Tiden efter ett kejsarsnitt!

Det är mycket som händer under och efter en förlossning. Det är både positiva och negativa känslor, förväntningar och rädslor. Känslan av att ”tappa” kontrollen vare sig det blir ett kejsarsnitt eller en vaginal förlossning kan vara väldigt skrämmande. I dagens inlägg fördjupar vi oss i kejsarsnitt och hur det kan vara, kännas och se ut efter ett snitt. 
 

Några av de vanligaste anledningarna till varför det är aktuellt med kejsarsnitt brukar vara att kvinnan har trångt bäcken, att barnet ligger i en ställning som gör en vaginal förlossning svår eller omöjlig (exempel att rumpan är nedåt i livmodern), tidigare skador eller förlossningsrädslor.

Ärr
Efter ett kejsarsnitt kommer det att finnas ett ärr. Storleken på detta ärr varierar då alla bebisar är olika stora, och att snitt behöver göras i olika långt gångna graviditeter. Snittet läggs i rymligt förhållande till att få ut barnet, och vanligtvis lägger förlossningsläkaren själva snittet dolt under bikinilinjen så att det inte blir så framträdande.

Träning
De flesta mår bra av träning - både före, under och efter en graviditet. Du bör däremot inte ha för bråttom att komma igång med träningen efter ett snitt då kroppen behöver tid för återhämtning och läkning. Under de första veckorna ska du ta det lugnt och undvika tunga lyft för att inte såret ska skadas. Det är dock ingen fara att bära ett litet barn eller några matkassar. Att ta det lugnt betyder heller inte att du inte ska röra dig. Det är snarare bra att röra på sig eftersom att det ökar blodcirkulationen, vilket gör att läkningen går snabbare. Det handlar om att låta magmusklerna hitta varandra igen efter den separation som skett för att ge plats för en växande bebis. Det ska göras i lugn takt, inifrån och ut. Lyssna på din kropp så brukar det bli rätt.

Återhämtning efter kejsarsnitt
Själva såret efter kejsarsnittet börjar läka direkt. Trots att det går snabbt till en början kan det ta flera månader innan såret är helt läkt. Det kan göra extra ont i magen och kring operationssåret, men det är som sagt ändå viktigt att du rör på dig (du känner själv efter hur mycket). Att röra på sig ökar inte bara blodcirkulationen, utan det minskar även risken för blodpropp och förstoppning.

Graviditet efter snitt
När det gäller sådana här typer av frågor bör du alltid vända dig till din barnmorska. Olika landsting och sjukhus rekommenderar nämligen olika. En del säger att du kan bli gravid utan problem nästan direkt inpå ett snitt, medan andra rekommenderar att du bör avvakta i sex månader, upp till ett helt år eller mer, efter att du har snittats.

Som med så mycket annat så finns det inte många ”rätta” svar när det kommer till vad du ska, kan och inte bör göra efter ett kejsarsnitt. Rekommendationer är bra och bör följas till viss mån. Dock är alla människor och alla kroppar olika, och därför är det även viktigt att lyssna på vad just din kropp säger ❤

 

Källa
www.1177.se/Fakta-och-rad/Behandlingar/Kejsarsnitt/
@tina.v.b