Solsemester på vintern – så här skyddar ni era barn!

Eftersom att barns hud är tunnare och inte har lika mycket pigment som vuxna, bränner de sig lättare av solen. Idag går vi igenom vad som är extra viktigt att tänka på för att skydda småttingarnas känsliga hud.

Risken att bränna sig i solen är större i varmare länder, särskilt om ni reser utomlands nu under den svenska vintern då ni inte har varit i solen på länge.

Att tänka på

  1. Använd främst kläder och solhatt som solskydd.
  2. Håll er mycket i skuggan och undvik solen helt mellan klockan 11–15.
  3. Använd solkräm till de delar av kroppen som inte täcks av kläder, med en solskyddsfaktor på minst 30.
  4. UV-kläder
  5. Solglasögon 
  6. Använd badskor 
     

bloggen_trendsmall_780X500_badkläder.jpg1. UV-kläder 2. Solglasögon 3. Badskor

 

Moln släpper igenom solstrålar!
Det är tidpunkten på dagen som är avgörande för hur stark solen är. Solens strålar är till exempel kraftigare mitt på dagen en molnig dag, än vad de är klockan 16 en solig dag. Moln släpper igenom omkring hälften av solstrålarna – tänk därför på att ni kan få för mycket sol även när det är molnigt.

Val av kläder
Tätt vävda tyger och kläder i mörka färger ger bäst skydd mot UV-ljuset. Välj en långärmad t-shirt och byxor med långa ben. Är ni osäkra på hur bra skydd era plagg ger, kan ni enkelt hålla upp dem mot solljuset och kontrollera. Strilar ljuset genom, så är skyddet dåligt. Är ni vid havet eller på stranden finns det speciella solskyddskläder med högre solskyddsfaktor. För att skydda huvud och ansikte ger solhatt eller keps ett bra skydd. 

Ögon och fötter
Att skydda hud, ansikte och huvud från solen är viktigt, men man får inte glömma att skydda ögon och fötter. Solglasögon är bra och skyddar ögonen mot UV-ljuset. Likaså badskor för fötterna. De skyddar både mot vassa stenar och ger ett bra solskydd.

Om ni råkar bränna er
Råkar era småttingar ändå bränna sig så att huden blir röd och ömmar bör ni undvika solen i några dagar och låta huden läka. Det gäller också vid soleksem. Om huden svider kan ni kyla ner den genom att hälla kallt vatten på en handduk och badda försiktigt. Ni kan också använda kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion. 

 

Sol och bad är härligt så länge man inte bränner sig, så var försiktiga! 

 

 

 

_______________________________________________________________________________
www.1177.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Praktiska-rad/Solrad-for-barn/

@ninaamalmstrom