Så här går ett bilbarnstolstest till!

För att underlätta valet av bilbarnstol gör exempelvis Folksam återkommande säkerhetstester där stolen måste uppnå speciella kriterier för att bli rekommenderade. Vad är det som bedöms under dessa tester?

Folksam har i över 30 år forskat kring trafiksäkerhet. Under dessa år har de hunnit testa flera olika bilbarnstolar på marknaden genom sina krock- och användarvänlighetstester. Folksam tar även data från verkliga olyckor, vilket hjälper dem att hela tiden kunna utveckla och förbättra sina tester. Stolarna med högst standard delas sedan in i ”bra val” och ”bäst i test”.

Följande 11 punkter bedöms och värdesätts vid Folksams bilbarnstolstest:

1. Urval
Till att börja med görs en granskning av utbudet på svenska marknaden. I både fysiska butiker och webbutiker väljs de 22 vanligaste stolarna ut för barn mellan 9 månader till 4 år.

Alla bilbarnstolar som ingår i testet är godkända europiska krav enligt ECE R44/04 eller UN R129 (i-Size).

2. Bedömning
Två av de viktigaste punkterna i bilbarnstolstestet är mätningen över hur väl skyddat barnet sitter samt hur länge barnet kan åka bakåtvänt. För att få en verklighetsnära mätning används en krockdocka som motsvarar en treåring.

Vissa mätmoment har utförts då bilbarnstolen har monterats både i fram- och baksätet i en Volvo V70.

3. Framåtvänd eller bakåtvänd bilbarnstol
Rekommendationen är att barn upp till 5 år ska sitta bakåtvänd!

4. Vändbar kombistol
Med en kombistol är risken för felanvändning stor eftersom det är lätt att vända barnet för tidigt. För att klassas som ”bra val”, krävs det därför att stolen enbart går att använda för bakåtvänt åkande.

5. Viktgräns
Folksam rekommenderar att använda sig av en stol godkänd till 25 kg, då dessa stolar gör det möjligt att åka bakåtvänt längre upp i åldrarna.

6. Stolryggens höjd
Ju högre stolsrygg desto bättre! En bakåtvänd bilbarnstol är först urvuxen när barnets övre del av öronen är i höjd med stolens översta kant.

7. Benutrymme
Att ditt barn sitter med böjda ben är ingen säkerhetsrisk, utan handlar mer om komfort.

I bedömningen av testet gynnas dock de bilbarnstolar som även ryms i mindre bilar, samtidigt som de fortfarande ger stort så stort utrymme för barnet som möjligt.

8. Montering
Något som verkligen kan avgöra säkerheten för ditt barn är själva monteringen av stolen i bilen. Vid krock beror tyvärr ofta barnets skador på att han/hon inte har suttit tillräckligt skyddat på grund av en felaktig montering. För att mäta om hur smidig monteringen är kollar man underförankringsband/stödarm, stödben och montering mot instrumentpanel.

9. Underförankringsband eller stödarm
I en bakåtvänd bilstol blir en påkörning bakifrån som en frontalkollision. För att motverka att bilbarnstolen reser sig mot bilsätets ryggstöd, är det viktigt att stolarna har underförankringsband eller en stödarm.

10. Stödben
Montering i baksäte - För att minimera rörelsen av stolen vid en eventuell frontalkollision är det viktigt att stolen har stödben vid montering, så att du kan fälla ut benet till dess yttersta läge.

Montering i framsäte - För att få bästa möjliga montering ska bilbarnstolen monteras mot instrumentpanelen. Då stolen monteras mot instrumentpanel i framsätet finns inte samma behov av att ha stödben.
- Glöm inte att stänga av krockkudden om barnet ska sitta i framsätet!

11. Stolens sidoskydd
Till sist bedöms stolens sidoskydd. Sidoskyddets uppgift är att skydda barnets huvud så bra som möjligt, och därför är det viktigt att det är djupt och åtsmitande kring barnets huvud. En bakåtvänd bilbarnstol med djupa sidokanter och med en så liten bredd som möjligt, kan detta minska risken för att huvudet roterar ut ur barnstolen. Därför - ju djupare sidoskydd desto bättre!

Titta efter symbolen ”plustest” när ni är ute och letar efter bilbarnstolar. Den visar att stolen har klarat ett tufft krockprov och att mätvärdena i nacken är väldigt låga!

 

blå_18.jpgblå_25.jpg

 

Avslutningsvis är a och o för maximal säkerhet vid en olycklig situation att ha era småttingar i bakåtvända stolar så länge som möjligt. Här kan ni se i vilken ålder ni ska ha vilken typ av stol, och när det är dags att vända på den:

Babyskydd 0 - 9 månader

Bakåtvänd bilbarnstol upp till 4 - 5 år (upp till 25 kg)

Bältesstol upp till 10 - 12 år (135cm)

Vi på Jollyroom tycker självklart att det är viktigt att våra bilbarnstolar håller en hög standard och erbjuder därför flera utav de stolar som ligger på Folksams topplista, år 2015-2017.

Axkid Minikid – Bra val 2015!

Axkid Rekid – Bra val 2015!

Axkid Wolmax – Bra val 2017!

Dessutom har Axkid Babyfix fått ”bästa budgetval” av Bäst-i-test!

 

Kom ihåg att alltid fråga och be om hjälp om ni känner er osäkra. I de flesta fall kan personalen hjälpa till att demonstrera själva monteringen, för att ge er trygghet inför att själva sköta monteringen i framtiden! Hellre fråga en, två och tre gånger för mycket, än att våra småttingar sitter osäkert! 

 

 

_____________________________________________________

Källor

@axkid.com

@ntf.se

@besafe.com

https://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/vara-tester/bilbarnstolar

https://www.besafe.se/folksams-bilstolstest-2015/

http://www.xn--bst-i-test-q5a.se/axkid-babyfix