Sova borta med barn – tips för att skapa trygghet i nya miljöer!

Många småbarn känner oro när de ska sova i en främmande miljö vilket kan göra nattningen till en sport för sig. Självklart ska man inte behöva undvika den där resan eller släktträffen, utan vi rekommenderar istället att man packar ner lite trygghet hemifrån. Vi har här samlat några av våra bästa tips och knep på hur du skapar trygghetskänsla inför natten för små barn i nya miljöer.

 

 

Rummet
Först och främst kan det vara skönt att veta hur förutsättningarna ser ut där ni ska övernatta. Hur många fönster har rummet som ni ska sova i? Bor ni tätt inpå andra eller har ni mycket eget utrymme? Ska barnet sova i eget rum eller kommer ni att dela? Dels för att veta vad som kan vara bra att packa ner hemifrån, men också för att du som förälder ska kunna känna att du kan planera och slappna av – ditt lugn smittar av sig!

Om ditt barn brukar vakna under natten kan det vara skönt att ha stämt av en plats dit ni kan gå och stänga dörren om er – även om vi aldrig ska behöva bli obekväma när våra barn ger ifrån sig ljud (alla mammor och pappor har varit där) så vet vi att det kan kännas jobbigt ändå om man sover runt andra människor.

Om du och ditt barn inte sover i samma rum, eller om ditt barn somnar in i ett annat rum innan du går och lägger dig så kan babyvakten vara din bästa vän! På så sätt kan du hålla ett öga på ditt barn samtidigt som du får chansen att bara sitta ner och slappna av med andra vuxna.

Om rummet där ni ska sova har många fönster kan det vara bra att packa ner någonting att mörklägga med. Ett lakan och lite maskeringstejp funkar alldeles utmärkt!

 

Sovplatsen
För att ditt barn ska slappna av i den nya miljön så rekommenderar vi att försöka skapa en sovplats där barnet kan känna igen sig. En god idé är att inhandla en resesäng som ni tar med er överallt dit ni ska övernatta, den blir då snart en plats där barnet känner igen sig vilket skapar trygghet. En av våra favoritmodeller just nu är Sleep’n play från Hauck. Sleep´n play har en förhöjd botten vilket gör att du slipper riskera att få ont i ryggen när du tar upp eller lägger ner ditt barn. Sängen kommer dessutom med hjul och en skötdyna vilket gör att du enkelt kan förvandla sängen till ett skötbord.

Ytterligare tips är att ta med egna, inte nytvättade, lakan hemifrån och lägga mamma eller pappas tröja i sängen – barn känner igen dofter mycket väl vilket också skapar trygghet. Gosedjur, nattlampa och lugnande musik är andra tips vi kan rekommendera för att få barnet att slappna av.

Hoppas ni får en härlig sommar med mycket mysiga weekends och minnen! ❤

 

Hauck---resesäng2.png
Hauck Sleep’n Play, Black