Hantera vänskapsdilemman med LEGO Friends

Bästa vänner, utanförskap, leka tre eller fler. Vänskap och relationer kan vara svårt när en växer upp och många gånger kan det vara svårt för dig som förälder att förstå känslorna ditt barn känner. Tillsammans med LEGO Friends pratar vi i dagens inlägg om vänskap och tar upp frågor kring vänskapsdilemman. Vi har pratat med Anna-Carin Wettefors som arbetar på organisationer Friends, som är en barnrättsorganisation utan vinstsyfte som vill skapa en värld utan mobbning.

 

Från första stund din lille knodd kommer till världen så börjar hen skapa olika slags relationer, vilket är en del av att växa upp och något som följer med en hela livet. Men det är inte alltid lätt med vänskap när en växer upp, särskilt inte när man börjar i förskolan och skolan.

Vi frågade våra följare på Instagram ifall de hade några frågor kring ämnet. Vi samlade de mest återkommande frågorna och pratade med Anna-Carin Wettefors som jobbar på Friends, vilket är den största organisationen i Sverige som arbetar mot mobbning. Här nedan svarar Anna-Carin på frågorna.

 

- Hur ska man hantera när små barn börjar prata illa om varandra?

Det är viktigt att som vuxen vara en god förebild, dels genom att agera och markera att detta beteende inte är okej. Men oftast lär sig barn genom att titta på hur vi vuxna gör. Därför behöver vi fundera på vårt eget agerande, kan det vara så att barnen har sett vuxna prata illa om varandra? Barn gör inte som vi säger att de ska göra, de gör som vi gör. Kom ihåg att det är barnets agerande och språk som är problematiskt, inte barnet som person. Barnet/barnen måste förändra sitt agerande - inte sina personligheter.

 

- Hur övertalar jag mitt barn att det är okej att leka 3 eller fler? Det är väldigt fokuserat på bästisar på förskolan!

Förklara för ditt barn att man kan ha många bästisar och att det kan bli roligare ju fler som är med i leken. Ställ öppna frågor till ditt barn så att hen får förklara varför hen känner eller tycker som hen gör. Prata med andra föräldrar så kan ni jobba tillsammans för att alla ska få vara med. Prata om hur det känns när man inte får vara med, hur skulle det kännas om det var du som inte fick vara med? Många gånger handlar det om trygghet, man vill leka med samma kompis för det känns tryggt. Jobba tillsammans med förskolan för att skapa fler trygga relationer mellan barnen.

Ett tips är att visa bilder, filmer, böcker och lekset som visar på olika sätt att leka.

 

  • Ta hjälp av LEGO Friends

Du kan ta hjälp av leken för att visa på olika situationer i vardagslivet. Med byggseten från LEGO® Friends får du hänga med de fem vännerna Olivia, Stephanie, Emma, Andrea och Mia på äventyr. De bor i staden Heartlake City tillsammans med deras familj och vänner. De älskar djur och natur, skolan, sport, fika och att åka iväg på roliga utflykter. Möt fem vänner som är unika på sitt sätt som ditt barn kan känna igen sig hos samt låta fantasin flöda.

Med dessa lekset får din minsting chans att vara kreativ och utforska lek kring vänskap - fantasifyllda rollekar och möjlighet att bygga upp äventyrliga berättelser.

Kollage 1.jpg

1. LEGO Friends 41449 Andreas familjevilla 2. LEGO Friends 41444 Heartlake Citys ekologiska café 

 

- Hur ska man göra om man misstänker att sitt barn är utanför i skolan?

Du känner oftast ditt barn allra bäst. Var uppmärksam på om ditt barn börjar förändra beteende: kanske ditt barn börjar klaga på ont i magen och inte vill gå till skolan, det kanske finns en ovilja att berätta om saker som skett i skolan. Om du misstänker att ditt barn är utsatt är det viktigt att du frågar ditt barn om hur hen har det i skolan. Ställ öppna frågor som exempelvis: vem lekte du med på rasten idag? Upplever du att du är ensam i skolan? Är du orolig för att vara ensam i skolan? Du bör även kontakta skolan och berätta om din oro. Skolan har ett ansvar att se till att alla elever är trygga och inte blir utsatta för kränkningar och mobbning.

 

- Mitt barns bästa kompis har flyttat och hon saknar henne jättemycket, hur kan jag som förälder hjälpa?

Beroende på hur gammalt ditt barn är kan du hjälpa ditt barn att ringa videosamtal med kompisen som har flyttat, på så sätt kan de hålla lite kontakt. Beroende på hur gammalt ditt barn är kan du ordna playdates med andra barn och deras föräldrar, ni kanske kan träffas i en lekpark. På så sätt hjälper du ditt barn att lära känna nya kompisar. Boktips: Böckerna om Dunne

 

- Fick reda på att mitt barn varit elak mot ett annat barn på skolan, hur ska man handskas med det på bästa sätt?

Att få reda på att ens barn kränker andra är så klart en jobbig insikt. Som förälder vill du ju ditt och andra barns bästa. Därför har du också ett ansvar att agera om ditt eller andra barn utsätter någon för mobbning eller annan kränkande behandling.

  • Prata med barnet om det som händer

Fråga barnet hur hen mår. Många barn som befinner sig i den här situationen mår ofta dåligt över vad de har gjort. Lyssna och låt barnet sätta ord på hur det känner och upplever olika situationer. Tala om att mobbning och kränkningar aldrig är okej. Stötta ditt barn och visa att det är handlingarna och inte ditt barn som är fel.

  • Prata med ditt barn om hur ni tillsammans kan skapa förändring

Var tydlig med att det är ditt och andra vuxnas ansvar att skapa förutsättningar för att förändra situationen i skolan. Ta reda på vilken hjälp ditt barn behöver för att ändra sin roll i skolan.

  • Hjälp till att bryta mönster

Ditt barn är i en utsatt situation och därför är det viktigt att du hjälper till att hitta positiva sammanhang, även utanför skolan. Kanske handlar det om att hitta andra aktiviteter eller umgås med andra vänner än klasskamraterna.

  • Uppmuntra barnet när mobbningen har upphört

Att lyckas bryta med sin egen negativa roll är mycket svårt. Men när det är gjort, även om det handlar om små steg framåt, är det viktigt att uppmärksamma och uppmuntra barnet.

 

Har du fler frågor kan du alltid vända dig till Friends rådgivning som finns till för dig som behöver råd och stöd kring ämnet.

 

Yumi

I det här inlägget har vi svarat på frågor kring ämnet vänskap som främst riktar sig till dig som förälder. Men självklart har även barnen frågor kring vänskap och relationer som de vill ha svar på.

Yumi är en youtuber som skapar videos där du som följare får hänga med i hennes vardag. Men Yumi pratar dessutom mycket med sina följare och tar bland annat upp deras frågor och problem kring vänskapsdilemman. Spana in hennes youtubekanal och videos tillsammans med ditt barn där hon svarar på frågor kring ämnet samt visar upp hennes favoritlekset från LEGO Friends.

Kollage 2.jpg

3. LEGO Friends 41448 Heartlake Citys biograf 4. LEGO Friends 41443 Olivias elbil 

 

Du hittar hela vårt sortiment av LEGO Friends här.

 

___________________________________________

www.friends.se

www.youtube.com/channel/yumi

www.lego.com/sv/themes/friends/about