp tre återkommande tips:

 

  1. Lägg fram kläderna till barnen kvällen innan. Vill man vara riktigt i framkant går det till och med att förbereda hela veckans outfits på söndagskvällen. Barnen kan också vara delaktiga i att välja sina kläder för veckan – för de flesta har nog en envis minsting där hemma som vill bestämma sin egen klädkombination.
  2. Det är ofta mycket packning som ska med väskan till förskolan, skolan eller utflykten. Även detta är bra att förbereda kvällen innan. Välj även en rymlig och bekväm väska till ditt barn, något som förenklar en hel del.
  3. Äter barnen frukost på förskolan eller i skolan? Om inte, är det en hit att duka fram dagen innan och kanske till och med ha färdiga smörgåsar eller smoothies i kylskåpet. Skojiga matset är något som kan göra frukosten lite mer lockande. Kanske med motiv av barnets favoritkaraktär, exempelvis Mumin eller Babblarna.

 

Andra tips som kommit upp handlar om att barn snabbt lär sig av sin omgivning. Se några av tipsen nedan. 

  1. Rutiner, rutiner och rutiner. Vi alla vet dock att det kan ske oförutsedda saker med barn, men att försöka ha fasta rutiner gör också att barnen märker vad som fungerar bäst. De hänger med och lär sig!
  2. Gör dig själv redo innan barnen. På så vis blir allt fokus på dem och de ser att du redan är klar. 
  3. Ge barnen en helt egen uppgift att ha på morgonen. Då känner de sig delaktiga och viktiga.   
  4. Har dina barn en idol som kan göra morgonen lite roligare? Ett exempel kan vara att sätta på favoritmusiken i bakgrunden för att få igång energin hos de morgontrötta och göra en härlig morgondans tillsammans.


Till det slutgiltiga och kanske viktigaste tipset av alla – var glad. Glädje smittar av sig och tillsammans kan det där vardagspusslet vara rätt härligt ändå. Eller hur? 

 

________________________________________________

@debwimmer