Jollypanelen: Recension av Voksi Urban åkpåse

Jollypanelen är Jollyrooms egen bloggpanel där några av Sveriges mest omtyckta bloggare ingår. Elin Edefrid driver Sveriges största barnvagnsblogg där hon testar och recenserar barnvagnar och barnvagnstillbehör. I samarbete med Jollyroom har Elin testat och recenserat Voksi Urban åkpåse.

Ända sedan jag fick mitt första barn har det varit en dröm för mig att testa en åkpåse från Voksi, åkpåsarnas Rolls Roys. Nu när det antagligen är sista vintern som mitt andra barn använder åkpåse så kände jag att det verkligen var dags och jag är därför riktigt glad att ha fått chansen att genom Jollyroom testa en Voksi Urban.

Jag har åkpåsen i Melange Metallic, en av de nya melerade färgerna som kom i höstas. Till varje Voksi Urban ingår en pingvinkudde i fleece som sitter med kardborre i åkpåsen, jag tyckte dock inte att den var så estiskt tilltalande och har därför inte använt den.

 

Voksi 1.jpg

 

Voksi har valt att använda naturmaterial i alla sina produkter, och så är även fallet med Voksi Urban. Voksi Urbans underdel är fylld med mjuk och värmande ull medan locket (eller locken för att vara korrekt) är fyllt med 90 % dun och 10 % fjädrar. Detta gör att åkpåsen håller värmen riktigt bra och går att använda vid låga temperaturer. Samtidigt är naturmaterial, och särskilt ull, bättre på att reglera temperaturen än vad syntetmaterial är, vilket minskar risken för att åkpåsen blir för varm och att barnet svettas. Här i södra delen av Sverige har vi sällan så kallt, det har varit nollgradigt eller några få minusgrader när vi använt åkpåsen och då har jag stoppat ner lillen på 2 år med bara en mössa på sig utöver de vanliga kläderna. Jag känner mig helt trygg med att han håller värmen ändå. Det beror också på att åkpåsen går högt upp mot barnets ansikte och är lätt att dra åt runt barnets huvud vilket är en otroligt bra funktion. Det är den enda åkpåsen som jag vågar ha lillen i utan jacka (åtminstone när han ska sova) och det är för att den sluter åt så bra kring huvudet.

 

Voksi 2.jpg

 

Åkpåsen är som sagt fylld med ull i botten och med dun och fjädrar i locket. Innertyget är i svart bomull och yttertyget, som är i nylon och polyester, är både vattenavvisande och vindtätt. Till Voksi Urban ingår alltid två lock som är olika långa. Det korta locket gör att åkpåsen blir 85 cm lång och den fungerar då bra i liggdelen och den första tiden i sittdelen. Det långa locket gör att åkpåsen blir hela 117 cm lång och den kan därför användas upp till sexårsåldern.

Min son som är den som använt åkpåsen är 2 år och 89 cm lång. Han var precis för lång för det korta locket så jag har använt det långa locket till honom, men då finns det en hel del extra utrymme kvar i fotändan. Jag skulle uppskatta att det korta locket fungerar upp till minst 1,5 år. Min dotter som är snart 5 år och 107 cm lång testade också det långa locket och det var inga problem. Nu händer det väldigt sällan att min dotter åker vagn men det har hänt att vi varit iväg på kvällen när hon ska sova och då är det riktigt skönt att veta att vi har en åkpåse som hon fortfarande får plats i så att hon kan sova skönt.

Åkpåsen har öppningar för fempunktssele på baksidan med två olika höjder för axelbanden och två lägen för grenbandet. Det är lätt att trä igenom åkpåsen då hålen för grenbandet är väl tilltagna för klumpigare spännen. Det finns också en riktigt smart tygflärp som täcker varje hål vilket minimerar insläppet av kall luft i åkpåsen.

 

Voksi 3.jpg

 

I botten av åkpåsen finns, oavsett vilket lock du använder, en öppning så att barnets skor kan sticka ut. Båda locken är såklart också helt avtagbara och du kan använda bara baksidan om du vill. Som jag nämnde tycker jag att en av de bästa funktionerna är att åkpåsen går så högt upp mot barnets ansikte, men vill du ha den lite lägre, exempelvis om barnet vill sticka ut armarna, så går det bra att vika ner locket och fästa det med hjälp av snören.  

Hur åkpåsen sitter är väldigt olika i olika vagnar. Bäst sitter den såklart om det går att knyta fast snörena på baksidan i någonting. I Emmaljungas vagnar fungerar det riktigt bra eftersom snörena går att knyta i öglorna som finns på baksidan på Emmaljungas vagnar. På det sättet sitter åkpåsen riktigt bra på plats. I vissa vagnar finns det en pinne som suffletten går runt som det går att knyta fast snörena i, men då får du antingen knyta dem lite löst eller lossa dem när du ska fälla vagnen i liggläge. På BT Jogger Terrain finns en stång att knyta i och med Britax B-Motion skulle det troligtvis gå att göra något liknande. Men även utan att knyta fast åkpåsen tycker jag den sitter helt okej då det hjälper mycket med antiglid på baksidan och att selen går igenom. I Kronan Sulky S passar nog det korta locket bättre då åkpåsen går ner en bra bit nedanför fotstödet när det långa locket används.

 

Voksi 4.jpg

 

Så, var Voksi Urban så bra som jag trodde? Ja, det får jag säga att den var. Det märks på både materialval och funktion att det är en väl genomtänkt åkpåse och det är egentligen ingenting jag saknar, förutom kanske en smartare upphängningsanordning. Visst kostar den här åkpåsen en hel del, men med tanke på att man får en åkpåse som fungerar från födseln upp till 5-6 år och fungerar både för den slaskiga vintern i södra Sverige och den stränga kylan i norr så kan jag tycka att den är värd det. Den här åkpåsen är perfekt för barn som sover ute mycket då den både är i naturmaterial som håller barnet lagom varmt och dessutom är riktigt lång så att den fungerar högt upp i åldrarna.

Voksi Urban finns i flera olika färger och kostar ca 2400 kronor. Du kan köpa Voksi Urban hos Jollyroom

En mer utförligare recension finns att hitta på barnvagnsblogg.com

 jollypanelenelin2.jpg/Elin, barnvagnsblogg.com