Konsten att resa med barn

Sitter du och scrollar igenom ett aldrig sinande instagramflöde av kritvita stränder, roséglas immiga av kondens och klassikern ”sandiga fötter mot horisonten”? Är du sugen på att boka äventyret men känner dig lite osäker på att resa med barn? I dagens inlägg får vi höra Therese Krupas bästa tips på hur du kan resa med hela familjen.

Reslusten ser så olika ut efter att barn har gjort entré i ens liv. Du kanske inte alls är sugen på att ta dig längre än dit kollektivtrafiken tar dig. Skönt, då vet du vad som är rätt för dig och din familj. Allt har sin tid.

flygplats-theresekrupa_780X500.jpg

Men om du känner att det rycker i resnerven efter att du har satt din avkomma till världen kan det vara bra att tänka till. När allt kommer omkring ska du ändå dra runt på en eller flera reskamrater som sällan är uppstyrda och regelrätta till sin natur. De kan i ärlighetens namn inte ens hålla koll på sina egna pass. Det är nu du får (måste) leva ut din reseledardröm till 2000 %. Ditt resesällskap kan stundtals vara mer krävande än pjåskiga pensionärer och testosteronstinna chartergäng med ölkepsar och tribaltatueringar.

Först och främst, resmålet avgör en hel del kring förberedelserna. Det må kännas överflödigt att säga men nu när jag ändå är igång är det lika bra att riva av även tillsynes självklarheter: en barnvänlig resort i södra Europa ställer andra krav på såväl packning som psyke än en kuperad regnskogshajk i bortre Bolivia. 

Efter våra tre månader i Sydafrika med tre kids har jag samlat på mig några lärdomar som jag medmoderligt delar med mig av. Håll tillgodo!

theresekrupa_semester_780X500.jpg

1. Boka biljetter till rätt avresedag
Denna lilla, men ack så väsentliga detalj missade vi när vi skulle flyga inrikes i Sydafrika. Rekommenderas ej. Sänker märkbart humöret hos samtliga familjemedlemmar men höjer däremot stressnivåerna till tidigare outforskade nivåer. Så, dubbelkolla biljetter och datum cirka 400 gånger. Och säkerställ att passen är giltiga. 

2. Uträtta behov innan ni sätter er i bilen
Fråga barnen minst 200 gånger ifall de 1. är kiss-/bajsnödiga samt 2. är hungriga. Semesterpeppen kan lätt naggas lite i kanten av barnröster som högljutt klagar på akut hunger/nödighet innan ni passerat kommungränsen. Sitter ni kritiskt till på en motorväg kan du behöva ta till flaskan. NEJ, jag uppmuntrar inte till alkohol och bilkörning. Jeeezus. Jag menar att den tomma vällingflaskan kan behöva agera pissoar. Men såhär i efterhand är det också en erfarenhet så god som någon.

3. Äta och sova
Hur ser sovsituationen ut dit ni ska? Finns sovplatser till samtliga? Annars kan en resesäng vara smart att packa med en resesäng. Kan med fördel användas även vid vaket tillstånd förutsatt att din lilla genpool gillar att ligga och chilla och titta på saker. 

Tillgången till barnstolar kan ju variera från resmål till resmål, från restaurang till restaurang. Personligen tycker jag att det är supersegt att sitta och äta med en fäktande bebis i knät. Vi har haft med en smidig och utrymmeseffektiv tygvariant från Sack’n’Seat med på en del resor och en stadigare variant "Stol på Bord" som man hänger på bordet när barnen har varit mindre. 

4. Solsemester kräver solskydd
Är det måhända en solsemester ni har bokat? Gött. Det minimerar packningen i och med att ni slipper stuva ner moonboots, pjäxor, overaller, fleeceställ, mössor, åkpåsar och allt annat som är helt sinnessjukt skrymmande.

Nej, du kommer inte behöva 4 olika bikinis/baddräkter. Inte 8 klänningar och 6 par shorts. Kavajen och finskorna, seså lämna dem hemma för let’s face it – på all inclusive-buffén kommer alla ändå att sitta rödbrända i flipflops.

Det du däremot behöver är diverse UV-utrustning så att du slipper känna dig som Worst Mom of the Year när även ditt barns hud är blossande röd efter en dag vid poolen.

”Håll er i skuggan” kanske någon snusförnuftig människa säger. Well, denna snusförnuftiga människa kanske aldrig har haft en vild 1-åring. Eller 2-åring. Eller 3-åring. Eller…ja, ni fattar. Såtillvida inte hela semesterorten är inhöljd i skugga så kommer det vara en omöjlighet att undvika solen helt.

Så, UV-kläder till att börja med. Heldress, tvådelat, långärmat, kortärmat – välj en variant som passar er. Och glöm inte solhatt! Har ni en småtting som sover i vagnen? UV-filt och skuggläge och valfri dryck till er. Njut.

En grej som vi upptäckte häromåret på Gotland är UV-tältet! En hit! Skyddar barnen plus att de tycker att det är kul med ett litet kojliknande krypin där de kan sitta och mula mariekex om du nu lyckats komma ihåg att packa med matsäck till stranden. 

5. Transport av barn på plats
Väl på plats – hur ska ni frakta runt er lilla guldklimp? Resmålet är återigen styrande. Ska ni till en promenadvänlig storstad är en smidig och lättrullad resevagn det självklara valet. Ska ni bila runt blir även packutrymmet en viktig parameter. Och, en enkel ihopfällningsmekanism. För tro mig, du vill INTE stå och svära och klämma fingrarna i en snårig ingenjörskonstruktion till vagn flera gånger om dagen. Du vill ha en stadig, kompakt och enkel vagn. Och jag kan med glädje meddela att det finns just en sådan du sitter och fantiserar om – Babyzen YOYO 6+. Hatten av, denna vagn har precis allt du behöver. Stort plus för att du även kan koppla på en stå-/sittbräda till trötta storasyskon, samt babyskydd. 

Ska du däremot hänga mest på stranden eller på mindre vagnvänliga platser (berg? glaciär? skog? fjäll? savann?) då stavas lösningen b-ä-r-s-e-l-e. Här skulle jag säga att flexibiliteten är avgörande, särskilt om du har en lite större bebis som inte jublar över att sitta inåtvänd och stirra på din bröstkorg dagarna i ända. Ergobaby 360 Omni räddade oss många gånger på vår resa. Ergonomisk flexibilitet när den är som bäst! Och, har du som jag en liten knodd som älskar att amma går det alldeles utmärkt att göra det i selen medan du knatar runt och bränner barnbidraget på souvenirer.

6. Förströelse och underhållning
Trots att det är härliga semestertider kommer dina avkommor att bli uttråkade och rastlösa. Och du kommer sannolikt vilja ta en paus från rollen som entertainer, lekledare och familjenarr. Då gäller det att du kan hala fram något som kan sysselsätta de små. Detta gäller ju såväl flygresor, bilresor, restaurangbesök som häng på stranden. Spel, pyssel och strandleksaker ger dig några timmars/minuters sinnesfrid då du kan passa på att läsa en god bok (SKOJA, finns det småbarnsföräldrar som läser en riktig bok??). Men du kanske hinner spela ett parti Candy Crush i fred. 

7. Tålamod 
Mobilisera allt tålamod du har. Du kommer att behöva det även bland vajande palmer och med kalla fruktdrinkar i handen. 

8. Humor 
När punkt 7 ovan brister behöver du humorn. Ledighet är inte likställt med harmoni. Men kan du garva åt avsaknaden av harmoni kommer tillvaron att kännas långt mer lustfylld. Glöm inte att gårdagens fiasko blir morgondagens roliga historia. I efterhand blir ofta fadäserna och tabbarna de roligaste semesterminnena. 

theresekrupa_semestertips_780X500.jpg

theresekrupa__780X500.jpg

Sist men inte minst – kör på. Saker löser sig, jag lovar. Att resa med barn är inte i närheten av den parweekend ni gjorde för några år sen. Men, det är något av det roligaste och mest utvecklande ni kan göra som familj. Seså, boka de där biljetterna du har drömt om nu. Just do it.

Varma hälsningar, Therese Krupa