Se upp för en överhettad barnvagn i sommar!

Lediga dagar, soligt väder och blommiga dofter – nu har sommaren äntligen börjat ge sig till känna även för oss som bor på nordligare breddgrader. Förutom att vara väldigt härligt kan det varma vädret i vissa miljöer ställa till med en allt för kraftig hetta för våra små. Förra året var det heta debatter om hur temperaturen i en bil kan stiga till livsfarliga nivåer för både djur och små barn och den problematiken vill vi flagga för även i år. Vi skulle även vilja lyfta en annan plats där våra små ofta vistas och där temperaturen – liksom i bilen – på bara ett par minuter kan stiga till farliga nivåer. Nämligen i barnvagnen.

Ni är ute i fina vädret, en liten ligger och sover i vagnen och solen gassar på. En lösning som många tar till är att då lägga en filt eller sjal över vagnen. Alternativt att fälla ner suffletten. Men faktum är att dessa tyger oftast inte skyddar mot både UV och hetta. Tunna tyger släpper igenom solens strålar vilket kan orsaka solbränna, medans lite tjockare textilier inte andas tillräckligt bra vilket gör att vi stänger ute solens strålar men inte värmen.

Det har gjorts ett flertal tester på hur temperaturen i en barnvagn förändras när den står i högsommarvärme täckt av en filt. Ett test utfört av Svenska Dagbladet visade på att temperaturen i vagnen steg från starttemperaturen 22 grader till 34 grader på bara 30 minuter. Efter ytterligare en halvtimme kunde de avläsa 37 grader på termometern vilket är en enorm hetta!

Att använda en vanlig filt eller sjal för att skärma av solen är alltså ingen bra idé! Om möjligheten finns – ställ då alltid barnvagnen i skuggan och lämna barnvagnsöppningen fri. Ett annat alternativ är att använda en barnvagnsgardin. Barnvagnsgardiner är designade för att skydda som både UV-strålning och överhettning. En av våra favoriter just nu är barnvagnsgardinerna från märket Dooky. 

Dooky barnvagnsgardiner Dooky barnvagnsgardiner passar de allra flesta vagnar och babyskydd på marknaden.

105953.jpeg

Gardinen kan enkelt höjas och sänkas med kardborren beroende på om barnet vill spana på omgivningen eller ligga ner för en tupplur. Fullt neddragen och fastknuten i barnvagnshandtaget skapas en mysig och mörklagd sovmiljö utan att kompromissa med syrerik luft.

KÄLLA_bigbabyse.jpg

Den här modellen monteras smidigt med hjälp av fem plastringar som inte lämnar märken eller repor på vagnen/babyskyddet. Tyget har UV-skydd 40+ och kan (halleluja!) tvättas i maskin.

 

Ha en härlig sommar alla fina! ❤️

Varma hälsningar, Jollyroom

 

Källa: www.svd.se/varmen-blev-farlig-i-barnvagnen