Drömmer du konstiga drömmar under din graviditet?

Under graviditeten är det mycket vanligt att man drömmer mycket, stundtals konstiga och även jobbiga drömmar. Det är helt normalt och något som kan spegla dina medvetna och undermedvetna känslor. Men varför drömmer vi så mycket under graviditeten och vad betyder egentligen dessa drömmar?

Drömmar om vatten

Ditt känslomässiga tillstånd speglas i drömmarna och eftersom en graviditet ofta innebär en känslomässig berg-och dalbana, är det helt rimligt att dina drömmar är lika så. Detta beror på att hormonet progesteron ökar under graviditeten och påverkar ditt känsloliv.

Exempel på drömmar som verkligen speglar ditt känslomässiga tillstånd är drömmar om vatten. Det är väldigt vanligt att drömma om detta under första trimestern. Drömmarna är parallella med känslorna i din kropp och vattnet kan i drömmen spegla detta genom att till exempel vara lugnt, rasande, tsunami liknande eller avslappnande. Även känslan av att vara vattentät kan bildas om du upplever vätskeansamling under graviditeten. Dessutom är det vanligt att drömma att du eller något annat flyter runt i vatten, detta beskriver fostrets situation i magen.

 

Drömmar om djur

På listan över konstiga graviditetsdrömmar står drömmar om djur (exempelvis föda djur) högst upp. Det kan kännas oroande, men det är inte nödvändigt att ta de bokstavligt. En dröm där du föder ett djur ofta förknippat med vännerna du har runt om dig och är ett tecken på att du bör tänka efter noga innan du fattar viktiga beslut i livet. Det kan vara ett tecken på oro och rädslan inför den kommande omställningen. Det är alltså helt normalt att drömma att du föder en delfin, katt, säl tiger eller larv.

 

Drömmar som speglar oro och höga krav

Under graviditeten kan du uppleva jobbiga drömmar som att du faller från en hög höjd, blir jagad eller är instängd någonstans. Detta är något som är starkt förknippat med oro. Oro för förändringar som kan påverka din relation, ditt utseende eller din frihet. Att du förlorar ditt barn, lämnar det oövervakat eller inte kan hantera uppgifter gällande föräldraskap är också helt vanliga drömmar att ha. Drömmar som dessa kan tyda på att du ställer väldigt höga krav på föräldraskapet som är på ingång.

Graviddrömmar - sovande bebis.jpg

Allas drömsymboler är personliga och unika, därför är det svårt att tyda drömmarna via en drömordbok. Vi människor tenderar att drömma om djur för att se samband och instinkter med naturens cykler och driv. Vi frågade om våra instagramföljare hade haft några märkliga drömmar under graviditeten, exempel på vad de avslöjade var:

“Jag drömde upprepande gånger att jag födde en säl”

“Drömde att jag födde en fågelunge mitt på motorvägen och fick slåss för att den skulle överleva”

“Drömde att det skulle vara tvillingar, fast en blev alltid kidnappad”

“Drömde att jag födde för tidigt och var tvungen att baka klart bebisen i ugnen”

“Jag drömde att det kom ut en bebishand genom magen på mig”

“Jag drömde ofta att min sambo var otrogen eller blev drogberoende”

“Drömde att förlossningsrummet var fyllt av grön rök och ut kom en kattunge”

 

Spana in vårt breda utbud av produkter till dig som är gravid genom att trycka här

 

________________________________________________

www.bohuslaningen.se/nyheter

www.mumsgrapevine.com.au/2021/08/pregnancy-dreams/

www.gravid.se/drommar-under-graviditeten/

www.dromen.site/sv/foda-barn/