Se upp för en överhettad barnvagn i sommar!

Förutom att solen är väldigt härlig kan den i vissa miljöer ställa till med en allt för kraftig hetta för våra små. Temperaturen i en bil kan stiga till livsfarliga nivåer för både djur och små barn så det vill vi verkligen flagga för. I dagens inlägg lyfter vi även en annan plats där våra små ofta vistas och där temperaturen, liksom i bilen, på bara ett par minuter kan stiga till farliga nivåer.

Ni är ute i fina vädret, en liten ligger och sover i vagnen och solen gassar på. En lösning som många tar till är att då lägga en filt eller sjal över vagnen. Alternativt att fälla ner suffletten. Faktum är att dessa tyger oftast inte skyddar mot både UV och hetta. Tunna tyger släpper igenom solens strålar vilket kan orsaka solbränna, medan lite tjockare textilier inte andas tillräckligt bra vilket gör att vi stänger ute solens strålar, men inte värmen.

Det har gjorts ett flertal tester på hur temperaturen i en barnvagn förändras när den står i högsommarvärme täckt av en filt. Ett test utfört av Svenska Dagbladet visade på att temperaturen i vagnen steg från starttemperaturen 22 grader till 34 grader på bara 30 minuter. Efter ytterligare en halvtimme kunde de avläsa 37 grader på termometern vilket är en enorm hetta!

Att använda en vanlig filt eller sjal för att skärma av solen är alltså ingen bra idé! Om möjligheten finns – ställ då alltid barnvagnen i skuggan och lämna barnvagnsöppningen fri. Ett annat alternativ är att använda en barnvagnsgardin. Barnvagnsgardiner är designade för att skydda som både UV-strålning och överhettning. Några av våra favoriter just nu är barnvagnsgardinerna från Petite Chérie och Nordlys. De passar de flesta vagnar och babyskydd på marknaden.

Bild.jpg

Dessa gardiner monteras smidigt med hjälp av fem plastringar som inte lämnar märken eller repor på vagnen/babyskyddet. Tyget har UV-skydd 40+ och kan (halleluja!) tvättas i maskin.

 

 

 

______________________________

SVD