• Bilstolsguiden

  Välkommen till vår bilstolsguide! Här hittar du allt du behöver veta för att du ska kunna välja den perfekta bilstolen för ditt barn och säkerställa en säker åktur. Vi guidar dig genom olika typer av bilstolar, rätt montering i bilen, reglerna du ska följa och mycket mer.

 • Här kan du läsa mer om de viktigaste sakerna att tänka på vid köp av bilbarnstol:

 • nr 1.jpg


    Välj rätt storlek och viktklass

 • Det finns olika typer av bilstolar som passar till ditt barn. Viktigt att ta hänsyn till ditt barns ålder, vikt och längd. Ett barn kommer behöva tre typer av bilstolar under sin livstid och det finns även vissa bilstolsmodeller som täcker större viktspann. Nedan kan du läsa mer om hur länge stolen ska används och när det är dags att byta till nästa bilstol.

 • nr 2.jpg


    Montering som passar din bil

 • När du köper en bilbarnstol är det viktigt att se över monteringsanvisningarna och välja en som går att montera och är kompatibel med din bil. Vissa bilstolar kan monteras både med bälte och ISOFIX, som finns i de flesta nyare bilmodellerna.

 • isofix.jpg

  ISOFIX-montering

  ISOFIX är ett internationellt standardiserat förankringssystem för bilstolar, där både bilen och stolen är utrustad med två metallbyglar även kallade ISOFIX-fästen. Dessa fästen säkerställer så att bilstolen inte rör på sig under bilresan.

  Mer info:
  Med ISOFIX är det enkelt att säkerställa rätt montering och smidigt att montera av stolen igen – allt du behöver göra är att klicka i stolens byglar i bilens ISOFIX-fästen. Dubbelkolla alltid att ISOFIX-fästena har klickat i korrekt.
  De flesta moderna bilar har ISOFIX-fästen. Bilens ISOFIX-fästen finns i baksätet, mellan bilsätets sits och rygg. Vissa bilar har även dessa lokaliserade i mittensätet och i framsätet på passagerarsidan. Hitta fästena i din bil genom att föra in handen och känna efter. Viktgränsen är oftast lägre för ISOFIX-stolar än bältesmonterade stolar, för att fästena ska kunna tåla belastningen som uppstår vid en kollision.
 • bas.jpg

  Basmontering

  En bas kan monteras i bilen så att du enkelt kan klicka på bilstolen eller montera av den, vid behov. En smart lösning om du behöver flytta den mellan olika bilar och använda babyskyddet på barnvagnens chassi.

  Mer info:
  Basen används oftast till babyskydd, och det finns även vissa som funkar till bilbarnstolar. Själva basen kan antingen monteras med bilens säkerhetsbälte, så kallade bältesbaser, eller med ISOFIX-fästen, kallad ISOFIX-baser. Båda bastyper är utrustad med ett stabilt stödben.
 • bälte.jpg

  Bältesmontering

  Om din bil inte har ISOFIX-fästen, kan du montera bilstolen med bilens trepunktsbälte. Detta monteringssätt är lika säkert och bra som ISOFIX och skyddar ditt barn vid ett kollisionstillfälle.


  Mer info:
  Se till att säkerhetsbältet inte är vriden och att bältet är placerat rätt och att det går igenom rätt fästen och hållare.
 • nr 3.jpg


    Placera stolen rätt i bilen

 • För att göra resan så bekväm och säker som möjligt för alla passagerare, är det viktigt att bilstolen placeras rätt i bilen.

 • bakåtvända.jpg

  Bakåtvända bilstolar

  Det rekommenderas att barn åker bakåtvänd så länge som möjligt, till de är minst 4–5 år gamla. Babyskydd ska dock alltid används bakåtvänd.

  Mer info:
  Test visar att ett bakåtvänt läge är en säkrare position än framåtvänt eftersom en bakåtvänd stol fördelar kraften som uppstår vid en krock jämnt över en större yta, och belastningen på huvud och nacke är mycket låg. En bakåtvänd bilstol fungerar även som en sköld mot lösa delar som kan tränga in i bilen. Det kräver ofta mer plats i bilen att placera den i ett bakåtvänt läge.
 • vändbara.jpg

  Vändbara, roterbara och framåtvända bilstolar

  Vändbara bilstolar har en lång livslängd eftersom de kan användas både fram- och bakåtvända. När barnet är stort nog kan du bara vända på bilstolen istället för att köpa en helt ny.

  Mer info:
  När barnet är över 4–5 år kan det sitta i en framåtvänd bilstol. Vissa bilstolar är även roterbara 180 eller 360 grader, vilket kan göra det mer skonsamt för ryggen att hjälpa barnet in och ur bilstolen, eftersom du kan rotera öppningen mot bildörren.
 • placera fram el bak.jpg

  Placera i baksäte eller framsäte

  Ditt barn är lika skyddad oavsett om bilstolen är monterad i framsätet eller i baksätet. Vid placering i framsätet, krävs det att krockkudden är urkopplad.

  Mer info:
  Det utgör en stor risk för barnet att sitta vid en aktiv krockkudde, speciellt i en bakåtvänd placering. Det kan vara en fördel att ha barnet bredvid sig när man åker, men stanna alltid på en rastplats om du ska ta hand om barnet, så att du kan hålla ögonen på trafiken under tiden du kör bil.
 • nr 4.jpg


    Regler & rekommendationer

 • När du åker med barn i bilen är du, som bilförare, ansvarig för att barnet är fastspänd i en godkänd säkerhetsutrustning. Läs mer om regler och rekommendationer nedan.

 • Vad säger svenska lagen kring bilstolar?

  • Barn under 135 cm ska använda någon typ av skyddsanordning i bilen. Detta kan vara babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde.
  • Skyddsanordningen ska vara godkänt enligt EU-certifieringarna ECE 44–03, ECE 44–04 eller i-Size (UNECE R129).
  • Om barnet är under 15 år, är det bilföraren som ansvarar för att barnet använder säkerhetsbälte eller annan säkerhetsutrustning.
  • Barn i bakåtvända skyddssystem ska inte sitta på en plats utrustad med en aktiv krockkudde. Krockkudden ska alltid kopplas ur om en bilstol ska monteras på passagerarsidan.

   

  Hur länge får barnet sitta i bilstolen under en bilfärd?

  Bilstolar är den säkraste typen av skyddsanordning som finns till barn. Ditt barn skadar inte ryggen av att sitta i en bilbarnstol. Ju äldre barnet är, desto starkare och mer utvecklad är ryggen.

  Under barnets första månaderna, är rekommendationen att endast åka kortare bilresor. Vid längre resor är det viktigt att ta körpauser varje halvtimme. Om ditt barn sover i bilstolen, kan du försiktigt flytta på den. Detta förhindrar att barnet sitter i samma position för länge, under en bilfärd.

 • Hur tar jag bäst hand om min bilbarnstol?

  Bilbarnstolens livslängd är ungefär 10 år, förutsatt att den har hanterats väl och inte har varit med i en olycka. Om en bilbarnstol har varit med i en olycka, måste den genast bytas ut.

  För ett babyskydd är livslängden något kortare, mellan 5–7 år, pga. det ökade slitaget. När bilstolen åldras då finns det en risk att materialet blir sprött, därmed kan inte samma säkerhet garanteras. Du kan förlänga stolens livslängd genom att hantera den skonsamt när den förflyttas mellan olika bilar.

  Regelbunden skötsel håller din bilstol fin under en längre tid. Klädseln är oftast avtagbar och kan maskintvättas, se bara till att följa tvättråden. Stolens bälte kan du torka av med en fuktig trasa.

  Är det säkert att köpa en begagnad bilstol?

  Man kan återanvända bilstolar men vissa saker bör man vara uppmärksam på, speciellt om du köper bilstolen av någon du inte känner. Kontrollera att bilstolen inte är äldre än fem år och att den aldrig har varit med om en olycka, eftersom skalet och andra delar inuti stolen kan försvagas vid en kollision och därmed medför stolen ingen garanti till säkerhet. Om du köper en begagnad barnstol ska du få med manualen så att du kan installera den korrekt i bilen.

  Får barnet ha på sig ytterkläder i bilstolen?

  Om barnet har på sig för stora ytterkläder som vinterjackor och overaller i bilstolen, finns det risk att barnet inte sitter tillräckligt fastspänd samt att trycket är för högt på barnets kropp, vilket utgör en stor säkerhetsrisk vid kollision. Även om du drar åt dem så mycket du kan, kommer de fortfarande bara att dra åt i ytterkläderna och risken är att det endast är upp till 5 cm från barnets kropp upp till selen.

  Såklart ska barnet inte frysa och tunnare jackor i till exempel fleece värmer bra i bilen. Du kan även försöka värma upp bilen innan ni börjar köra. Filtar och åkpåsar är också bra alternativ för att hålla barnet varm.

 • nr 5.jpg


    Certifieringar & test

 • Bilstolar måste vara godkänd enligt gällande EU-standard. När du letar efter en bilstol kan du hitta fler olika tester och certifieringar och här kan du läsa mer om de vanligaste.

 • r44.04.jpg

  ECE R44.04

  Den europeiska certifieringen har reviderats flera gånger och dagens version kallas ECE R44.04 (tidigare R44.03).

  Mer info:
  Testet uppdelas i viktklasserna:
  • Grupp 0: 0–10 kg.
  • Grupp 0+ som täcker nyfödd 3–13 kg.
  • Grupp I som täcker 9–18 kg.
  • Grupp II som täcker 15–25 kg.
  • Grupp III som täcker 22–36 kg.
 • i-size.jpg

  i-Size

  I-Size som formellt heter UNECE R129 är en för nuvarande frivillig ny europeisk standard för barnstolar, som på lång sikt kommer att inkludera alla barnstolar som säljs i Europa.

  Mer info:
  Till skillnad från ECE, som arbetar med viktklasser, arbetar i-Size med en höjdgrupp på stolarna. Alla i-Size-godkända stolar har ISOFIX-montering och är testad även för sidokollisioner.
 • plustest.jpg

  Plustest

  En plustestad bilbarnstol garanterar att ditt barn inte utsätts för livshotande eller höga nackskador vid en frontalkollision. I plustestet mäts krafterna i krockdockans nacke med hjälp av sensorer.

  Mer info:
  Det här klarar inte framåtvända bilbarnstolar, eftersom nackkrafterna på krockdockan blir för höga. Testet görs på bilbarnstolar som är godkända för upp till max 18 kg med ISOFIX eller max 25 kg för bältesmonterade bilbarnstolar. Testet utgörs av VTI, Statens väg-och transportforskningsinstitution för den svenska marknaden.
 • nr 6.jpg


    Glöm inte tillbehören!

 • Här guidar vi dig till de bästa tillbehören du kan behöva, både för att förlänga bilstolens livslängd och göra bilfärden bekväm och rolig för de minsta.

 • Skötsel

  sittdynor.jpgEnklare att hålla bilstolen ren med en sittdyna, som är enkel att tvätta och tillåter luften att cirkulera fritt under barnet. Sittdynan gör sittytan behaglig i samtliga väder och temperaturer.

  sparkskydd.jpgSkydda bilsätet mot ivriga fötter och märken från bilbarnstolen.

  sätesskydd.jpgPlaceras under bilstolen för att skydda sätesklädseln från stolens belastning samt mot tryckskador, smuts och revor. Formanpassar sig till alla säten och håller bilstolen på plats.

 • Underhållning

  prylfickor.jpgMed prylfickor kan du enkelt förvara allt från paddan till böcker och pyssel så det är lättåtkomligt för ditt barn att underhålla sig själv under bilfärden.

  gosedjur.jpgBarn kan snabbt tappa både intresset och tålamodet när man reser långt. Se till att barnet har mjuka leksaker nära till hands, till exempel kan du fästa favoritgosedjuret på bilstolen så det inte faller ner medan ni åker.

  nappar.jpgOm ditt barn använder napp är det bra att ha fler nappar liggande i bilstolen så att dit barn själv kan ta den, om det behövs. Ett tips är att fästa nappen i en napphållare på bilstolen.

 • Bekväm resa

  Bilspegel.jpgHa barnen under uppsikt medan du kör, med en smart bilspegel.

  bältesskydd.jpgSe till att bältet sitter åt väl över ditt barn med ett bälteskydd som har en mjuk och skön yta, så att ditt barn slipper en massa bältesskav.

  solskydd.jpgMed ett solskydd på bilrutan slipper barnet utsättas för direkt solljus och förhindrar att bilen och bilbarnstolen blir för varma.

  åkpåsar.jpgBra alternativ istället för ytterkläder i bilen! Med en värmande åkpåse till bilstolen får ditt barn en mysigare bilresa. Åkpåsen fästs enkelt i babyskyddet för att ditt barn ska åka bil tryggt och bekvämt.

  filtar.jpgMed en mjuk och värmande filt blir tuppluren i baksätet extra skön för ditt barn.

  nackkuddar.jpgFör större barn som använder bälteskudde utan ryggstöd, kan en nackkudde göra att ditt barn sitter extra skönt i bilen.