Mitt barn har kolik!

Ett otröstligt, högt och hjärtskärande skrik. Förutom sömnbristen alla inblandade drabbas av, så är ofta den största påfrestningen maktlösheten. Maktlösheten att inte kunna trösta sitt barn. Vi pratar om kolik, och i dagens inlägg går vi igenom vilka symptom ni kan titta efter och vad ni kan göra för att lugna lilla magen.

Redan vid ett par veckors ålder kan kolik uppkomma. Den brukar vanligtvis gå över runt 3 – 4 månader, vilket är varför det ofta kallas för tremånaderskolik.

Symptom

Det finns småtecken ni kan titta efter om ni börjar misstänka att allt inte står helt rätt till i lillens mage. 

Regelbundna gråtattacker
Flera timmar av häftiga gråtattacker som ofta återkommer runt samma tid varje dag. 

Krampliknande rörelser
Barnen brukar dra upp benen mot magen, knyta händerna hårt och fäkta med armar och ben (likt när en person har kramper).

Hunger vs smärta
Ni märker ett extra stort sug - och matbehov. Det beror på att småbarn kan misstolka smärtan i magen för att vara hunger.

Vad kan du göra?

Det finns vissa saker du kan göra/ tänka på för att undvika kolik i den mån det går. Vi ger några exempel nedan.

Rapa efter varje amning/flaskmatning
Det här tar bort spänningar och gaser i magen. Det kan göras antingen efter eller under matningen. Se även över hur ditt barn äter. Får de till exempel i sig för mycket luft får de ännu mer magont.

Det finns massor av produkter som är designade för att motverka kolik.

Undvik viss typ av mat
Om du ammar bör du undvika lök, kål, bönor, plommon, päron och kryddstark mat, samt kaffe och te. Försök även att utesluta produkter som innehåller mjölk från kor, till både dig och lillen.

Miljö
Skapa en lugn miljö runt omkring er när det är dags att äta - stress kan annars förvärra situationen.

Varmt bad
Tappa upp ett varmt bad till ditt barn. Det lindrar deras magont, men tar däremot inte bort den helt. Tänk på att vattnet ska vara varmt och inte hett (32-37 grader brukar fungera perfekt). Även en värmekudde kan lindra värken.

Akupunktur
Någonting som den senaste tiden har blivit väldigt stort och populärt är spädbarnsakupunktur. Akupunktur balanserar det autonoma nervsystemet som reglerar tarmmotoriken, och sägs lindra både smärtan och gaserna i magen. 
 

 

 

Källa

@mina2pojkar

www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Spadbarnskolik/