Galon eller skalkläder? Så väljer du rätt regnplagg!

Det börjar bli dags att plocka fram barnens regnkläder, men vilka regnkläder ska ni välja? Ett galonset eller skaljackan? I dagens inlägg listar vi skillnader mellan galon och skalplagg.

Bor man i Norden regnar det ofta till och från, och då är det viktigt att kunna klä barnen i ordentliga och funktionella plagg. Oavsett om de tycker att hoppande i vattenpölar är det bästa som finns eller om de hellre sitter i sandlådan och bygger sandsslott, behöver de kläder som håller dem varma och torra. Det är här valet mellan skalkläder och regnställ i galon kommer in - vad är det som avgör vilket av dessa plagg som passar ditt barn bäst?

Nedan har vi punktat upp egenskaper för de olika materialen.

Skalplagg

 • Skalkläder andas tack vare små porer i tyget som ser till att luft och vatten snabbt och enkelt transporteras ut ur jackan. Kläderna under håller sig därför torra om ditt barn rör på sig och svettas.
 • Materialet är följsamt och hamnar inte i vägen under lekens gång.  
 • Tyget är väldigt slitstarkt och klarar de flesta påfrestningar de kan utsättas för.
 • Skaljackor är till för att stå emot både väta och vind, men kan lika väl användas under en fin vårdag
 • En skaljacka kan användas under hela året så länge ni klär efter lager-på-lagermetoden. Det är alltså bara plaggen under skaljackan som behöver bytas ut så att ni under de kalla månaderna ser till att klä barnet med varma plagg, och under sommarhalvåret bara har en sval tröja under jackan.
 • Satsa på ett skalplagg av bra kvalité och med hög vattenpelare. På så sätt kan du förlita dig på att plagget inte släpper igenom vatten och är 100 % vattentäta. (förslag på vattentäta skalplagg hittar du i kollaget nedan)

Dessa skalplagg nedan är från Didriksons och klarar dessutom maskintvätt och kan snabbt piggas upp med hjälp av värme. Häng in plaggen i torkskåpet ett par minuter och vips så blir plagget som nytt igen! 

Skal.jpg
Klicka på länkarna nedan för att komma till alla våra skalplagg:
Skaljacka
Skalbyxa

 

Galonplagg

 • Tack vare sin plastbelagda yta, klarar galontyget stora mängder vatten. På så sätt är ytterkläder av galon väldigt bra när regnet öser ner eller när barnen vill ut och hoppa i vattenpölar.
 • Galontyget har en glatt yta som ser till att smutsen inte fastnar så lätt. Skulle lite smuts fasta sköljer ni bara enkelt av det under rinnande vatten.
 • Galon är slitstarkt och klarar av de flesta lekar.
 • Galon har en tät ytbeläggning som kan begränsa plaggets rörlighet. Därför är det viktigt att se till att hitta galon av bra kvalité. Nedan hittar ni exempel på kvalitativa galonplagg i ett mjukare och mer följsamt material.
 • Tänk på att galon inte har någon naturlig andningsförmåga, vilket kan leda till att den fukt (svett) som bildas på insidan av plagget inte kan ta sig ut.

Galon.gif
5. Didriksons regnställ, Waterman 6. Didriksons regnställ, Trysil
7. Didriksons regnställ, Boardman 8. Didriksons regnställ, Slaskeman

Klicka på länken nedan för att komma till alla våra regnplagg:
Regnkläder

Sammanfattningsvis finns det fördelar och nackdelar när det gäller både skalkläder och galonkläder. Många gånger är det bästa alternativet faktiskt att investera i ett set av varje, speciellt eftersom att deras egenskaper kompletterar varandra. Om barnen ska vara ute en hel dag i ösregn så är det galonjacka och galonbyxor som gäller. Ska barnen däremot ut och springa och leka en gråmulen dag kan en skaljacka och ett par skalbyxor vara ett bättre alternativ.

 

_____________________________________________________

📸:Stylebyedwall