Jollypanelen: Recension: Baby Jogger City Mini ZIP

Jollypanelen är Jollyrooms egen bloggpanel, där några av Sveriges mest omtyckta och lästa bloggare ingår. Jollypanelen kommer erbjuda inlägg om exklusiva tester, spännande nyheter, inspirerande artiklar och massor av annat intressant innehåll för dig som förälder.


Elin Edefrid driver Sveriges största barnvagnsblogg där hon testar och recenserar barnvagnar. Hennes bloggområde i Jollypanelen är därför just Barnvagnar.
 


 

I samarbete med Jollyroom har jag testat och recenserat Baby Jogger City Mini ZIP. Vagnen har varit vår bilvagn i över två månader och använts främst till min son på 19 månader. Dock har min 4-åriga dotter provsuttit.

Sittdel:

DSC02445_vb_fix_thumb.jpg

DSC02446_vb_fix_thumb.jpg

Babyjogger City Mini ZIP har en framåtvänd sittdel med steglöst ställbar ryggen, den har nästan helt plant liggläge. Ryggen fälls ner genom att trycka ihop en klämma bakom ryggen. När ryggen är nerfälld går det att lossa och rulla upp tyget över bakstycket så att det endast är ett nät där bak. Det gör att det blir bra ventilation i vagnen. Bakom ryggstödet finns också en nätficka för extra förvaring. Ryggen blir nästan upprätt när man fäller upp den, den blir inte så farligt bakåtlutad och med tanke på att man även kan koppla bort axelbanden från selen om barn vill sitta mer framåtlutat så har det inte varit några problem alls.

Sittdelen i ZIP är riktigt rymlig, min 19-månaders som börjar bli ganska stor och är 85 cm lång ser nästan liten ut i vagnen och har massor av plats att växa i den. Det är precis så att han når ner till fotstödet. Och min dotter som är drygt 4 år, 106 cm lång och väger 18 kg har inga problem alls att få plats i vagnen. Att maxvikten dessutom ligger på hela 25 kg gör att denna vagn kan användas riktigt länge. Att liggläget är nästan plant och att det även finns ett uppfällbart fotstöd och en stor sufflett gör att lillen sover riktigt bra i vagnen.

Sufflett:
DSC02464_vb_fix_thumb.jpg


Baby Jogger City Mini ZIP:s sufflett har väldigt annorlunda utformning jämfört med babyjoggers övriga vagnar. Eftersom suffletten ska kunna smalna av när vagnen fälls ihop är den böjbar. Tyget är väldigt elastiskt och mjukt och det finns inga tittluckor i suffletten. Tyget i suffletten har ett UV-skydd på 50+. Suffletten går att fälla långt fram och ger ett bra skydd mot tex. sol. Tycker man att suffletten går för långt fram så går det bra att bara fälla ut två paneler.

Varukorg:
DSC02466_vb_fix_thumb.jpg


BabyJogger City Mini ZIP har en riktigt stor och rymlig varukorg för att vara denna typen av enklare vagn eller resevagn. Den har ett mått på 36×35 cm och har en maxvikt på 4,5 kg. Varukorgen rymmer med lätthet vår skötväska och några grejer till och det går också att få i en mindre kompletteringshandling. Varukorgen räcker till för våra dagliga behov, förutom när vi ska veckohandla, då är den för liten. Det är lättast att komma åt varukorgen från sidan då tyget är elastiskt och man kan dra ner det för att lasta i och ur grejer. Det finns också en nätficka bakom ryggstödet för förvaring av småsaker, maxvikten i den är 1 kg.

Körkänsla och hanterbarhet:
jollypanelen_barnvagn_joolz_geo_thumb.jpg


Babyjogger City Mini ZIP känns som en stabil och stadig vagn. Den känns riktigt rejäl för att vara denna typen av vagn och har inte rangligheten hos en paraplysulky. Den blir dessutom minst tre decimeter kortare än en paraplysulky ihopfälld. Den rullar bra men jag upplever den som lite trögsvängd, det är svårt att köra den med en hand, trots det hela handtaget. Hjulen är små och dämpningen är inte den bästa, det är därför ingen terrängvagn, men på asfalt, plattor och inomhus rullar vagnen riktigt bra. Det skramlar lite lätt från framhjulen när man kör vilket är lite störande men jag kan leva med det. Hävkraften är godkänd och det går att ta sig upp för kanter utan problem. Detta är inte en vagn jag gärna går långpromenader med, det är inte på grund av körkänslan denna vagn har kommit att bli en av de mest använda här hemma senaste månaderna. Anledningen till att jag ofta väljer ZIP när vi ska ut är att den är så smidig och lätt att fälla ihop, samtidigt som den erbjuder en bra sovplats till lillen. Men ZIP fungerar inte bara som bilvagn, den är också smidig fram och tillbaka till förskolan, när man ska till affären och handla något, på en tripp in till stan och för lillen att sova i.

Sammanfattning och betyg:

Det som är nästan unikt med Baby Jogger City Mini ZIP tycker jag är att den har nästan alla egenskaper hos en större sulky, plant liggläge, uppfällbart fotstöd, stor sufflett, hög maxvikt, rymlig sittdel, stor varukorg, men samtidigt är den lätt och blir riktigt kompakt ihopfälld.  Eftersom ZIP är en endast framåtvänd vagn rekommenderar jag den först från 12-18 månader när barnet börjar bli moget för att sitta framåtvänt. Som sulky till ett äldre barn tycker jag att den är en utmärkt extravagn, bilvagn eller resevagn. Jag har inte själv provat att resa med ZIP men kan tänka mig att den borde vara riktigt smidig för det ändamålet. ZIP är också ett riktigt bra alternativ som sista-vagn om man söker en vagn till ett äldre barn som är liten och smidig att ta med sig och kanske kan ligga i bilen som kan användas vid behov.

Största fördelarna med ZIP tycker jag är att den är en bra sovvagn, att den är rymlig med en hög maxvikt och att den blir så liten och är så lätt att hantera ihopfälld. Jag hittar egentligen inga riktigt stor nackdelar med Babyjogger City Mini ZIP, man ska dock vara medveten om att det inte är någon terrängvagn, det är några små grejer som är lite störande, som att den skramlar lite från framhjulen och att handtaget är böjt. Det kan jag leva med med tanke på fördelarna. BabyJogger City Mini ZIP finns i tre färger, svart, teal och röd och kostar ca 3700 kronor. Den finns att beställa hos bland andra Jollyroom.

Jag har valt att ge Babyjogger City Mini ZIP 4 av 5 i betyg.

*En mer utförligare recension finns att hitta på bloggen.*

/ Elin, barnvagnsblogg.com.