Galon eller skalkläder? Så väljer du rätt regnplagg!

Regnet står som spön i backen och det är dags att plocka fram barnens regnkläder. Men vilka regnkläder ska ni välja? Galonset eller skaljackan? I dagens inlägg listar vi skillnader mellan galon och skalplagg 💦

Bor man i Norden regnar det ofta till och från, och då är det viktigt att kunna klä barnen i ordentliga och funktionella plagg. Oavsett om de tycker att hoppande i vattenpölar är det bästa som finns eller om de hellre sitter i sandlådan och bygger sandsslott, behöver de kläder som håller dem varma och torra. Det är här valet mellan skalkläder och regnställ i galon kommer in - vad är det som avgör vilket av dessa plagg som passar ditt barn bäst?

Nedan har vi punktat upp egenskaper för de olika materialen.

Skalplagg

 • Skalkläder andas tack vare små porer i tyget som ser till att luft och vatten snabbt och enkelt transporterar ut ur jackan. Kläderna under håller sig torra och bekväma om ditt barn rör på sig och svettas.
 • Materialet är följsamt och hamnar inte i vägen under lekens gång.  
 • Tyget är väldigt slitstarkt och klarar de flesta påfrestningar ett barn kan utsätta kläder för.
 • Skaljackor är till för att stå emot både väta och vind, men kan lika väl användas under en fin vårdag ☀
 • En skaljacka kan barnen använda under hela året. Så länge ni klär efter lager-på-lagermetoden är det bara plaggen under skaljackan som behöver bytas ut. Det innebär att ni under de kalla månaderna ser till att klä barnet med varma plagg, för att under sommarhalvåret bara kunna ha en sval tröja under jackan.
 • Satsa på ett skalplagg av bra kvalité och med hög vattenpelare. På så sätt kan du förlita dig på att plagget inte släpper igenom något vatten och är 100 % vattentäta. Bra förslag på vattentäta skalplagg hittar du här nedan 👇
 • Funktionen på en del skalplagg  kan försvagas efter några omgångar i tvättmaskinen. Didriksons skalplagg klarar dock av maskintvätt och kan snabbt piggas upp med hjälp av värme. Häng in plaggen i torkskåpet ett par minuter och vips så blir plagget som nytt igen.  

Skal.jpg
1. Didriksons skalbyxa, Torne 2. Didriksons skaljacka, Lagan
3. Didriksons skalbyxa, Torne 4. Didriksons skaljacka, Kalix

 

Galonplagg

 • Tack vare sin plastbelagda yta, klarar galontyget stora mängder vatten. På så sätt är ytterkläder av galon superbra när regnet verkligen öser ner eller när barnen vill ut och hoppa i skojsiga vattenpölar 💧
 • Vid smuts sköljs galon enkelt av under rinnande vatten. Galontyget har en glatt yta som ser till att smutsen inte fastnar så lätt.
 • Galon klarar av och håller för de flesta lekar.
 • Galon har ingen naturlig andningsförmåga, vilket kan leda till att den fukt som bildas på insidan av plagget då barnen rör på sig inte kan ta sig ut ur plagget.
 • Galon har en tät ytbeläggning som kan begränsa plaggets rörlighet. Se därför till att hitta galon av bra kvalité, dessa exempel nedan är i mjukare materialet och därav mer följsamma.
 • Galontyget är slitstarkt men kan repas och då dra ner vattentätheten.

Galon.gif
5. Didriksons regnställ, Waterman 6. Didriksons regnställ, Trysil
7. Didriksons regnställ, Boardman 8. Didriksons regnställ, Slaskeman

 

Sammanfattningsvis finns det fördelar och nackdelar när det gäller både skalkläder och galonkläder. Många gånger är det bästa alternativet faktiskt att investera i ett set av varje, speciellt eftersom att deras egenskaper kompletterar varandra. Om barnen ska vara ute en hel dag i ösregn så är det galonjacka och galonbyxor som gäller. Ska barnen däremot ut och springa och leka en gråmulen dag kan en skaljacka och ett par skalbyxor vara ett bättre alternativ att välja.

 

_____________________________________________________

📸:Stylebyedwall