bilstolsguide_top-banner_150825.jpg

 

Bilstolsguiden

Svårt att välja bilbarnstol?

När det kommer till barns säkerhet i bilen finns det ingenting som är viktigare än en säker och anpassad bilstol för just ditt barn. Men modellerna och varumärkena är många, likaså monteringsmöjligheter för olika biltyper, vagnanpassning för babyskydd etc. Vi har därför tagit fram en bilstolsguide, för att guida dig i ditt köp.

Jollyroom har idag nordens största utbud inom bilbarnstolar, och med alla dessa valmöjligheter tips och råd kan det vara svårt att välja rätt bilstol som passar just dig och din familj. Är du osäker och vill ha råd eller experthjälp, hör gärna av dig till vår kundtjänst som finns via telefon och mail och svarar gärna på dina frågor mellan kl 10-17 varje vardag!

 

 

 

bilstolsguide-stoltyp

Babyskydd (0-13kg)

Babyskydd är ett utmärkt hjälpmedel för såväl bil som vagn och är väldigt smidigt att förflytta sig med när man har ett spädbarn. Ett babyskydd monteras bakåtvänt i bilens fram- eller också baksäte och kan antingen spännas fast

med bilens trepunktsbälte, en basplatta eller ISO-fix.
Du byter från babyskydd till en bakåtvänd bilbarnstol när ditt barn är tillräckligt gammalt att sitta själv utan stöd, när babyskyddet är urvuxet eller kiloanvisningen överskrids.

Bilbarnstol (9-25kg)

En bilbarnstol ska barnet ha när det kan sitta upp stadigt utan hjälp och har en rekommenderad viktgräns på 9-25 kg. I Sverige rekommenderas starkt att barnet bör sitta i en bakåtvänd bilbarnstol om möjligt helst upp till 5 års ålder.

Montering av en bilbarnstol sker antingen med hjälp av bilbältet eller isofix i bilens fram- eller baksäte. Barnet hålls på plats med hjälp av det bälte som tillhör bilbarnsstolen.Tänk på att krockkudden måste vara ur funktion för att använda passagerarsätet.

Bilbarnstolen är urvuxen när barnets huvud når ovanför kanten på bilbarnstolen med en tredjedel, alltså ungefär i höjd med barnets ögon. Har bilbarnstolens rekommenderade viktgräns passerats så ska den bytas ut mot en bältesstol.

Bältesstol eller bälteskudde (från 4 år)

När barnet är över 4 år gammalt är en bältesstol eller en bälteskudde fördelaktigt för färd i bil. Både bältesstol och bälteskudde är framåtvända bilbarnsskydd och behöver därför inte heller monteras. I vissa fall kan de dock fästas i bilens isofix. Bältesstolen eller bälteskudden hjälper till att anpassa bilens trepunktsbälten till barnets kropp.

Bältesstol vs bälteskudde: Båda skydden är lika säkra om bältet sitter rätt. Den största skillnaden mellan de två skydden är bältesstolens höga ryggstöd. Sitter barnet på en plats som saknar nackstöd så är detta det bästa alternativet. I Sverige rekommenderas att barn ska använda framåtvända bilbarnsskydd upp till 10-12 års ålder.


 

Viktigt att tänka på

bilstolsguide-trio1

Åk bakåtvänt

Låt ditt barn åka bakåtvänt så länge som möjligt eftersom det minskar risken att förolyckas vid krock väsentligt. Helst ska barnet inte vändas förrän det är 4–5 år och pannan når upp över bilbarnstolens ryggstöd.

 

bilstolsguide-trio2

Kontrollera stolens tester

Försäkra dig om att ditt skydd är E-märkt och godkänt enligt i-Size eller ECE R44-04 och märkt med tillverkningsdatum. Alla Jollyrooms bilstolar är testade och godkända samt märkta med tillverkningsdatum.

 

bilstolsguide-trio3

Följ bruksanvisningarna

Tydliga monteringsanvisningar medföljer tillsammans med Jollyrooms alla bilbarnstolar. Har du frågor eller undrar över något är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice.

 

bilstolsguide1

Säkra stolens livslängd

Kontrollera att din bilstol inte är äldre än 5 år och att den aldrig har varit med om en olycka. Bilstolens livslängd är ungefär 10 år förutsatt att den skötts väl. När bilstolen åldras finns risk för att materialet blir sprött och samma säkerhet kan då inte garanteras. Har den varit med i en olycka måste den bytas ut. Enda sättet att säkert veta detta är genom att köpa en ny bilbarnstol eller av någon du känner som kan intyga att stolen inte varit med i någon form av kollision.

Färdas säkert i bilen

Bilar är anpassade efter vuxna kroppar och det gör att barn, som är mindre och känsligare, blir extra utsatta vid bilolyckor om de inte använder ett skydd som är anpassat efter deras storlek. I Sverige är det lag på att alla som är mindre än 135 cm ska använda någon typ av skyddsanordning i bilen: babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde.

Många års forskning, erfarenheter och krocktester visar att barn mellan 0–5 år sitter fem gånger säkrare i en bakåtvänd position än i en framåtvänd. Detta beror på att barnets huvud och nacke utsätts för extrema krafter vid en kollision framåtvänd och bältet riskerar att skada mjälte, njure och lever. En bakåtvänd stol fördelar kraften som uppstår vid en krock jämnt över en större yta och belastningen på huvud och nacke är mycket låg. Bilstolen fungerar även som en sköld mot lösa delar som kan tränga in i bilen.


 

bilstolstillbehor