Åkpåseguide

Vad är en åkpåse? Vad är en åkpåse bra för? Vad ska en tänka på inför ett köp av åkpåse? Här nedan reder vi ut alla frågetecken du kan tänkas ha, i vår smarta åkpåseguide.

 

Vad är en åkpåse?
En åkpåse är ett mysigt tillbehör till barnvagnen som ditt barn kan bäddas ner i under de kyligare månaderna. Syftet med en åkpåse är ett skapa ett skyddande ytterlager som håller vind och kyla ute och barnets egen värme inne. Det fungerar egentligen på samma sätt som en vinteroverall gör, men en åkpåse kan vara lite viktigare för de mindre barnen som inte rör sig lika mycket.

 

Varför bör ditt barn ha en åkpåse?
När kylan blir allt mer påtaglig är en åkpåse väldigt bra att ha i vagnen, jämfört med att ”bara” klä barnen i en overall. En åkpåse är smidigare då den är lättare när du behöver ta ut och i barnet ofta. I en rejäl åkpåse räcker det dessutom att bara ha vanliga kläder, vilket kan underlätta vid blöjbyte, matning och så vidare. Att en åkpåse även ger en väldigt ombonad och trygg känsla är ju bara ytterligare ett plus!

 

Val av åkpåse
Den stora frågan – vilken åkpåse ska du välja? Det finns ett hav av olika material, modeller och storlekar. Det lönar sig att fundera på följande frågeställningar innan du köper en åkpåse:

1. Vilket slags väder vill du att åkpåsen ska fungera i?

2. I vilken vagn/ vagnar ska du använda åkpåsen?

3. Vilken storlek på åkpåsen fungerar för ditt barn?

4. Vad har åkpåsen för konstruktion?

5. Vad är din budget?

 

Hur är din barnvagn?
Alla åkpåsar har olika storlek, och det har ju även alla barnvagnar. Har du en vagn med en smal sittdel? En bred sittdel? Eller vill du kunna variera mellan att använda åkpåsen i en sittdel och en liggdel?

Storlek
Har du möjlighet att prova åkpåsen i din vagn så att du på så sätt själv kan se hur den fungerar storleksmässigt är det så klart det bästa. Trots att det mest handlar om estetik när en åkpåse hänger utanför/ är för kort.så kan en för stor åkpåse göra sittdelen ännu mer trång med allt överflödigt tyg, vilket ju inte är så bekvämt.

Sele/ upphängningsficka
Titta efter vilken typ av sele din barnvagn har. Ska åkpåsen användas i en sittdel är det nämligen bra att dubbelkolla så att åkpåsen har öppning för sele (vanligtvis har vagnar fempunktssele). Många åkpåsar har även en upphängningsficka som du kan trä över ryggstödet så att åkpåsen slipper glida ned, samt någon typ av antiglid-material på baksidan.

 

När ska du använda åkpåsen?
Ännu en viktig fråga att ställa sig är under vilka förhållanden du har tänkt att använda åkpåsen. Behöver den vara tjock? Behöver den ha avtagbart lock så att den enkelt kan öppnas upp helt? Vill du att den ska klara vinterresan uppe i Norrland? Eller vill du kanske bara ha en lättare åkpåse som främst ska ge ett extra skydd under de kallare dagarna?

åkpåseguide-2Förstabild.png

Voksi® Urban Åkpåse, PineGreen HDCream

 

Förutom att åkpåsen är praktisk så är det ju även en riktigt snygg detalj till barnvagnen. På vår hemsida hittar ni massor av åkpåsar i flera olika färger och mönster som gör höst- och vinterpromenaderna mysiga och lite snyggare!

 

Här nedan har vi samlat några nyheter och bästsäljande favoriter, bland annat från bäst-i-test vinnande Voksi och Angel of Sweden. Dessutom har vi några favoriter från det populära varumärket Petite Chérie! Förutom att de är superfina med sina härliga färger och mönster så är de universella och passar de flesta barnvagnar. Stoppningen är i värmande mjuk fleece och yttertyget är vind- och vattenavstötande.

åkpåseguide-1.png

1. Petite Chérie Essence Miniåkpåse, Birdforest/ Gull Grey 2. Petite Chérie Blanche 2-in-1 Babyoverall, Rust 3. Petite Chérie Essence Åkpåse, Love Story/ Grape Nectar 4. Voksi® Urban Åkpåse, Grey HDCream

åkpåseguide-2.png

1. Petite Chérie Essence Åkpåse, Petite Flowers/ Medieval Blue 2. Petite Chérie Essence Åkpåse, Solid Black 3. Petite Chérie Essence Åkpåse, Stone/ Egret 4. Petite Chérie Essence Åkpåse, Love Story/Spicy Mustard